måndag 2 maj 2016

Film: The Butler

Titel: The Butler
Originaltitel: The Butler
Genre: Drama
Regissör: Lee Daniels
Manus: Danny Strong
Skådespelare: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Cuba Gooding Jr, Pernell Walker, David Oyelowo
Utgivningsår: 2013
Produktionsland: USA
Längd: 132 min
Serie: -
Såg den på TiVo 29 april 2016

Handling
Du ser ingenting, du hör ingenting - du ska bara tjäna. Med de ledorden började Cecil Gaines sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än sju presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska historiska händelserna i världs- och segregationspolitiken. Han blev vittne till både goda och onda gärningar, men förblev lojal mot Vita Husets presidenter ända fram till sin pension. För många inom politiken var han inte "bara" en butler, utan en sann vän och förtrogen.

Filmen är baserad på en artikel publicerad i Washington Post av journalisten Wil Haygood den 7 november 2008 om Eugene Allen, en av Vita Husets mest lojala medarbetare någonsin.

Min kommentar
The Butler är en film som jag har varit nära att köpa många gånger, men jag kom aldrig till skott. När den gick på TV för ett bra tag sedan spelade jag in den och passade på att titta en kväll när sambon jobbade över. Så att jag kunde få titta ifred utan störande moment ;)

Filmen börjar med ett citat: "Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that." Han var smart han, Martin Luther King Jr. Det där liknar väldigt mycket mitt favorittalesätt (de senaste månaderna har jag nog sagt det minst några gånger varje vecka); två fel gör inte ett rätt. Och jag vidhåller detta.

Det är helt otroligt att det som händer i början av filmen bara var några decennier sedan. Jag vet inte vad jag ska känna när en vit man alltid kunde komma undan om han dödade en svart. Hur ska man ens kunna föreställa sig något sådant? Jag blir upprörd när jag tänker att någon är snäll mot sina svarta "anställda" bara för att hon inte slår dem. Det kan väl ändå inte vara ett kriterium för en snäll arbetsgivare? Men på 60-talet var det så.

Vad filmen vill förmedla vet jag ju inte, egentligen, men det känns som att den får fram det den vill. Min tolkning blir att det finns inte bara ett sätt att förändra värdegrunder, man kan göra det långsamt från insidan eller våldsamt från utsidan. Och alla sätt som ligger däremellan. Vad som stör mig är att medan flera av de olika presidenterna står upp för de svartas rätt så lever orättvisorna kvar i själva Vita huset. Skrämmande.

Detta är en av de mest stjärnspäckade filmer jag har sett, tyvärr missade jag minst hälften av stjärnorna (upptäckte jag när jag tittade på IMDb) bara för att jag inte kände igen dem. Forest Whitaker, som jag alltid varit svag för, gör en fantastisk rollprestation och jag kan nästan känna hans förvirring och frustration, bara genom hans minspel och kroppsspråk. Han är rent ut sagt stoisk. Första presidenten som dyker upp spelas av Robin Williams och jag blir både ledsen och glad. När sedan Alan Rickman dyker upp som en annan president så rinner det nästan över.

Jag är glad att jag har sett den här filmen, men jag är lite ledsen för att jag inte har köpt den. Det misstaget går i och för sig att åtgärda.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 042 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 85 661 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

14 kommentarer:

 1. Det låter ju intressant :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att jag hade läst ganska många mindre positiva kommentarer om den så tänkte jag att jag kanske inte skulle köpa den. Jag vet inte vad de människorna förväntade sig för film, men jag fick precis det jag ville ha :)

   Radera
 2. Åh, den såg jag när precis kom ut men kommer tyvärr inte ihåg så mycket av den :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så, att filmer (och böcker) bara försvinner ur minnet :)

   Radera
 3. Åh, den här har jag velat se länge (fast nu hade jag lyckats glömma bort filmen till och med). Men min sambo har inte velat se den och därför har det inte blivit av. Jag måste kolla om den finns på Netflix eller Viaplay och kanske bara börja titta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma problem som jag alltså, märkligt :) Jag tyckte verkligen om den i alla fall och speciellt mycket (tror jag) eftersom jag inte blev störd ;)

   Radera
 4. Jag måste fråga maken om han noterat den här... Det är enklaste sättet att filmen hittar hem till oss ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker definitivt att ni ska se den :)

   Radera
  2. Tack för tipset! Nu har vi sett den. Riktigt bra.

   Radera
  3. Så bra att ni gillade den också!

   Radera
 5. Min mamma såg denna och gillade den. jag vill verkligen se den snart. Tack för en jättebra recension! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt bra film. Hoppas du gillar den när du väl ser den :)

   Radera
 6. Men åh, den här måste jag ju se. Har helt missat den, så tack för tipset. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste du :) Hoppas du kommer att gilla den lika mycket som jag gjorde.

   Radera