måndag 7 december 2020

TV-serie: Kärlek & anarki (2020)

Titel: Kärlek & anarki
Originaltitel: Kärlek & anarki
Genre: Komedi
Skapad av: Lisa Langseth
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Ida Engvoll, Björn Mosten, Björn Kjellman, Reine Brynolfsson, Gizem Erdogan
Premiär: 2020-11-04
Produktionsland: Sverige
Antal avsnitt: 8
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Netflix november 2020





Handling
I centrum står Sofie. En karriärist med man, två barn och ett aktivt sexliv – med sig själv. Något som snart kommer att få oväntade följder. För när Sofie, som är konsult, påbörjar sitt nya uppdrag med att modernisera och digitalisera ett gammalt anrikt bokförlag, lyckas förlagets udda, unga it-tekniker Max smygfota henne i en generande situation. Han har därmed en hållhake på henne, och det blir startskottet för en skev och vågad lek dem emellan, i vilken de ger varandra utmaningar som innebär att de måste bete sig orimligt på jobbet.

Min kommentar
Jag är väldigt svag för svenska serier, de brukar ju oftast stämma med mitt mindset, eller vad man ska säga. Min tanke var att jag ju självklart skulle se Kärlek & anarki. Någon gång. Den stod dock inte så högt upp i kölistan. Ända tills jag läste alla hyllningar på Instagram. Då åkte den rätt upp till överst. Åtta korta avsnitt slukades snabbt.

Detta är en helt sanslös historia och ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Mest blir det skratt. Många skratt. Ibland blir det så otroligt pinsamt att skämskudden åker fram (om jag hade haft någon). Då menar jag situationerna de hamnar i. Inget annat. Man måste verkligen sakna spänning och utmaningar i sitt liv för att ge sig i kast med de här, minst sagt, innovativa utmaningarna. I Sofies fall kan jag nästan förstå det. Hennes man är ju bara ett stort kräk.

Det är många stereotyper/fördomar som hamnar i strålkastarljuset. Alla får sig en känga; kultursnobbar, feminister, bakåtsträvande äldre, teknikkåta yngre. Allt är inte bra bara för att det är finkultur/feministiskt/gammalt/nytt. Vad gäller hela diskussion om användningen av "man" kontra "en" så hänvisar jag till ingen mindre än Sara Lövestam. Det fullkomligt svämmar över av ironi, som till exempel att de har så fullt upp med att rädda sitt bokförlag att de inte har tid att läsa ett bokmanus. Ett manus som receptionisten har läst och säger är fantastiskt bra. Jag är rädd för att det kan vara precis så här elitistiskt. Kultursnobbar står väldigt högt på min tycker-inte-om-lista.

Skådespelarna och castingen är lysande. Ida Engvoll är fantastisk, liksom Björn Mosten. Och Björn Kjellman, vem kan låta bli att älska denne konflikträdde chef? Och Reine Brynolfsson och... ja, allihop.

Kärlek & anarki är oerhört underhållande. Än mer om man känner till hur det fungerar på ett bokförlag, kan jag anta. Jag hoppas att det kommer en andra säsong. Hur den skulle klara att leva upp till detta vet jag inte, men jag vill gärna se det.



TV Time har serien 9,56 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,4 i genomsnitt (beräknat på 2 996 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

  1. Måste kolla på den nu efter att ha läst vad du skriver om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av de bättre svenska serierna, faktiskt.

      Radera
  2. Vi har också sett den, och inte helt oväntat så instämmer jag i det du skriver :-) Mitt betyg blir ännu högre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte förvånad. Varken över att vi tycker lika, men ändå ger olika betyg. Jag är så väldigt snål med de högre betygen 😁 Serien är i alla fall fantastiskt bra.

      Radera