fredag 20 oktober 2017

Helgfrågan v 42 (19 - 22 oktober)

Helgen närmar sig med stormsteg och då är det så klart tid för Mias Helgfrågan. Det är en bra start.

Veckans fråga är: Vad tycker du en bra recension ska innehålla?

Egentligen så har jag inte speciellt höga "krav" på recensioner, men jag vill väldigt gärna veta varför recensenten gillade/inte gilllade. Ett simpelt "den var bra" eller "den var dålig" räcker inte för mig. Det har hänt flera gånger att jag har läst en negativ recension och ändå blivit lockad, eftersom det som den här personen inte gillade är precis vad jag går igång på. Och tvärtom, givetvis.

Ett sifferbetyg vill jag gärna se också, speciellt om det handlar om en bok som jag ännu inte har läst, men som jag förmodligen kommer att läsa. Då vill jag inte veta något alls om själva innehållet eller hur det har tolkats, jag vill bilda mig en egen, förutsättningslös, uppfattning när det är dags.

26 kommentarer:

 1. smaken är ju så olika, klart man gillar olika böcker, jag läser gärna recensioner efter jag läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är det en bok jag ska läsa så väntar jag också. Jag vill ha ett helt öppet sinne när jag börjar på en bok :)

   Radera
 2. Gillar också när det finns någon form av betyg på boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland framgår det ju faktiskt inte riktigt vad personen tycker om boken. Då är en siffra bra :)

   Radera
 3. Håller med, den viktiga informationen är varför recensenten gillar eller ogillar saker i boken, inte att hen gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gillar ju olika saker så det är bra att påpeka varför man själv gillar eller ej.

   Radera
 4. Håller helt med. En motivering till varför en viss bok är så bra/dålig vill jag läsa, så att jag kan bilda mig en egen uppfattning om boken är något för mig. Sifferbetyg är ett bra komplement tycker jag. Ibland kan man läsa mellan raderna att en recensent antagligen inte tyckte så mycket om en viss bok, men ändå bara lyfter fram det som var bra. Ett sifferbetyg gör det hela mycket tydligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en bok inte är alltför usel så brukar jag försöka fokusera på det bra. Det finns ju nästan alltid. Om inte siffran står där så kanske någon annan får för sig att boken är väldigt bra. Det vill jag inte.

   Radera
 5. Gillar också sifferbetyg även om det är svårt att sätta dem ibland. En trea för mig är ändå ganska bra, men någon annan kanske tolkar det som "lågt". Annars vill jag precis som du veta varför, och även om det är negativt för den som skrivit recension kan det väcka mitt intresse. ☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknade nog trea som lågt tidigare, men nu har jag mer och mer insett att en trea är "grundbetyget" som alla böcker börjar med. Sedan dras det av eller läggs till beroende på vad jag tycker :)

   Radera
 6. Svar
  1. Ibland blir det faktiskt lite läskigt :)

   Radera
 7. Om jag har fastnat för något jag inte gillar, och det händer, kan jag avsluta med att den var bra ändå. Minus det jag störde mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast är det ju faktiskt så att det finns något som är bra som man kan ta fram, men det har hänt i alla fall en gång att en bok var så usel att det var nästan omöjligt att hitta några försonande drag. Den kändes mer som ett första utkast.

   Radera
 8. Jag tycker igen att jag inte får så mycket av ett sifferbetyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte bara ett sifferbetyg. Det är bara ett komplement :)

   Radera
 9. Sifferbetyg kan vara bra men jag tycker ibland att det inte är helt lätt att sätta. Och det händer att jag låter bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ibland skulle jag velat ha fler siffror att välja mellan, men oftast tycker jag det känns bra att tvinga mig själv att bestämma en siffra :)

   Radera
 10. Betygssiffran ger förstås bara ett sammantaget helhetsintryck, så en specifikation på vad som är bra och mindre bra är ju rätt väsentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker texten man skriver och siffran man sätter kompletterar varandra på ett bra sätt :)

   Radera
 11. Jag är också för sifferbetyg om man snabbt vill kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag föredrar att ha både och, speciellt om jag bara vill kolla snabbt.

   Radera
 12. Visst är det så att man går igång på olika saker, så jag uppskattar när recensenten ställer frågan "varför" till sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det hjälper mig att komma ihåg boken också, när jag försöker formulera vad jag tycker :)

   Radera
 13. Ja, ett varför är alltid intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, annars är ju recensionen nästan bortkastad.

   Radera