måndag 14 december 2020

TV-serie: The haunting of Hill House #1 (2018)

Titel: The haunting of Hill House
Originaltitel: The haunting of Hill House
Genre: Skräck
Skapad av: Mike Flanagan
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel, Victoria Pedretti
Premiär: 2018-10-12
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på Netflix november-december 2020

Handling
Sommaren 1992 flyttar familjen Crain (mamma Olivia, pappa Hugh och de fem barnen, Steven, Shirley, Theodora, Luke och Eleanor) in i Hill House för att renovera och sedan sälja det. På grund av oplanerade reparationer så blir de tvungna att stanna där längre än det var tänkt. De börjar då uppleva paranormala fenomen, som resulterar i ett tragiskt dödsfall. Familjen flyr från huset och 26 år senare återförenas de efter att återigen ha drabbats av ett dödsfall. De tvingas nu konfrontera händelserna i Hill House och hur det har påverkat dem.

Min kommentar
Det var ju inte speciellt längesedan jag läste Hemsökelsen på Hill House, som den här TV-serien påstås vara baserad på. Jag visste att det inte var samma historia, så mycket hade jag snappat upp, men jag hade nog förväntat mig att åtminstone genren skulle vara densamma. The haunting of Hill House visade sig, tyvärr, vara mer ett drama om en dysfunktionell familj än skräck.

Första avsnittet börjar med bokens första mening. Här tänker jag att detta kan bli bra. Sedan blir inget mer likt. Förutom namn på några karaktärer (och huset) och första meningen så finns det inget som är gemensamt med boken. De första avsnitten är bra, det är läskigt, ovisst och spännande. Betyget ligger lätt på en fyra. De sista avsnitten blir bara sämre och sämre, det blir i stort sett bara en massa familjegräl och det får mig att tappa både stämning och känsla. Betyget dalar snabbt till en tvåa.

Castingen till den här serien är briljant, det är helt klart inte skådespeleriet det är fel på. Allas agerande är fullständigt trovärdigt. Mitt problem är att jag väntade mig skräck och vad jag fick var ett familjedrama. Jag får också samma känsla som när jag tittade på Lost, i slutet går liksom inte början ihop och jag är på riktigt osäker på om manusförfattarna hade allt klart för sig. Min känsla är att allt som hände egentligen bara var inre demoner, att det bara hände i huvudet på dem. Alternativt att inget av det hade hänt om de inte hade varit så psykiskt labila. Lite som hönan eller ägget.

Jag blir arg och inte så lite besviken på att man påstår att The haunting of Hill House är baserad på boken. Speciellt när jag blir lite lurad att tro att den ska vara skräck när den inte är det. Jag känner mig rätt ensam om detta, alla andra verkar ha älskat den här serien.TV Time har serien 9,72 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,6 i genomsnitt (beräknat på 175 995 betyg).
Jag ger den 3,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Du är inte ensam om dina åsikter, jag håller faktiskt med. Tittade på några få avsnitt men gav upp då det aldrig kom någonvart (tyckte jag i alla fall), själva huset står liksom bara i bakgrunden och allt fokus var på familjen och alla deras problem. Nu har jag visst avreagerat mig lite haha. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev så besviken och kände mig på riktigt lurad 😒 Det var verkligen precis så, att det aldrig kom någonvart, efter de första avsnitten. Blev så less på alla relationsproblem och familjegräl så det är helt sjukt.

      Radera