tisdag 10 maj 2016

Veckans utmaning: Min absoluta schlagerfavorit

Veckans utmaning på Kulturkollo: Schlager.

Vilken schlagerlåt är din favorit om du tänker tillbaka genom åren?
Oh my... det här är nog en omöjlig fråga att svara på... singular alltså?

Jag har ju följt den här cirkusen sedan början av 70-talet så det finns några att välja mellan. Dessvärre kommer jag inte ihåg vare sig land, titel eller artist på någon av mina favoriter som inte har vunnit. Så tråkigt nog väljer jag en sådan och det får bli Storbritanniens bidrag 1981, Bucks Fizz med Making your mind up. Jag köpte till och med deras album när det kom och jag kände mig manad att även prova på drinken som de tagit sitt namn efter (den var inte god).


Det finns också en låt som jag inte alls minns vad den heter, men den är från ett land i forna Jugoslavien och jag ser en ensam kvinna i en blå klänning framför mig. Det känns som att det var en ballad. Jag har nog inte hört den sedan dess och det enda jag minns är att jag verkligen gillade den, jag har alltid varit svag för det slaviska vemodet.

Förutom Sverige, har du någon förhandsfavorit på lördag?
För ovanlighetens skull så har jag faktiskt tittat på förhandsprogrammen, alla utom det sista. Av de låtar jag hörde i de tre första så måste jag nog säga att jag gillar Frankrikes bäst. Jag har en helt osviklig indikator på en bra låt, när foten börjar röra på sig då gillar jag. Det var inte ofta den rörde på sig, men när J'ai cherché började spelas så tittade jag förvånat på foten som jazzade loss på riktigt. Jag har nog aldrig gillat Frankrike förut...

20 kommentarer:

 1. Åh, men Frankrike har ju en lång tradition av att hamna i topp, har de inte det? Eller var det mer förr? Gillar Bucks Fizz och hur de färgkoordinerat sig. Lite Herreys (fast bättre låt) över det.=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, förr när alla var tvungna att sjunga på landets språk så låg Frankrike alltid i topp, men jag har aldrig gillat deras låtar :)

   Radera
 2. Schlager är inte riktigt min grej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag gillar inte heller schlager, men det är inte så mycket schlager över låtarna längre :)

   Radera
 3. Det var lite före min tid, men det var en väldigt glad låt. Jag blir ju på gott humör av den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland räcker det med att låten gör en glad :)

   Radera
 4. Kul låt! Jag mionns väl att jag var på språkresa samma år som den var med och tävlade och jag hade fått för mig att jag skulle köpa singeln i England. Det var omöjligt, den fanns inte i sortimentet, då insåg man att Eurovision inte var lika stort i alla länder :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom hem med UB 40 istället :-)

   Radera
  2. UB40 är ju lite annorlunda mot Bucks Fizz :) Du tror inte singeln var slutsåld och att det var därför den inte fanns? ;)

   Radera
 5. Vilken bra låt du valde den gillar jag också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av väldigt få låtar som jag minns på riktigt :)

   Radera
 6. Making Your Mind Up är en otroligt glad och medryckande låt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och visst är de söta i sina 80-talsfrisyrer :)

   Radera
 7. Blev helt paff när jag hörde Frankrikes låt, de har liksom vaknat upp och upptäckt att Edith Piaf är död och det är 2016! Helt plötsligt! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och engelska sjunger han på med och det har aldrig en Fransk esc deltagare gjort innan.

   Radera
  2. Jag är nästan fortfarande i chocktillstånd och var tvungen att lyssna på den häromdagen för att kolla om den verkligen var så bra. En fransk låt kan, per definition, inte vara bra. Men det var den. Än är inte undrens tid förbi :)

   Radera
 8. Om jag tittar på finalen ska jag kolla lite extra på Frankrike då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar på finalen?! Jösses, det måste man väl :)

   Radera
 9. Två samma? Vilken överraskning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde jag var ensam om att komma ihåg Bucks Fizz :)

   Radera