onsdag 12 december 2018

Fullbordad utmaning 2018:2

Detta är en sådan bra utmaning och förhållandevis enkel att det faktiskt är åttonde året som jag kör den. Den startade hos enligt O och går ut på att läsa tolv nya författare under året och det är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler. Det brukar alltså inte vara någon utmaning i egentlig mening.

I år försökte jag blanda genrer lite mer än vad jag brukar, tror jag. En del av dem är helt klart utanför min bekvämlighetszon (om jag nu har en sådan) medan andra nog är lite mer på gränsen och någon är spot on. En bra blandning helt enkelt.

Det blev en del nya favoriter, så klart, och jag kommer att läsa mer av Ransom Riggs, Mhairi McFarlane, Lars Wilderäng, James Dashner och Gabrielle Zevin. De fick alla fyra i betyg av mig. Det fick även Orson Scott Cards bok, men jag är tveksam till om jag vill fortsätta läsa den serien. Kanske. Fem av tolv är kanske inget bra resultat, men i mina ögon är det faktiskt en bra sak att kunna plocka bort författare från vill-läsa listan. Också.

Jag vill inte gå så långt som att säga att det blev några bottennapp i år, men jag kommer med största säkerhet inte att läsa mer av Will Schwalbe, Jason Mott eller Mariette Glodeck. Dessa fick en trea i betyg och i vissa fall kanske till och med det är för snällt, men ibland så är det bättre att fria än att fälla. Vissa ljuspunkter fanns det ju, trots allt.

I mellanskiktet finns Andrew Davidson, Jean-Michel Guenassia och Henry James, som alla fick 3,5 i betyg. Förmodligen kommer jag inte att läsa något mer av Andrew Davidson (han verkar å andra sidan inte ha skrivit något mer, än). De andra två är jag lite mer tveksam till. Jean-Michel Guenassia är jag nog faktiskt lite nyfiken på och kanske dyker han upp i en annan utmaning så småningom. Henry James... ja, jag vet inte. Just den här boken passade inte mig så bra, men den började helt fantastiskt så kanske blir det mer av honom också.

Resultatet blev alltså sex fyror, tre 3,5 och tre treor, vilket gör genomsnittet 3,62. Det är exakt samma som förra året och helt okej.
4 kommentarer:

 1. Det här inspirerade mig att räkna hur många nya författare jag har läst i år. Det blev ett 40-tal! Jag hade ingen aning om att det var så många. Det beror på flera saker. Att jag har börjat blogga och blivit inspirerad från andra bloggar och från Instagram. Bokbytardisken på biblioteket. Den är en guldgruva. Och att min man förde in böcker som jag inte hade läst i vårt hem. Det blir spännande att se hur det går nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar röra sig om ett 40-tal för mig också så egentligen är Boktolvan ingen "bra" utmaning för mig, men jag tycker den är kul :) Jag gillar att upptäcka nya författare och det är alltid någon som blir en ny favorit.

   Radera
 2. kul. se så många roliga utmaningar, jag har gjort om en lång fyll i lista för 2019, som en kaos lista, ska kolla på den som finns här. Har alldeles precis börjat blogga & 4 månader på goodreads, må aTT FÅ ta del av rec.exemplar med, superkul att skriva. Läser så mycket, så behövde vidarutveckla och inte känna mig helt ensam i min läsning, vilket jag är; förhoppningsvis kan skriva/GR ändra på det under 2019. En annan superkul lista, vet ej vem den kom ifrån, det är den "världsomsegling på 366 dagar"- den ska jag göra under 2019 med.=) O nu har jag hittat hit med.
  ps, jag är en sådan som hittar "fel" i böcker, om det finns, någon som kan tipsa mig om hur jag kan få tag på att läsa ex. manus mm att läsa...?? Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att bokblogga och det finns mängder av roliga utmaningar. De brukar speciellt dyka upp runt årsskiftet. Enda sättet att få recensionsexemplar är att låta förlagen veta att du finns, mejla och berätta det för dem :)

   Radera