söndag 7 oktober 2012

En smakebit på søndag: Mörka strömmar


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Boken jag läser nu är Arnaldur Indriðasons sjunde del om de isländska poliserna, med Erlendur Sveinsson i spetsen. I Mörka strömmar är dock Erlendur inte med, i förra boken, Frostnätter, stack han iväg till östra Island för att göra upp med sina barndomsspöken.

I den här boken är Erlendurs kollega, Elínborg, huvudperson. Och förutom att vara polis så lagar hon mat. Hon har till och med gett ut en kokbok. Eftersom jag själv är vansinnigt glad i matlagning så kommer min smakebit från ett avsnitt med mycket smak och doft på sida 44.

Det hade hänt ett par gånger att Elínborg hade grävt ner en tandoorigryta hemma i trädgården, men för det mesta ställde hon antingen in den i vanliga ugnen eller täckte den med träkol i en gammal utegrill hon hade. Men det var kryddblandningen som spelade den viktigaste rollen för smaklökarna. Elínborg rörde ner olika kryddor i olika proportioner i naturell yoghurt. Om hon ville få en rödaktig färg använde hon krossade annattofrön, och saffran om hon ville få en gul färgton. För det mesta brukade hon experimentera med en blandning av cayennepeppar, koriander, ingefära och vitlök, förutom garam masala som hon blandade till av rostad eller mald kardemumma, kummin, kanel, vitlök, svartpeppar och lite muskot. Hon hade provat sig fram med isländska kryddor i blandningarna också med bra resultat, hon använde till exempel islandstimjan, kvannerot, maskrosblad och libbsticka. Hon gned in köttet, oftast kyckling eller griskött, med marinaden, och lät det sedan ligga några timmar innan hon tog fram lergrytan.

23 kommentarer:

  1. Nå fikk jeg lyst på mat! Tusen takk for smakebiten og ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför ska bara jag vara sugen på god mat :)

      Radera
  2. Mmm, nu är jag sugen på tandoori. Det var bra länge sedan.

    Tack för smakbiten! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tandoori är riktigt gott och jag äter det på tok för sällan :)

      Radera
  3. Oj, det låter avancerat. Har aldrig läst något av den här författaren, men jag har några av böckerna. De låter bra och det brukar finnas minst en titel på varje bokrea. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är väldigt långsamma och eftertänksamma, inte direkt någon action, och de är väldigt bra.

      Radera
  4. Som Beathe og Nilsson fikk jeg også lyst på ordentlig deilig mat nå. Sukk. Kanskje en fryktelig dumt spørsmål men hvorfor gravde hun ned middagen i hagen? Laget hun mat sånn som før i tiden, der de varmet mat under mose og slikt? Er jeg helt på villspor og latterliggjør meg selv nå? :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen är det så en äkta indisk tandoor, som är en typ av ugn, fungerar.

      Från engelska wikipedia: The tandoor is usually a hole dug in the ground and covered inside by clay.

      Jag hade faktiskt ingen aning jag heller, men jag vet att man, bland annat, på Fiji lagar mat genom att gräva ner kött tillsammans med glödande kol. Det blir stekt på ett helt annat sätt eftersom värmen är mera jämn eller något liknande :)

      Radera
    2. Så gøy, da lærte jeg noe nytt i dag også! :-D

      Radera
  5. Så herlig smakebit! Ble litt sulten igjen, må kanskje ordne min andre frokost snart:)

    Takk for smakebiten!
    Ha en herlig søndag!

    SvaraRadera
  6. Mmm, dette var en smakelig smakebit!

    God søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick en otrolig längtan efter tandoorikyckling när jag läste detta :)

      Radera
  7. Tack för SMAKbiten;-) Jag var inte så imponerad av Glasbruket men jag kanske borde ge serien en chans till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte det var en extra rolig smakbit :)

      De är ju inte som "vanliga" deckare de här, de är ju betydligt långsammare eller vad man ska säga. Men jag att krypa ner i soffan och slippa all action ibland :)

      Radera
  8. Jeg liker virkelig godt Arnaldur Indridason og spesielt karakteren hans Erlendur. Jeg har lest de bøkene som er kommet ut og håper på mange flere :-)
    Ha en riktig fin søndagskveld!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag börjar ju närma mig sista utgivna boken nu och jag hoppas det hinner komma någon mer innan jag hunnit dit :)

      Radera
  9. herlig smakebit :) har lest noen bøker av denne forfatteren, så blir vel til at eg begynner å lese resten og nå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det blev en helt annan bok nu när Erlendur är bortrest, det kändes kul att få lära känna Elínborg lite bättre :)

      Radera
  10. Mmmm, tandoori! Du - jeg har ikke spist frokost ennå og ble ganske sulten etter å ha lest denne smakebiten...
    Takk for lesetips, denne forfatteren har jeg ikke lest noe av :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev också lite hungrig när jag läste just den biten.

      Jag rekommenderar verkligen Indriðason om man gillar lite långsammare krim, där det inte är så mycket action.

      Radera
  11. Takk for smakebiten, og.. jeg ble plutselig veldig sulten.. : )

    SvaraRadera