söndag 8 september 2024

Smakebit på søndag: Avrättningen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Vilken jobbig vecka det har varit. Inte jobbmässigt, utan temperaturmässigt. Runt 30 grader varenda dag. Det har känts som att hjärnan har kokat och efter lunch har det varit omöjligt att tänka två vettiga meningar i följd. Nu ångrar vi lite att vi plockade bort luftkonditioneringen för några veckor sedan. Igår var vi i alla fall på roadtrip, och det var ju skönt att sitta i en bil med AC 🙂 I början av september är det fritt fram att besöka Österlen, så det blev besök på lokala kryddtillverkare och chokladtillverkare samt intag av Skånes bästa äggakaka. Rundturen avslutades på torget i Åhus, vid glasskiosken. Där man får tre kulor för varje kula.

Jag fick ta fram en oplanerad bok, eftersom jag inte ville börja med semesterböckerna riktigt än. Det är ju en vecka kvar av jobb. Det blev Avrättningen av Danya Kukafka, en bok som jag har sett väldigt mycket av i mitt flöde. Bara positiva saker. Själv blir jag lite avskräckt av ordet "poetisk" i blurben.

Min smakebit är från början av boken:
Du är ett fingeravtryck.
    När du öppnar ögonen sista dagen i ditt liv ser du din egen tumme. I det gulbleka fängelseljuset ser linjerna på fingertoppens insida ut som en uttorkad flodbädd, som sand som spolats upp i virvlande mönster av vattnet, en gång där och nu borta.
    Nageln är för lång. Du tänker på den där gamla barndomsmyten - att efter man dör fortsätter naglarna att växa tills de krullar sig runt fingerbenen.

12 kommentarer:

  1. Intressant med "du" tilltalet... Kan funka, men ibland inte. Värmen ja. Vi var ju i Lund förra veckan. Hu. Men även Örebro i torsdags var det rekordvarmt i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir lite lätt förvirrad av "du", men det är bara några få kapitel som använder sig av det.

      Radera
  2. jo, idag är det 28° i Göteborg, snart normalt igen. Danya Kukafka är intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det bara 14 grader och det är så skönt när man kan andas igen.

      Radera
  3. glasskiosken på torget i Åhus känner jag väl till. en får väldiga glassar där även om den bara vill ha en endaste kula

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det räcker oftast med en enda kula där 🙂

      Radera
  4. Tack för smakbiten! Har varit bra varmt i Gävle också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att vädret har återgått till det mer normala nu.

      Radera
  5. Vi har haft varmt, men inte fullt så varmt och jag har knappt hunnit vara ute något så det har inte stört mig så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ute har det nästan varit skönare än inne i alla fall. Helt vansinnigt varmt.

      Radera
  6. Läser inte ofta deckare men den här skräckisen tror jag att jag behöver läsa. Tack för smak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite oklart vad detta egentligen är för genre 🤔

      Radera