tisdag 24 maj 2016

Kommande böcker juni 2016

Efter vårfloden i maj så trodde jag på en andningspaus i juni. Jag hade fel...

Disa av Denise Rudberg
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 244
Utgivningsdatum: 2016-06-01
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Disa börjar snart sitt nya jobb på en reklambyrå. Hon och de två bästa vännerna Simone och Mercedes är Sthlmqueens, ett kompisgäng som hängt ihop i flera år. Väninnorna betyder allt för Disa och livet är för det mesta en fest. Men allt är inte glammigt i hennes liv. Först dyker Theo upp och allt blir bara rörigt. Sedan kommer problemen på löpande band och till slut rämnar fasaden. En gripande och underhållande roman om en vänskap som består när livet rasar och alla andra sviker.

Jag har ju faktiskt inte läst något av Denise Rudberg, vilket ju kan tyckas vara lite konstigt. Den här boken verkar inte vara hennes vanliga genre, kanske skulle jag prova den.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Bambi av Mons Kallentoft och Markus Lutteman
Genre: Kriminalroman
Serie: Herkulesserien (3)
Antal sidor: 360
Utgivningsdatum: 2016-06-13
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Synen som möter poliserna på ön är surrealistisk: överklassungdomar tycks ha utfört hedonistiska riter som slutat i blodbad. När ytterligare ett kollektivt självmord inträffar står polisen fortfarande utan ett spår.

För första gången på länge verkar kriminalinspektör Zack Herrys liv vara på rätt köl. Men en mardrömslik personlig tragedi drabbar honom och allt ställs på ända.

Samtidigt tror han sig kunna lösa självmordsfallen - om han bara lyckas följa de små rosa pillren med Bambi på.


Den här boken längtar jag efter. På riktigt.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Störst av allt av Malin Persson Giolito
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2016-06-20
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."


Jag har inte läst någon av hennes romaner, men en novell har det blivit. Och den var väldigt bra.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Washingtondekretet av Jussi Adler-Olsen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 636
Utgivningsdatum: 2016-06-21
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Doggie Rogers är lycklig när hon kliver in på Hotel Splendor för att fira den demokratiske presidentkandidaten Bruce Jansens historiska valseger. Hon är full av hopp inför framtiden och övertygad om att Jansen är den rätte att axla rollen som världens mäktigaste man. Men medan den nyvalde presidenten hyllas av sina trogna medarbetare drar en man i rummet plötsligt vapen. Skottet träffar Bruce Jansens höggravida hustru, och varken hon eller det ofödda barnet går att rädda.

Doggie är i chocktillstånd - inte minst för att hennes egen far anklagas för mordet. När Bruce Jansen senare svär presidenteden är han en djupt förbittrad man. Han lägger fram en ytterst kontroversiell förordning som ska återupprätta ordningen i USA. Men då det går upp för medborgarna vad Washingtondekretet innebär, bryter helvetet loss. Snart är gränserna stängda, utegångsförbud införs och inbördeskriget hotar.

En liten grupp människor, med Doggie Rogers i täten, klamrar sig dock fast vid hoppet och gör allt för att avslöja komplotten som det amerikanska samhället är utsatt för. Doggie har blivit landets mest eftersökta kvinna. Och nationens framtid vilar på hennes axlar.


Det här verkar inte heller vara Avdelning Q, men jag tror jag vill läsa den ändå.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Ugglan dödar bara om natten av Samuel Bjørk
Genre: Kriminalroman
Serie: Krüger & Munch (2)
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2016-06-23
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En flicka hittas mördad i skogen. Hon ligger på en bädd av fågelfjädrar, i en cirkel av ljus. Kriminalkommissarie Holger Munch och hans kollega Mia Krüger står först handfallna inför vad som ser ut att vara ett ritualmord. Snart blir de kontaktade av en anonym hacker som påstår sig ha funnit en makaber film på nätet, en film som ger nya otäcka insikter i den mördade flickans öde.

Att arbeta med det brutala fallet är inte det bästa för Mia Krüger just nu. Hon drömmar fortfarande om sin döda tvillingsyster Sigrid och kämpar alltjämt med sina självmordstankar och sitt beroende av piller och alkohol. Även Holger Munch har det problematiskt i privatlivet. Han har svårt att släppa tankarna på sin ex-fru. Men också hans dotter Miriam är inne i en livskris. Hon längtar tillbaka till sin ungdom och det politiska engagemang hon hade då. När Miriam träffar en ung aktivist med starka politiska åsikter blir hon indragen i en relation som leder henne rakt i famnen på en störd galning...

I jakten på en hänsynslös mördare hamnar Munch och Krüger mitt i ett dödsspel som visar på en grymhet de aldrig kunnat föreställa sig. Ugglan dödar bara om natten är en intrikat, psykologisk thriller där spänningstrådarna sakta tvinnar sig runt en historia om svek och ondska.


Första delen står ännu oläst i hyllan, men det spelar ingen som helst roll.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Själarnas bibliotek av Ransom Riggs
Genre: Skräck
Serie: Miss Peregrine (3)
Antal sidor: 512
Utgivningsdatum: 2016-06-29
Förlag: Rabén & Sjögren

Från Bokus
En pojke med övernaturliga krafter. En armé av livsfarliga monster. Ett avgörande slag om de besynnerliga barnens framtid.

Äventyret som började med Miss Peregrines hem för besynnerliga barn och fortsatte med Spökstaden, avslutas nu med den spännande tredje delen, Själarnas bibliotek.

Nu är de här igen de besynnerliga barnen! Tiden håller på att rinna ut. En galning är på jakt efter dem och miss Peregrine befinner sig fortfarande i fara. Jacob Portman och Emma Bloom tvingas genomföra det allra farligaste av räddningsuppdrag. De färdas genom ett landskap märkt av krig, träffar nya vänner och utsätts för större fara än någonsin tidigare. Kommer Jacob att bli sig själv igen? Blir han åter den hjälte som han en gång var?


Inte heller här har jag läst första delen (inte andra heller).

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Offline av Anne Holt
Genre: Kriminalroman
Serie: Hanne Wilhelmsen (9)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-06-29
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Hanne Wilhelmsen får oväntat besök av sin gamle kollega Billy T som är djupt bekymrad över sin son. Just då skakas de omgivande kvarteren av en explosion. En islamisk samlingslokal har sprängts och tjugotre människor mist livet. Jihadister säger sig stå bakom och skräcken hos Oslos invånare ökar för varje vecka som går, utan att polisen kommer närmare gärningsmännen. De verkar helt enkelt inte existera, vare sig i verkligheten eller på nätet.

Hanne Wilhelmsen ser samband mellan dåtid och nutid och insikterna skrämmer henne. Men de har bara sett början. Något ännu värre är på väg att hända.


Jag har ju precis börjat försöka samla på mig de första delarna i den här serien. De senare har jag läst.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Barn nr 8 av Kim Van Alkemade
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 415
Utgivningsdatum: 2016-06-01
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Året är 1919 när fyraåriga Rachel lämnas till ett barnhem i New York. Där bedriver doktor Mildred Solomon medicinsk forskning, med barnen som försöksdjur. I sina ambitioner att vinna yrkesmässig framgång utsätter doktor Solomon den unga Rachel för plågsam experimentell röntgenstrålning, något som ger flickan men för livet.

Trettiofem år senare arbetar Rachel som sjuksköterska och möter återigen doktor Solomon, denna gång som sin cancersjuka patient. Nu är det Rachel som har makten. Genom att justera medicineringen utsätter hon sin forna plågoande för ett eget experiment, och innan nattskiftet är över måste hon välja förlåtelse eller hämnd.


Det här låter ju väldigt spännande.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Ferdydurke av Witold Gombrowicz
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 280
Utgivningsdatum: 2016-06-10
Förlag: Modernista

Från Bokus
En man i trettioårsåldern vaknar en dag upp som juvenil yngling. Kort därefter visar sig hans gamla lärare Professor Pimko, som släpar i väg honom till skolbänken, där han omges av andra »elever«; alla lika förskräckligt omogna - alla lika uttråkade. Det är gestalter som aldrig kommer att vara annat än roller och masker. För att fördriva tiden uppfinner de lekar, den ena groteskare än den andra.

Ferdydurke utspelar sig i det tidiga trettiotalets Warszawa och är en satir över en förstockad och ideologiserad kultur, men också över hela mänsklighetens Stora Omogenhet. Witold Gombrowicz skrev den som ett svar på den polska kritikens avfärdande av hans första bok som »omogen« ovetande om att han åstadkommit en framtida världsklassiker.


Denna kanske inte riktigt hör hemma här, det är ju en nyöversättning, men den får vara med ändå för jag vill verkligen läsa den.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Förtvivlan av Vladimir Nabokov
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 224
Utgivningsdatum: 2016-06-16
Förlag: Modernista

Från Bokus
Hermann, en misslyckad affärsman som hellre skulle vilja vara författare, råkar under en skogspromenad på sin dubbelgångare. Han finner att de liknar varandra som »två droppar blod«. Äcklad men också fascinerad, så småningom besatt av sin »tvilling«, får Hermann idén om det perfekta brottet, genom vilket han ska få ut sin egen livförsäkring.

I Förtvivlan tar sig Vladimir Nabokov an skräcklitteraturens klassiska dubbelgångartema. I romanens dråpliga skrattspegel förväxlas idéer om mordet som konst och konsten som mord. Läsaren försätts i svindelartad insikt om vad fiktioner kan åstadkomma.


Och så var det ju det där med de gamla ryssarna...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist
Genre: Kriminalroman
Serie: Helena Waller (2)
Antal sidor: 376
Utgivningsdatum: 2016-06-08
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Två entusiastiska studenter vid Västgöta universitet tar initiativet till en amatörteatergrupp och annonserar efter skådespelare för att sätta upp Romeo och Julia. I samma veva hittas Roy Pedersen, forskare vid universitet och en av Europas främsta experter på Shakespeare, brutalt dödad. Han har varit spårlöst försvunnen i åtta månader och nu startar en intensiv jakt på hans mördare.

När litteraturforskaren Helena Waller förstår att Pedersen letat efter ett okänt originalmanuskript av just Romeo och Julia ger hon sig i väg till Verona för att söka på egen hand. Morddramat tycks på ett egendomligt sätt hänga samman med den gamla kärlekssagan, fylld av både passion och ond bråd död.


Nej, inte heller här har jag läst första delen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

8 kommentarer:

 1. Sådana här inlägg läser jag med viss bävan... Jag behöver inte en längre läslista :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vara med skräckblandad förtjusning som jag både skriver och läser de här inläggen ;)

   Radera
 2. Oj nej ännu mer böcker jag verkligen vill läsa! Speciellt Samuel Björk och Anne Holt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände att jag fick lite svårt att andas när den ena boken efter den andra dök upp :)

   Radera
 3. Nu fylldes TBR-listan på... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett hårt jobb, men någon måste ju göra det :)

   Radera
 4. Också juni tycks bli en kanonmånad, tur att min sommarsemester börjar om några veckor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog behöva läsa dygnet runt i minst ett år för att komma ifatt :)

   Radera