måndag 29 juni 2020

TV-serie: Dublin murders #1 (2019)

Titel: Dublin murders
Originaltitel: Dublin murders
Genre: Crime
Skapad av: Sarah Phelps, Tana French (böcker)
TV-bolag: BBC One
Skådespelare: Sarah Greene, Killian Scott, Tom Vaughan-Lawlor, Leah McNamara, Moe Dunford
Premiär: 2019-10-14
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på SVT Play juni 2020

Handling
Poliserna Rob Reilly och Cassie Maddox utreder ett barnamord i den lilla orten Knocknaree. Knocknaree är ett samhälle på gränsen mellan det gamla Irland och det nya. Utredningen visar sig att det inte är första gången som barn försvunnit i det lilla samhället.

Min kommentar
När jag läste första delen i Tana Frenchs serie om Dublin Murder Squad blev jag inte alls imponerad. Jag tyckte rent ut sagt att den var ganska dålig. Andra övertygade mig om att jag skulle fortsätta läsa, vilket jag gjorde. Och blev omvänd. När jag såg att böckerna skulle filmatiseras blev jag så klart jätteglad. Efter att ha sett första säsongen så vet jag inte längre.

Mitt allra största problem med TV-serien är nog att de slagit ihop de två första böckerna i den här första säsongen. De har krystat fram en dålig "övergång" mellan dem och även om jag nu har lite dåligt minne och inte riktigt kommer ihåg detaljer från vare sig Till skogs eller Okänt offer, bara huvuddragen, så tror jag mig minnas att förutsättningarna för Cassies fall var annorlunda i boken.

Åtta, nästan en timme långa, avsnitt blir på tok för mycket. Det är ofta utdraget, ibland blir det till och med segt och ointressant. Däremellan är det ofta spännande. Det finns många logiska luckor här. Kanske blev de tydligare i filmatiseringen eller så fanns de inte i böckerna. Jag lutar åt det senare. Frenchs böcker ger inte intryck av att vara hafsiga.

Karaktärernas agerande känns många gånger orealistiskt, de reagerar väldigt märkligt väldigt ofta. Den irländska poliskåren framställs som korkad. Det som en 18-årig tjej på något sätt bara förstod (en av de logiska luckorna) upptäcktes inte av polisen, trots, får man förmoda, rigorösa bakgrundskontroller.

Jag tror det hade funkat bättre med var historia för sig. På det här sättet blev det bara rörigt och konstigt.TV Time har serien 9,42 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,1 i genomsnitt (beräknat på 4 714 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

12 kommentarer:

 1. Hm. Skulle gärna se något från Irland men det här lät ju inte riktigt lockande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att den är bättre om man inte har läst böckerna, det låter jag vara osagt. Har du sett The Fall? Den utspelar sig i Belfast. Vilket ju noga sett är Nordirland, men det är i alla fall rätt ö 🙂

   Radera
 2. Vet inte om jag kommer se den här. Jag har lustigt nog gillat den första boken bäst och sen haft ganska mixade åsikter om de andra jag läst av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ju som sagt bestämt mig för att inte läsa vidare efter första boken så den gillade jag inte alls. Det kan ju hända att du gillar serien bättre då också 🙂

   Radera
 3. jag gillar, maken vill inte titta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är sevärd, men jag tycker att de har förstört mycket.

   Radera
 4. Jag har inte läst böckerna, men tittar på TV-serien och gillar den. Men jag kan hålla med om att det är lite långt ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blev jag så uttråkad att jag helt tappade fokus.

   Radera
 5. Jag har läst ena boken men kom inte ihåg så mycket av den, tror det kan ha bidragit till att jag tyckte att tv-serien var ganska bra. Lite mystisk och konstig dock, men har för mig att boken som jag läst också var det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, första boken var definitivt både konstig och mystisk och egentligen var jag ju inte speciellt glad i den heller. Men andra boken var mycket bättre, men den blev helt förstörd här.

   Radera
 6. Jag gillar ju verkligen Tana Frenchs böcker och har tänkt titta, men med nedskruvade förväntingar. Filmatiseringar av favoritförfattare är alltid svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga egentliga förväntningar, eftersom jag ju inte ens gillade första boken. Jag trodde i och för sig att det skulle bli bättre när de tog med andra boken också, men på det här sättet blev det bara sämre.

   Radera