onsdag 26 december 2018

"Vaxade juveler och brända hjärtan" av Ewa Klingberg

Författare: Ewa Klingberg
Titel: Vaxade juveler och brända hjärtan
Genre: Drama
Antal sidor: 344
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Huskvarnaserien 3
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 december 2018
Första meningen: Himlen skimrade likt koboltfärgat glas och i öster kunde hon ana det annalkande ljuset.

Baksidetext
Marika försöker febrilt få in lite jul i sin hyresstuga. Den nyinköpta adventsljusstaken sprider ett stämningsfullt ljus men pepparkakorna bränns i ugnen och huvudet är fullt av tankar.

Gjorde hon rätt som lämnade dottern och kärleken bakom sig? Och hur trivs hon egentligen med det nya livet, djupt inne i de småländska skogarna? En dag blir Marika bjuden på middag, vilket oväntat leder henne tillbaka i tiden, till 1800-talet och till en flicka som kämpar för att rädda sin familj från fattighuset.

Min kommentar
En bok av Ewa Klingberg är numera ett måste och jag blev så glad när den äntligen dök upp. Eftersom omslaget kraftigt signalerar julmys så tyckte jag att det var en bra idé att klämma in den i redan fullspäckade december. Redan första gången katten Noir kommer in i bilden, i andra kapitlet, är jag såld.

Som vanligt befinner vi oss en del i Huskvarna (och Eksjö), en miljö som numera börjar känna välbekant tack vare de här böckerna. Ibland är det som att jag verkligen befinner mig där. En del bekanta karaktärer dyker upp också och det är alltid trevligt. Det där huset på Vättergatan måste väl snart vara fullt. En sak är säker i alla fall, om jag någon gång besöker Huskvarna så är den adressen ett måste.

Jag upplever den här tredje delen som annorlunda mot de andra två, den historiska tråden är mycket mörkare och helt utan hopp, vad det verkar. Det är inte så mycket att må bra av, men desto mer intressant. Jag vet ju att det var så där, även här i Sverige, men det är hemskt när döttrar ses som en handelsvara. Av sin egen mor. Även nu-tråden känns annorlunda och jag upplever den som lite mer introspektiv. Inte heller här är det egentligen så mycket att må bra av och den där himlastormande förälskelsen vid första ögonkastet har jag otroligt svårt för. Personligen tycker jag ändå att det här mörka, inte så feelgoodiga, är ett bättre val. Jag gillar det. Katten Noir har tyvärr inte någon speciellt stor roll längre fram i boken.

Mot slutet gick det lite väl snabbt, tycker jag. Speciellt Karolinas historia avslutades väldigt abrupt. Jag hade velat veta mer om hennes liv, sedan. Det är ett tecken på en skicklig författare, när intresset väcks på det viset. Marika gissar jag att vi får träffa igen i någon framtida bok och det är ett möte jag ser fram emot. Det ska bli intressant att se om hon får ordning på sitt liv och slutar att fly.

Omslaget är en aning missvisande, det är inte speciellt mycket jul eller julstämning och detta är inte heller någon gullig, mysig feelgood utan eftertanke. Det är väldigt tydligt att det ligger mycket research bakom och de starka kvinnorna som inte vill rätta in sig i ledet är så skönt att läsa om. Nu väntar jag otåligt på nästa bok.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,0 (beräknat på 7 betyg).
Goodreads hade den 3,88 i genomsnitt (beräknat på 26 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Vaxade juveler och brända hjärtan: Lottens bokblogg, och dagarna går... och Västmanländskans bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Formuleringen om starka kvinnor stämmer precis! Och jag ser också verkligen fram mot nästa bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är att allt det där sker utan att jag blir skriven på näsan. Gillar verkligen de här böckerna.

   Radera
 2. Jag håller med om att den är klart mörkare än vad omslaget signalerar. Tyckte särskilt mycket om då-historien och visst hade man gärna velat veta mer om Karolina och hennes liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntade mig nog mer julmys, men helt ärligt så gillar jag nog det här bättre. Är ju inte så förtjust i puttenuttigt :) Karolina hade jag väldigt gärna läst en egen bom om.

   Radera