lördag 10 februari 2024

Bok: Inland av Arne Dahl

Författare: Arne Dahl
Titel: Inland
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 377
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sam Berger & Molly Blom 2
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 7 januari 2024
Första meningen: Första gången jag hörde ljudet var för två månader sedan.

Baksidetext
När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.

Sam och Molly får ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig?

Min kommentar
Många böcker av Arne Dahl har det blivit genom åren och hans böcker hamnar automatiskt på min önskelista. Precis som Inland, som är andra delen i serien. Att det sedan kan ta flera år innan jag läser böckerna är en helt annan sak. Jag tyckte det var på tok för längesedan jag läste första delen och då hamnade serien i min Finish That Series-utmaning i år.

Första delen läste jag för nästan tre år sedan. Det kanske inte är så jättelång tid, men jag minns faktiskt inte speciellt mycket av den. Tyvärr så får jag inte direkt någon hjälp av författaren att komma ihåg vad som hände där. Inga ledtrådar alls, tycker jag. Det enda jag får är en hel del referenser till saker som hänt, men jag får inte veta vad. Detta hade ju fungerat om den hade varit en avslutad historia, men så är det ju inte. Fallet fortsätter. Även i nästa bok, uppenbarligen.

Av någon anledning så har det blivit flera böcker som utspelar sig väldigt långt norrut den senaste tiden. I denna befinner vi oss så långt in i inlandet man kan komma. Det är kallt och ödsligt. Jag älskar det. Och det gäller faktiskt både det fysiska och psykiska inlandet.

Karaktärerna är inte speciellt många och jag gillar egentligen inte någon av dem, men jag är mycket nyfiken på dem. Efter två böcker så vet jag fortfarande i stort sett ingenting om dem. Vilket kanske är naturligt, eftersom de lever som de gör. Ingen av dem gillar att dela med sig. Alla är ensamvargar. Alla går bakom ryggen på alla. Ingen litar på någon. Jag hade aldrig orkat att ha det så. Trots att det då inte är många karaktärer så har jag svårt att hålla isär Deer och Molly och jag verkar inte vara ensam om det. Även författaren har problem med det, eftersom det plötsligt står fel namn vid ett tillfälle.

Huvudfokus ligger på utredning och det gillar jag. Som vanligt med Arne Dahl så är intrigen invecklad och det är många turer. Tempot är bra och man kommer hela tiden framåt. Det händer något mest hela tiden. Även i det psykiska inlandet. Det gäller att inte tappa fokus. Jag skulle nog aldrig komma på idén att kalla en mördare normal, men måste den litterära sorten alltid vara så extrem? Jag är faktiskt ganska less på det.

Med Inland så befäster ändå Arne Dahl sin plats som favoritförfattare. Han har en säregen förmåga att få ihop saker på slutet. Den här serien innehåller, till skillnad från de om A-gruppen och Opcop, varken samhällskritik eller politik. Bara spänning. Och det är gott så. Nästa del finns i planeringen för februari och då ska jag väl inte hinna glömma allt.

Avdelningen för olika funderingar:
Jo, det finns en del frågetecken, men det allra största är nog hur mördaren visste att kvinnorna var gravida. Och inte bara det, utan dessutom gravida med barn av manligt kön.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,80 i genomsnitt (beräknat på 2 016 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Inland: Lottens bokblogg, Bokstunder och Tankar från en samlares hjärna

4 kommentarer:

 1. Ja, jag tror våra tankar om boken är rätt lika. Knepigt när man inte riktigt är säker på att man kommer ihåg allt från tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns i stort sett ingenting, upptäckte jag. Bara att det fanns någon som hette Sam och någon som hette Molly. Och ett båthus.

   Radera
 2. Nu är du i fas med mig. Men den här lyssnade jag på 2017 så om jag fortsätter med serien så lär det bli rätt så tungt. Jag får se vad du tycker om den helt enkelt och om jag lockas tillräckligt för att fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att det hände så mycket i denna, rent karaktärsmässigt då, så jag tror inte att det spelar någon roll att det gått så många år 🙂

   Radera