onsdag 28 februari 2024

Kommande böcker mars 2024

I mars kommer det ganska många spännande nya böcker. Några måsten är där minsann.

Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius Lüning
Genre: Kriminalroman
Serie: Varbergsfallen (1)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2024-03-07
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Ett synnerligen brutalt överfallsmord skakar Varberg. En välkänd man ur stadens övre skikt har körts över inte en utan flera gånger tidigt i gryningen utanför Lilla Träslövs finbageri. Gabriella, polis, leder utredningen som tidigt pekar i en bestämd riktning. Till sin hjälp får hon Ingrid, ny domare vid tingsrätten, som återvänt till Varberg efter en några svåra år i en våldsam relation. De finner snabbt varandra i arbetet med att förhöra misstänkta och nysta i den avlidnes mörka familjehistoria. Plötsligt delar de sådant med varandra som de inte har berättat för någon, sådant som händer nästan alla, feghet som får avgörande konsekvenser men också sådant som gör dem till hjältar.

Men titta här. En bok som utspelar sig i Varberg. Som ska bli en hel serie. Det här blir ju perfekt för läsretreaten.Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: Avdelning Q (10)
Antal sidor: 549
Utgivningsdatum: 2024-03-12
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Annandag jul 2020. Carl Mørck sitter med handfängsel i baksätet på en polisbil. Efter femton år har det våldsamma spikpistolfallet kommit ikapp honom, och anklagelser om narkotikasmuggling och mord hotar att rasera hela hans tillvaro.

Kollegorna vid Köpenhamnspolisen vänder honom ryggen, och snart går det upp för Carl att han svävar i livsfara. Men vem är det som har satt ett pris på hans huvud - och varför? Carl kämpar i blindo mot sin dolda fiendes hantlangare. Samtidigt beslutar sig Rose, Assad och Gordon för att trotsa chefens order i ett försök gå till botten med det invecklade spikpistolfallet.


Sista delen?!Lång väg hem : Mina 25 år i sekten av Mariette Lindstein
Genre: Biografi
Serie: -
Antal sidor: 398
Utgivningsdatum: 2024-03-14
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En unik, personlig skildring inifrån den kontroversiella scientologikyrkan. Mariette Lindstein var högt uppsatt inom scientologerna när hon under dramatiska omständigheter lyckades fly från högkvarteret i USA. Efter nio romaner där hon använt sina erfarenheter av sektmentalitet berättar hon nu för första gången sin egen historia. Som ung sökande kvinna drogs hon till scientologikyrkan i Malmö och tog sig sedan under tjugofem års tid genom alla nivåer i hierarkin till den allra högsta ledningen. I sin självbiografi ger hon läsaren tillträde till en sluten värld som varit otillgänglig för de flesta. Det är en berättelse om vad som får en människa att gå genom eld och vatten för att finna tillhörighet och till slut hitta hem.

Jag läser väldigt få biografier, men det här är nog en som jag kan tänka mig att läsa.Motiv av Malin Persson Giolito
Genre: Kriminalnoveller
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2024-03-26
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Ska åttaåriga Lillan berätta sanningen om vad som hände den kvällen då hennes pappa blev knivmördad i vardagsrummet? Är det rimligt att ta hand om en svårt alkoholiserad mamma som aldrig funnits där för sitt barn? Hur ska en förälder rädda sin son som för fjärde gången sitter i en rättegångssal på grund av missbruk?

I Malin Persson Giolitos novellsamling "Motiv" begår barn brott och föräldrar skyddar dem till vilket pris som helst. När samhället resursmässigt svikit sina medborgare är rätt och fel inte längre svart eller vitt, och motiven antar alla nyanser av grått.


Noveller tycker jag om att läsa mellan böcker.Blödande hjärtan av Elly Griffiths
Genre: Kriminalroman
Serie: Harbinder Kaur (3)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2024-03-01
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kriminalaren Cassie Fitzgerald har en hemlighet som hon gjort allt för att förtränga. När hon gick i skolan på 1990-talet dödade hon och hennes vänner en annan elev.

Trettio år senare är Cassie lyckligt gift och älskar sitt jobb på polisen. Men så övertalas hon av sin man att gå på en skolträff där hon återser sina gamla klasskamrater från väl ansedda Manor Park - och innan festen är slut hittas en av deltagarna, Garfield Rice, högprofilerad riksdagsman för Labourpartiet, död på toaletten.

Man misstänker en drogöverdos, och utredningen som leds av Cassies chef Harbinder Kaur följs av alla tidningar. Problemet är att Cassie inte kan komma ifrån känslan av att det kan vara någon av hennes gamla vänner som har dödat igen.


Nu är det kanske snart dags att börja med den här serien. Har ju bara en Ruth-bok kvar.Antikjägarens mordguide av C L Miller
Genre: Mysdeckare
Serie: Antikmorden (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-03-06
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Freya Lockwood har de senaste tjugo åren undvikit den pittoreska engelska by där hon växte upp. Tills hon får veta att hennes mentor, antikhandlaren Arthur Crockleford, har dött.

Omständigheterna verkar misstänkta och Freya får ett brev från Arthur, skickat bara dagar före hans död. Snart är Freya indragen i ett liv hon hade svurit att lämna bakom sig.

Tillsammans med sin excentriska faster Carole, som också var Arthurs bästa vän, följer Freya både ledtrådar och sina instinkter till ett gammalt herrgårdshus för ett evenemang för antikentusiaster. Men allt är inte som det verkar Antikborden är fyllda med dåliga kopior och de andra gästerna är hotfulla och hemlighetsfulla. Kan Freya och Carole lösa mysteriet innan en mördare slår till igen?


Mysdeckare. Vilken härlig genre!Kärleken är död av Ashley Poston
Genre: Romance
Serie: -
Antal sidor: 392
Utgivningsdatum: 2024-03-11
Förlag: Karat Förlag

Från Bokus
Florence Day är spökskrivare åt en av USA:s mest älskade romanceförfattare. Men nu tror hon inte längre på kärleken, och hennes manus är i lika dåligt skick som hennes krossade hjärta. I hopp om att få sin deadline framflyttad söker hon upp sin nya redaktör. När han vägrar förbereder sig Florence på att karriären är över.

Så får hon det värsta samtalet hon kan tänka sig och tvingas återvända till barndomsstaden för att begrava sin älskade pappa. Florence har inte varit hemma på tio år, inte sedan stadens invånare vände henne ryggen. Hennes pappa är borta, men allt annat känns som vanligt. Och hon hatar det.

Ända tills ett spöke dyker upp på tröskeln till familjens begravningsbyrå. Han är lika upprörande snygg som alltid och lika förvirrad som Florence över varför han är där. Det visar sig att det inte bara är kärleken som är död utan även hennes nya redaktör ...


Romance funkar ju sällan för mig, men den här låter som något annat.Treblinka Comedy Club av Åke Edwardson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 470
Utgivningsdatum: 2024-03-19
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Vintern 1941 bestämmer sig komikern och journalisten Arne Hoffmann för att lämna New York och åka tillbaka till Berlin, där han inte varit på tjugo år. Hans omgivning tycker att han är galen som reser till ett land i krig, men Arne har bestämt sig. Han måste få veta hur hans judiska kusin Leah och hennes familj har det, de som blivit kvar i nazisternas Tyskland. Han anar inte hur det beslutet ska komma att påverka både hans eget och deras liv.

När nazisternas deportationer till dödslägren i Polen inleds måste Arne göra allt han kan för att rädda Leahs familj till Sverige, och skydda den judiska kvinnan Rut han träffat i Berlin. Samtidigt riskerar Arne att själv gå under.


Det låter kanske inte riktigt som en bok för mig, men jag vet ju att Åke Edwardson skriver bra.Tårtor och tavlor av Camilla Dahlson
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2024-03-28
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Elvira har just flyttat till Göteborg från hemstaden Eksjö, där pojkvännens otrohet fått henne att bryta upp från jobb och familj för att börja om på nytt. Men Elvira hinner inte ens börja på nya arbetsplatsen innan hon blir uppsagd. Hur ska hon nu kunna betala hyran? Hur ska hon klara sig? Lösningen blir att hoppa på ett gig-jobb och utföra ärenden åt folk, det är allt från att vara hundvakt till att leverera bröd och tårtor åt ett synnerligen charmigt konditori.

När Elviras nya granne Gulli blir utsatt för en bedragare som lurar till sig såväl pengar som juveler kan Elvira dessutom lägga till privatspanare som titel. Nog sjutton ska de få fatt på den fähunden och ta tillbaka Gullis smycken.


Jag har varit nyfiken på hennes böcker i evigheter och denna verkar utspela sig i Göteborg.Rummet i jorden av John Ajvide Lindqvist
Genre: Kriminalroman
Serie: Blodstormen (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-03-25
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
I källaren i sitt nya hus, den före detta haitiska ambassaden, håller Kim Ribbing doktor Martin Rudbeck fången. Som ung var Kim fast i doktorns våld och behandlades med elchocker under tortyrliknande former. Nu är rollerna omkastade. Via en avancerad plan har Kim lyckats sopa igen spåren efter bortförandet. Men så inträffar något oförutsett som ställer allt på ända. Tillsammans med Julia Malmros och fjortonåriga Astrid Helander tvingas Kim nu använda all sin fantasi för att framställa nya villospår.

Under tiden har utredningen av kidnappningen landat på Jonny Munthers bord. Han har sedan tidigare ett horn i sidan till Kim och ihop med sina kollegor Carmen Sanchéz och Christof Adler påbörjar han nu en desperat katt-och-råtta-lek.

Parallellt håller Julia tillsammans med Irma Ryding på att forska kring det högerextrema partiet Sannsvenskarna och dess kopplingar till MC-klubben Apostates. Något som visar sig vara allt annat än ofarligt.?


Auto-buy!Törstdöden av Pernilla Ericson
Genre: Kriminalroman
Serie: Lilly Hed (3)
Antal sidor: 426
Utgivningsdatum: 2024-03-27
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Stämningen i Nynäshamn är spänd, det råder svår torka, böndernas skördar dör och brandkåren är hårt pressad. Polisutredare Lilly Hed, gravid i femte månaden, utreder en våldsam explosion i en familjebostad. Familjen i villan -- paret Västlund och deras sexåriga dotter Maja -- antas ha dött. Lilly är utmattad, hennes graviditet är allt annat än enkel och samtidigt är rättsprocessen mot hennes brutala ex inne i en avgörande fas. Men Lilly glömmer alla tankar på privatlivet när någon säger sig ha kidnappat Maja. Om inte kraven uppfylls ska flickan förvägras vatten -- och klockan tickar ...

Jag är nog lite osäker på om jag visste att en ny serie har påbörjats, men jag tror nog att jag vill läsa den också.

10 kommentarer:

 1. En Varbergserie låter ju intressant! Ashley Poston har jag läst annat av som jag gillat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte väl att du skulle bli intresserad av Varbergsdeckaren 🙂 Jag tänker att det kanske är dags att prova ännu en romance och då låter den av Poston som lite mindre romance.

   Radera
 2. Flera intressanta titlar bland de kommande. Anna Janssons senaste Gotlandsdeckare kom redan nu i februari så den ska jag nog införskaffa först. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Jansson och jag är inte kompatibla, så jag slutade läsa hennes böcker för många år sedan.

   Radera
 3. För mig är den sista delen i Avdelning Q den riktigt givna. Men det är lika ledsamt att den tar slut som att serien om Ruth Galloway tog slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner mig alltid tudelad när en bra serie avslutas. Egentligen gillar jag ju inte när de fortsätter i all evighet, men det är sorgligt när det tar slut.

   Radera
 4. Adler-Olsen och Pernilla Ericson är måsten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger så långt efter i min läsning av Pernilla Ericsons böcker att just denna inte är akut 🙂

   Radera
  2. Jag skulle gärna vilja höra vad ni tycker om Förtjänst och skicklighet, Varbergsdeckaren!
   Hälsar
   Författaren, Monica N L

   Radera
  3. Det här är ju bara en lista över böcker som jag är nyfiken på och betyder inte alltid att jag kommer att läsa dem. Just din bok kommer jag nästan säkert att läsa, men det blir när det är dags för läsretreat i Varberg. Nästa år.

   Radera