måndag 16 maj 2016

Film: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Titel: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
Originaltitel: Star Wars: The Force Awakens
Genre: Science fiction
Regissör: J.J. Abrams
Manus: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan, Michael Arndt
Skådespelare: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Harrison Ford
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 132 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 7 maj 2016Handling
Trettio år efter Endorstriden och Darth Vaders död har Luke Skywalker försvunnit efter att ha känt ett ansvar för att den mörka sidan återigen kunnat ta makten. Både motståndsrörelsen och den mörka sidan inser emellertid hur viktig den sista jedimästaren kan komma att bli för utgången av den ständiga maktkampen. Ledtrådar till var Luke befinner sig finns i en BB-8-droid som av en slump hamnar hos en ung skrothandlare och en deserterad stormtrooper.

Min kommentar
Jag var bara tretton år när jag såg Stjärnornas krig första gången, för nästan 40 år sedan. Att kalla mig Star Wars-nörd är nog lite för mycket, men jag älskar verkligen de här filmerna. Förväntningarna på denna nya var alltså skyhöga.

Den här filmen utspelar sig alltså 30 år efter episod VI, The Return of the Jedi. Det var inte riktigt så längesedan jag såg den, men jag har lite svårt att komma ihåg. Speciellt som jag såg de tre första episoderna senare (usch vad rörigt det blir när de inte kommer ut i rätt ordning), men det tar inte speciellt lång tid innan jag är tillbaka i denna fantastiska värld.

Jag blir nästan tårögd när jag förstår att det är Millenium Falcon de har hittat. Sedan dyker Han Solo upp... Jag tror aldrig jag upplevt så många tårfyllda återseenden någon gång när jag tittat på film. Det känns som att träffa gamla vänner efter ha varit skilda åt i decennier. Här finns de allihop; Princess Leia, Han Solo, Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2... För att inte tala om den nya favoriten BB-8. Vad är det med mig och droider egentligen?

Skådespelarna är riktigt bra och jag blir väldigt glad i de för mig nya stjärnorna Daisy Ridley och John Boyega, som spelar Rey och Finn. Den enda jag möjligtvis är lite kritisk mot är Adam Driver som Kylo Ren. Personligen tycker jag att han helt och hållet saknar trovärdighet, han är alldeles för mesig för att vara på den mörka sidan.

Det här är spännande och kan vara de snabbaste två timmar jag har varit med om och inte en enda gång tittade jag på klockan (vilket i min värld betyder att man är uttråkad). Effekterna är många och fantastiska. Humorn är där, som den ska vara. Nostalgifaktorn är enorm och speciellt glad blir jag över att de verkligen har tagit vara på arvet efter de gamla, klassiska första tre filmerna (episod IV, V och VI).

Alla förväntningar jag hade infriades. Nu väntar jag otåligt på nästa...Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 3 966 betyg).
IMDb hade den 8,3 i genomsnitt (beräknat på 519 979 betyg).
Jag ger den 5,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

10 kommentarer:

 1. Den fick en 5:a av mig när vi såg den på bio, men lite lägre när vi såg om den. Tror det berodde på att jag då inte blev överraskad av vändningarna. Fast en av händelserna är jag nästan lika arg på som slutet av Shetlandskvartetten ;-) Jag såg ju de andra SW-filmerna på 2000-talet plus att de går här hemma om och om igen, så jag mindes en del i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar på om jag gissar rätt händelse... det var vid ett tillfälle som jag blev väldigt upprörd ;) Jag hade lite problem med att tänka i fel ordning, att de filmer jag såg senast hände innan de jag såg först (blir alldeles yr bara jag tänker på det) så jag blev lite förvirrad ett tag :o

   Radera
 2. Jag vill nog se den här, men jag får nog ta och se om filmerna först. Jag har inte sett dem sedan jag gick i högstadiet och de nyare har jag inte sett alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har allvarliga funderingar på att ha ett Star Wars-maraton. Kanske får det bli när nästa film kommer :)

   Radera
 3. Jag var och såg denna på bio och har så klart köpt den till resten av samlingen. Måste säga att i denna filmen fick man verkligen den där gamla Star Wars känslan igen. Den var superbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir tårögd bara jag tänker på det :) Det var så skönt att se att de gått mer åt det klassiska hållet, eller vad man ska säga.

   Radera
 4. Jag har bara sett delar av Star Wars-filmerna, och när jag försöker få någon ordning på i vilken ordning man bör se dem blir det ganska rörigt... ;) Vissa tycker att man skall se dem i den här ordningen: episod 4, 5, 2, 3, 6. Vad tror du? Tänkte först beställa bara den senaste, men jag börjar luta åt ett Star Wars-maraton, som du nämnde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen skulle jag vilja svara att man ska se dem i den ordning som de utspelar sig (alltså helt i episodordning), så tänker jag nog se dem när jag ordnar mitt lilla maraton. Men det beror nog på om man har själva grundhistorien eller ej. Den ordning du har skrivit är ju inte helt galen då, i 4 och 5 får man ju liksom veta allt man behöver för att kunna se de andra med behållning. Men i så fall tycker jag att du ska satsa på 4, 5, 1, 2, 3, 6 och sist 7 då :)

   Radera
  2. Aha, ok, tack :) Då beställer jag båda boxarna + episod 7 då förstås. Hoppas vi gillar dem, men jag har svårt att tro att vi inte skulle det.

   Radera
  3. Du måste berätta sedan vilken ordning ni såg dem i och hur det funkade :)

   Radera