lördag 24 februari 2024

Bok: Daisy Darker av Alice Feeney

Författare: Alice Feeney
Titel: Daisy Darker
Genre: Thriller
Antal sidor: 311
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Daisy Darker
Översättare: Åsa Brolin
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 januari 2024
Första meningen: Jag fick den här romanen precis efter jul förra året.

Baksidetext
Det har gått ett decennium sedan de sågs. Nu samlas familjen Darker igen för att fira farmors 80-årsdag hemma hos henne på Seaglass, ett viktorianskt stenhus på en egen ö utanför Cornwalls kust. Tidvattnet stiger, en storm drar in och snart är de helt avstängda från omvärlden.

Det visar sig snart att alla i familjen bär på hemligheter. Daisy, som aldrig haft någon bra relation till sin familj. Storasystrarna Rose och Lily. Deras frånvarande far och kyliga mor. Den frågvisa systerdottern Trixie och den förmögna farmodern.

Vid midnatt hittas en familjemedlem död. Men det är bara början. Det finns en mördare bland dem - men vem? Och varför?

Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva djupt i sitt mörka förflutna. Samtidigt som de kämpar för att överleva tills tidvattnet sjunker ...

Min kommentar
Av olika anledningar så fick jag lite hastigt och lustigt välja en nu bok att läsa, utanför min planering. En som har stått i hyllan ett bra tag är Daisy Darker och den lockade redan när jag uppmärksammade den första gången. Jag har hört mycket bra saker om den så förväntningarna var väl hyfsat höga.

Dysfunktionella familjer är märkligt lockande och det är precis vad man får i den här boken. Det är otroligt mörkt, suggestivt och nästan löjligt spännande. Det var väldigt svårt att lägga ifrån sig den, jag ville läsa hela tiden. Jag fick ändå fatta det svåra beslutet att släcka lampan för att sova, när bara fyrtio sidor återstod. Då visste jag fortfarande inte hur allt hängde ihop. För att sedan vakna klockan fyra på morgonen och läsa ut den.

Miljön är fantastisk, jag bara älskar den. Vad kan liksom gå fel med ett ensamt hus på en klippa. En klippa som dessutom blir en ö och omöjlig att ta sig till och från på grund av tidvattnet. Dock hade de där åttio klockorna i hallen gjort mig tokig. Och då tänker jag inte ens på varje hel timme, när de slog. Allihop.

De, numera, sedvanliga två tidstrådarna finns här. Ett nu, där de mördas en efter en, och en dåtid, där vi får vara med under döttrarnas uppväxt. Det är inte alls mitt favoritupplägg, men här funkar det faktiskt riktigt bra. Det är svårt att ta in hur barnen behandlades, rent generellt, och jag önskar innerligt att jag kunde säga att detta inte skulle kunna hända. Tyvärr så är ju nyheterna fulla av värre historier. Varje dag.

Min vana trogen så försökte jag ju lista ut vem och varför och allt det där och jag hade två möjliga förövare. Jag hade rätt. Men också fel. Inte ens i min vildaste fantasi fanns det här scenariot. Inte alls konstigt, när det gäller mig, om man tänker efter.

Pusselbitarna pytsas ut hela tiden. Vissa är så små att de passerar oförmärkt. Ända tills man står där, i slutet, och fattar. Allt. Det är väldigt riktigt berättat. Själva motivet känner jag mig inte nöjd med. Jag har svårt att se det som sannolikt (du som har läst förstår). Personligen hade jag föredragit ett annat avslut, men jag köper det. Bara för att det är så bra gjort.

Daisy Darker är ingen deckare, men om den hade varit det så skulle den ha varit en äkta pusseldeckare, som jag ju är svag för. Väldigt mycket samma tema som Agatha Christies And then there were none. En modern och uppdaterad version.

Avdelningen för olika funderingar:
Jag vet att det är en petitess, men efter att ha fått förklarat för sig att Trixie är dotter till Daisys syster så blir det lite förvirrat när Daisy, precis efteråt, kallas för faster.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,78 i genomsnitt (beräknat på 162 730 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Daisy Darker: enligt O, Stories from the city, stories from the sea och DAST Magazine

4 kommentarer:

 1. Kollade bara betyget, och inser att den här borde jag nog läsa snart ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag ju 🙂 Det var en mycket positiv överraskning.

   Radera
 2. Tyckte också väldigt mycket om den! :)

  SvaraRadera