söndag 21 juni 2020

Smakebit på søndag: I kallt förvar

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit midsommar och den firades som vanligt hemma med sambon. Det var väldigt många år sedan vi var ute och festade på de stora helgerna. Och, som min pappa alltid sa (direkt på midsommarafton), nu vänder det och blir mörkare igen. En riktig glädjedödare. Men det är i alla fall ett par månader med ljus och, förhoppningsvis, värme.

Jag försöker ta emot så få recensionsexemplar som möjligt i år, men när jag blev tillfrågad om jag ville läsa David Koepps I kallt förvar så var det omöjligt att tacka nej. Den handlar om en dödlig organism som kan ta kål på hela världen... Visst verkar den passa perfekt just nu?

Min smakebit är från sida 11:
Efter att de bränt sina kläder, rakat sina huvuden och skrubbat sig sjäkva rena tills de börjat blöda, tilläts Roberto Diaz och Trini Romano återvända in i landet.
    Ändå kände de sig inte helt rena, bara att de gjort vad de kunnat och att ödet fick avgöra resten.
    Nu skramlade de ner längs I-73 i en säkerhetsklassad bil, bara några få kilometer från lageranläggningen vid Atchisongruvorna. De höll sig tätt bakom den öppna lastbilen, så att inget civilt fordon skulle kunna lägga sig emellan dem. Trini satt i sedanens passagerarsäte med fötterna på instrumentbrädan, en ställning som alltid irriterade Roberto, som var den som körde.

30 kommentarer:

 1. lite fartfullt, ta kål på allt... ha en bra söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det händer mycket här 🙂

   Radera
 2. Den boken kände jag inte till. Vi har nog aldrig varit ute och festat på midsommar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte varit ute och festat på midsommar sedan jag var runt 20 😁

   Radera
 3. Låter spännande, en bok som jag också skulle vilja läsa just nu. Måste ju skratta åt din pappas kommentar :)) Han har ju rätt, och jag tror att alla är brukar vara så helt inne i sommarkänsla så h är i slutet av juni, så helt ok att prata om att det går mot mörkare tider, ingen tar till sig det ändå. Jag har nog bara varit på fest på midsommar en gång i mitt liv. Det var väldigt kul, och vi avslutade med att gå till en logdans i närheten, det var en upplevelse. När barnen var små åkte vill till en gräsbacke bakom vår sockenkyrka där det var traditionsenligt midsommarfirande med fokus på dans kring midsommarstången, picknick, fiskdamm, pilkastning. Nu är våra döttrar för gamla för det, så i år åkte vi till Öregrund och åt trerätterslunch och badade i en sjö i Östhammar. Riktigt mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har ju faktiskt rätt när man säger att det går mot mörkare tider nu, men det är ju inget man vill höra 🙂

   I min ungdom var det mycket fest på midsommar. Antingen var det folkparken eller så var det camping på något underligt ställe, som Öland, Årjäng eller Smögen. Det fick mig att tröttna rejält på alla fulla människor som finns ute vid de här tillfällena.

   Radera
 4. Känns som ett aktuellt ämne. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte riktigt samma likadant som i verkligheten, men tillräckligt lika 🙂

   Radera
 5. Tack för smakbiten, högaktuellt. Hoppar den där skrubbningen. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här... "smittan" är betydligt värre än den vi har i verkligheten så när det gäller den hade jag nog gärna skrubbat mig 😮

   Radera
 6. Tack för smakbiten!
  Jag och sambon var ensamma hemma med. För några år sedan firade vi alltid midsomma rhemma hos ett par kompisar med ett helt gäng. Nu har paret gått skilda vägar och flera andra kompisar med. Så kan det gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så här jag föredrar att fira nu för tiden. Lugnt och skönt och inga snorfulla människor.

   Radera
 7. Onekligen ett aktuellt ämne. Katastrofböcker finns en del, själv har jag läst Camus Pesten. Trevlig söndag, tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Pesten läste jag i gymnasiet. Minns den som riktigt bra.

   Radera
 8. det verkar finnas hur många katastrofböcker som helst. och nya kommer det hela tiden. eller också är det jag som på förekommen anledning lägger märke till dem. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna kom redan förra året, men den ges ut på nytt. Så klart.

   Radera
 9. Virkelig et aktuelt tema. Jeg har fått hjem boken Pesten av Camus og tenkte jeg skulle lese den nå. Den er også veldig aktuell.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pesten är jättebra. I alla fall är det så jag minns den. Läste den för nästan 40 år sedan 🙂

   Radera
 10. Skrattar åt din pappas kommentar, påminner om min mammas ;) Boken och författaren känner jag inte till. Funderar lite över pandemi böcker, filmer, serier etcetera, kommer väl att komma en del, man brukar ju prata om att en kokbok om dagen ges ut, undra hur det blir med pandemi-genren, om det nu finns en sån ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltså fler som gillar att dra ner humöret på alla andra 🙂 Jag tror att katastrofböcker och -filmer kommer att få en riktig hausse nu. Har sett att det redan har kommit en hel del böcker, men just denna är från förra året. Men nyutgiven 🙂

   Radera
 11. Här börjar nu vara så varmt att jag skulle kunna tänka mig att svalka mig någonstans där det är kallt, ett förvar låter kanske inte så inbjudande ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det här förvaret undviker jag nog 🙂

   Radera
 12. Verkar passa alldeles perfekt i tiden. Tack för smakbit!
  (Japp, så sa alltid min pappa också vid midsommar) :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att ägna sig åt litterära katastrofer 🙂

   Radera
 13. Svært aktuelt! Jeg leste et sted at bøker og filmer om epidemier har økt kraftig etter coronautbruddet.

  Ha en fin sommer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är helt säker på att epidemier kommer att stå högt i kurs hos alla slags författare nu.

   Radera
 14. Låter väldigt aktuellt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 15. En´okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade aldrig hört talas om den innan.

   Radera