måndag 1 juni 2020

TV-serie: Homecoming #1 (2018)

Titel: Homecoming
Originaltitel: Homecoming
Genre: Thriller
Skapad av: David E Kelley
TV-bolag: AT&T
Skådespelare: Julia Roberts, Bobby Cannavale, Stephan James, Shea Whigham, Sissy Spacek
Premiär: 2018-11-02
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Amazon Prime Video maj 2020

Handling
Heidi Bergman jobbar som psykolog vid ett center för nyligen hemkomna krigsveteraner. Hennes chef arbetar efter uppenbart tvivelaktiga metoder. Samtidigt följer vi henne i en snar framtid där hon arbetar som servitris, men plötsligt får frågor från en utredare om sin tid vid centret. Som hon upptäcker att hon knappt minns. Och vad hände egentligen under tiden mellan hennes båda jobb?

Min kommentar
Det kan vara så att jag har lagt märke till Homecoming tidigare, men ratat den eftersom den går på Amazon Prime Video och sedan glömt bort det. Plötsligt blev jag i alla fall väldigt nyfiken på den, tack vare att Julia Roberts är med. Sambon var inte nödbedd och skaffade Prime Video på stört.

Att vi rör oss i två olika trådar är ganska klart från början, men jag hade lite problem att få ihop hur de relaterade till varandra i tid. De två trådarna är i alla fall dåtid, när allt händer, och en snar framtid, fyra år senare när efterdyningarna kommer. Skiftet mellan dem är exemplariskt, framtidstråden får hålla till godo med en smal bild. Allt i framtiden ser väldigt gammalt ut, som att det är 50-tal, men det är snyggt. Till och med teckensnittet på titeln ser gammalt ut och ger faktiskt vissa associationer till Hitchcock. Vilket nog faktiskt allt med Homecoming ger.

Mystiken och ovissheten osar ut från TV-skärmen och det är nästan lite suggestivt. Det (nästan) eviga pianoplinkandet var i början väldigt stämningshöjande och det förstärker olustkänslan. Sedan verkar det ljudet bli högre och än mer enformigt, i vilket fall börjar det störa mig ganska rejält. Det kan också ha att göra med att jag tycker att serien dippar ordentligt där, runt sjunde avsnittet. Då försvinner också den där fantastiska bildskillnaden mellan trådarna, vilket gör att det blir svårare att hålla isär trådarna. Det enda som skiljer dem åt är Julia Roberts frisyr.

Homecoming börjar bra, de fem-sex första avsnitten är väldigt bra. Sedan dippar det tyvärr ganska rejält. Slutet höjer den igen, det tar nästan andan ur mig. Nästa säsong finns redan, men det får bli ett litet uppehåll.TV Time har serien 8,54 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,5 i genomsnitt (beräknat på 17 239 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Imponerande över serierna du/ni hittar! En serie med Julia Roberts som var helt okänd för mig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hittar nästan för många. De börjar bli som böckerna... Man får ju prenumerera på lite nyhetsbrev 🙂

      Radera