måndag 19 februari 2024

Film: Snöns brödraskap (2023)

Titel: Snöns brödraskap
Originaltitel: La sociedad de la nieve
Genre: Drama
Regissör: J A Bayona
Manus: J A Bayona, Bernat Vilaplana, Jaime Marques
Skådespelare: Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Fernando Contingiani, Diego Vegezzi
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Spanien, Chile, Uruguay, USA
Längd: 145 min
Serie: -
Såg den på Netflix 19 januari 2024

Handling
När ett flygplan från Uruguay kraschar i Anderna år 1972 blir överlevarna tvungna att förlita sig på varandra. Under en till synes hopplös och desperat väntan på räddning tvingas ett uruguayanskt rugbylag utstå fruktansvärd kyla och extrem hunger.

Min kommentar
Första gången jag la märke till Snöns brödraskap så fattade jag inte att det var en ny version av Alive, från 1993. När jag tittade lite närmre så förstod jag det ganska snabbt. Det tog lite tid innan jag bestämde mig för att titta på den. Alive var ju en fantastisk film. Om man kan använda det ordet i det här sammanhanget.

Jag vågar inte fundera på hur det här skulle ha gått om olyckan hade hänt i dag. All kunskap de hade och använde för att klara livhanken, den är ju i stort sett borta i dag. När alla förlitar sig på att allt man kan behöva veta finns en knapptryckning bort. Jag är ganska säker på att det inte finns någon mottagning att tala om mitt i Anderna.

Flygkraschen var så fruktansvärt otäckt filmad. Det ohyggliga förstärktes av allas sorglöshet och ungdomens känsla av odödlighet. Medan tittaren ju visste precis vad som väntade. Det är så hemskt och så otroligt berörande. Jag kan inte ens börja föreställa mig vad man måste gå igenom för att komma fram till beslutet att äta döda människor. Och inte vilka människor som helst. Utan släkt och vänner.

Det är en mycket respektfullt berättad historia. Så vacker, sorglig, fasansfull och faktiskt inspirerande berättelse. Det är helt otroligt vad människan kan utstå om det krävs. Livsviljan är så stark.

Den här versionen är helt utan Hollywood-kändisar, till skillnad från den gamla filmen, och de gör det med den äran. Jag hade lite problem med att se skillnad på dem, de var så lika varandra. Speciellt efter ett tags umbäranden, men det spelade ingen som helst roll vem som sa eller gjorde vad.

Snöns brödraskap är en brutal film, på många olika sätt. Som en skräckfilm, fast sann. En film jag, nu i efterhand, förstår att jag borde ha sett utan uttråkad sambo. Han har en osviklig förmåga att prata sönder vilken film som helst. Jag tycker visserligen att Alive var bättre, men det kan bero på att den var först och jag var yngre. I vilket falls så är det omöjligt för mig att sätta ett lägre betyg.


Letterboxd hade den 4,1 i genomsnitt (beräknat på 269 684 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 55k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den här kommer jag nog att titta på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den var bra, men inte lika bra som den gamla filmen.

      Radera