tisdag 17 maj 2016

Top Ten Tuesday: Tio böcker jag plockade upp av en slump


Tisdag igen och då naturligtvis dags för en Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday). Veckans uppgift är Ten Books I Picked Up On A Whim (however you decide to interpret that (bought or read or something else) -- I know most people read based on recommendation but we want to know those books you picked up without really hearing about or knowing much about!)

Innan jag började bokblogga var det liksom så alla bokinköp gick till, i stort sett. Nu mer är jag osäker på om det händer överhuvudtaget... Jag har valt böcker som av någon underlig slump eller plötsligt ingivelse hamnade i mina händer och där författaren blev en ny favorit. Ett par av följande författare har jag bara läst en enda bok av, men den påverkade mig i så fall utöver det vanliga.

1. Efterskalv av Arne Dahl köpte och läste jag utan att veta något om den. Det är nionde delen i serien om A-gruppen. Resten är historia kan man väl säga.

2. Till skogs av Tana French fick jag i present. Varför jag önskade mig den kommer jag inte ihåg och jag var väl egentligen inte speciellt glad i den, men jag är glad att jag fortsatte att läsa om Dublin Murder Squad. Andra delen var mycket bättre.

3. En mässa för de döda av Jean-Christoph Grangé köpte jag på en outlet och enda anledningen var nog att det var en av de tjockaste böckerna där. En riktigt bra bok. Sedan upptäckte jag att detta är författaren till boken som en av de bästa filmer jag sett bygger på, De blodröda floderna.

4. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini var väl kanske inte direkt ett spontaninköp utan mer ett misstag (glömde avbeställa från bokklubben), men jag läste lite så där på chans. Älskade den.

5. Död zon av Stephen King kanske inte heller platsar här, egentligen, men jag visste inte något om den när jag lånade hem den från biblioteket. Enda anledningen var att alla andra lånade den... (jobbade på bibliotek då).

6. Rött regn av Dennis Lehane var också ett inköp från bokklubben, när den var månadens bok.

7. Harmagedon rag av George R.R. Martin verkar även det vara ett bokklubbsinköp. Redan 1993. Vad jag minns så var den väldigt bra.

8. Snömannen av Jo Nesbø är även den från bokklubben. Sjunde delen i serien om Harry Hole. Det blev fler...

9. Svalan, katten, rosen, döden av Håkan Nesser är nionde delen i serien om Van Veeteren. Jag har ännu inte läst den serien från början, men andra böcker har det blivit.

10. Shantaram av Gregory David Roberts hade jag visserligen hört talas om, i alla fall så mycket att jag kände igen titeln, men jag hade ingen aning om vad den handlade om. Jag köpte den för att det var den tjockaste boken jag hittade.

14 kommentarer:

 1. Just det, min första bok var nog också en slump och var någon "mitt i" serien. Shantaram står i hyllan, den fick jag nog som present däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det väldigt bra när man bara plockar upp en bok, utan någon som helst anledning :)

   Radera
 2. Jag köper fortfarande 90% av mina böcker slumpvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu mer tycker jag att det är väldigt sällan som jag köper en bok som jag inte har hört något alls om.

   Radera
 3. Rött regn älskade jag! Tusen strålande solar har jag köpt för bara nån vecka sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen strålande solar överraskade mig :)

   Radera
 4. Haha jag är likadan, finns det en riktigt tjock bok är risken stor att den blir köpt. Oavsett vad det är för bok liksom. Älska tegelstenar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt! Jag trodde ett tag att det var något fel på mig, väldigt ofta tar jag den tjockaste boken :)

   Radera
 5. Det är inte så dumt ibland att bara ramla över en bok sådär. Inga förväntningar är ibland den bästa läsmedicinen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att det är alltmer sällan som jag läser en bok helt utan förväntningar. Inte alltid så bra kanske :(

   Radera
 6. Jag kan tycka att det är lite synd att de där slumpmässiga bokköpen nästan har försvunnit i och med bokbloggandet.

  Död zon är den enda av dem som jag har läst, men det är en av mina King-favoriter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, framför allt så blev det betydligt färre bokinköpen pre-blogg :)

   Död zon kommer nog alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, eftersom det ju var den första King-bok jag läste. Man kan väl säga att den tog mig med storm :)

   Radera
 7. Åh tusen strålande solar var så bra :) Jag har tänkt på det där och jag har nog mest bara böcker som jag på ett eller annat sätt hört om innan. Men visst finns det några enstaka som kom dit av en slump, å andra sidan tar de ofta längre tid att bli lästa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker köpa lite "okända" böcker varje rea, men det blir svårare och svårare ju fler bokbloggar jag läser :)

   Radera