lördag 8 december 2018

"Det som göms i snö" av Carin Gerhardsen

Författare: Carin Gerhardsen
Titel: Det som göms i snö
Genre: Thriller
Antal sidor: 366
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 26 november 2018
Första meningen: Det var först när de lämnade de mer trafikerade delarna kring Visby och kom ut på landet som hon kunde slappna av.

Baksidetext
Ett otroget kärlekspar sätter sig i bilen för att hitta en avskild mötesplats. En ung, vilsen kvinna får oväntat lift av en främling. En man kör för fort på de snötäckta vägarna. Alla inblandade har passerat samma ravin. Men bara en har kört någon av vägen, bara en har lämnat någon att dö.

Från att inte ha känt till varandra knyts de samman av en eskalerande våldsspiral, och fastän ingen av dem känner till hela bilden är det ändå någon som vet tillräckligt för att berätta historien.

Min kommentar
Jag har väntat så länge på något nytt från Carin Gerhardsen. När jag såg att Det som göms i snö var på väg så blev jag eld och lågor. Äntligen! Och en thriller skulle det vara, dessutom en psykologisk. En av mina favoritgenrer av en av mina favoritförfattare. Hur skulle det gå? Den korta versionen är att det gick bra, den längre kommer här.

Att miljön är Gotland gör mig först lite förvånad, men jag älskar Gotland och har inga problem att se allting framför mig. Även om alla orter, förutom Visby, verkar vara påhittade. Det kanske förresten är lika bra.

Det är ganska så osannolika skeenden och sammanträffanden i den här historien, men det händer ju osannolika saker mest hela tiden så det är egentligen inget problem. Själva grundförutsättningen till allt som händer känner jag mig dock lite tveksam till. Finns det verkligen folk som skulle göra så? Men visst, köper man bara det så funkar allt. Det blir lite fjärilseffekt över det hela och det gillar jag.

Kapitlen är korta och det talar för ett högt tempo. Konstigt nog så blir de längre mot slutet. Det brukar ju vara tvärtom. Här finns ingen action att tala om, utan det är i sanning en psykologisk thriller.

Första halvan av boken är den jag gillar mest, här sker själva uppbyggnaden och det är den som är det intressanta. Jag förstår ju att en del pusselbitar är menade att vara överraskningar, men jag blev egentligen bara förvånad (och drog efter andan) en gång. När den "bomben" hade släppts så tappade boken tempo och jag lite av intresset. Eftersom jag var säker på att jag klurat ut allt det andra så blev andra hälften för utdragen i sina försök att plantera ledtrådar. Det blir helt enkelt för övertydligt.

Karaktärerna är inte många, bara en handfull, vilket jag tycker är bra. De är ganska tydliga, i alla fall när det gäller drivkrafter. Annars är de hyfsat komplexa, ingen är bara ond eller god. Mest gillar jag hur a-lagarna på torget framställs. Jag kan känna igen det från min ungdom när det alltid fanns någon på spårvagnshållplatsen som ville prata en stund medan man väntade.

Det som göms i snö är en komplex historia och jag tycker att den sätter fingret på det där viktiga att man aldrig ska dra några förhastade slutsatser. Det är väldigt sällan så som man tror, man måste ha alla pusselbitar för att få en komplett bild. Här finns inga lösa trådar på slutet och allt är väldigt snyggt ihopsnickrat. Måtte Carin Gerhardsen redan skriva på något nytt.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,4 och genomsnittet 3,5 (beräknat på 34 betyg).
Goodreads hade den 3,69 i genomsnitt (beräknat på 103 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Det som göms i snö: Lottens bokblogg, Romeo and Juliet och och dagarna går.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag läste ett par böcker i Hammarbyserien men föll aldrig för den. Men, jag ska nog ge henne en ny chans nu för jag blir nyfiken efter att ha läst ditt inlägg. Vill nu veta vad det är som händer i boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är väldigt annorlunda, inte en deckare men den har ändå en gåta. Och den är väldigt spännande :)

   Radera
 2. Visst är det skönt när en favoritförfattare levererar igen :-)

  SvaraRadera
 3. Håller med dig och väntar också på mer!

  SvaraRadera