tisdag 29 december 2020

Kommande böcker januari 2021

Ja, men dåså, då är vi igång igen. I januari kommer det en hel del spännande/intressanta böcker.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 715
Utgivningsdatum: 2021-01-04
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
En klargul, låst container.

En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar när det verkliga livet ska börja. Siw och Anna går på gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde från Bosnien som små och har tillsynes lyckats väl i livet, men något gnager.

De arbetar som parkskötare, kassabiträde, äldrevårdare, bowlinghallsföreståndare, fondförvaltare och fotomodell. De är en omaka grupp varsinbördes relationer utvecklas och invecklas under berättelsens gång. Vänligheten är John Ajvide Lindqvists hittills mest ambitiösa genom­skärning av samtiden, i det mikrokosmos som heter Norrtälje. I slutändan handlar det om Vänligheten kontra Fasan.


Synd att denna inte kom innan jul. Då hade jag kunnat önska mig den i julklapp.Pojken från skogen av Harlan Coben
Genre: Thriller
Serie: - Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2021-01-04
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde.

30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han lever isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat sin lysande karriär som yrkessoldat och spårningsexpert bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer.

Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde tillfrågad att använda sina unika färdigheter för att hitta henne. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess makt elit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.


Jag har en lite tudelad relation till Coben. Ibland är han riktigt bra. Ibland inte.Den trogne läsaren av Max Seeck
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 428
Utgivningsdatum: 2021-01-12
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?

Jag läser på tok för få böcker från Finland. Den här låter ju spännande.Striden om Dimön av Mariette Lindstein
Genre: Thriller
Serie: Via Terra (5)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-01-21
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Den unga journalisten Julia Frisk har precis återhämtat sig från ett dramatiskt jobbuppdrag på Dimön. Hon har lovat sig själv, och många andra, att aldrig träffa sektledaren Franz Oswald igen. Men så, på grund av ett olyckligt sammanträffade, får Julia och Franz en gemensam fiende. Samfundet kallar sig Ursprungsevangelisterna, ett religiöst brödraskap som använder ortodoxa, grymma metoder för att uppfostra sina döttrar.

När Julia börjar gräva i dess förflutna öppnar hon ett ormbo av besatthet, svek och outsäglig ondska, och blir deras måltavla. För att gå till botten med Ursprungsevangelisterna behöver hon någon som förstår hur de tänker, någon lika samvetslös som dem. Men vågar Julia riskera att än en gång dras in i Franz Oswalds nät?


Jag har ännu inte börjat läsa den här serien, men alla de fyra tidigare delarna står i hyllan. Dags att börja med den snart kanske?Lektioner i kärlek av Lucy Dillon
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 377
Utgivningsdatum: 2021-01-29
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Vad händer om "I do" blir till ett "I don't know"? Den tysta och tillbakadragna Jeannie träffar den utåtriktade och sportige Dan på nätet och de klickar direkt. När han senare friar på Brooklyn Bridge säger hon ja utan tvekan. Men när vigseln närmar sig börjar Jeannie tvivla, det som nyss kändes så rätt känns bara fel. Och när hennes blivande man råkar ut för en fruktansvärd olycka undrar hon om det är hon som orsakat allt. Nyligen visste hon vart hon var på väg i livet. Men ibland tvingar oväntade händelser oss att stanna upp och fråga oss själva: vad är det vi verkligen vill göra, och för vem gör vi det?

Jag bara måste läsa mer Lucy Dillon.Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand
Genre: Drama
Serie: Vid livets vägskäl (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-01-04
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En roman om att gå vilse i livet men genom nya vänner, skrivterapeuten Sam och ”Klubben för lyckliga slut” hitta tillbaka igen. Eller snarare hitta nya vägar. Cecilia har förlorat sin man i alldeles för tidig ålder, Lisbeth inser att hennes liv har stagnerat och Ivy är en person som oroar sig för allt. Dessa tre väldigt olika kvinnor befinner sig alla vid ett vägskäl i livet när de får en reklamlapp på sina bilar med inbjudan till skrivkursen ”Klubben för lyckliga slut”. Utan att de vet om det tar deras liv nu en helt ny riktning. En dag i veckan träffas de i klubben, djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen. Men kommer de att kunna forma sitt eget lyckliga slut?

Nu har jag varit nyfiken på hennes böcker väldigt länge.All denna vrede av Cara Hunter
Genre: Kriminalroman
Serie: Adam Fawley (4)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-01-13
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
En tonårsflicka hittas irrande omkring i utkanterna av Oxford, uppriven och omtumlad. Hon berättar att hon blivit indragen i en bil, att någon dragit en plastpåse över hennes huvud och sedan kört henne till en avskild plats där hon blivit utsatt för övergrepp. Ändå vägrar flickan att anmäla sin förövare.

Kriminalkommissarie Adam Fawley påbörjar en utredning men kommer ingenstans eftersom flickan inte vill samarbeta. Döljer hon något och i så fall vad? Och varför får Adam en känsla av att han har varit med om det här fallet tidigare?

När ytterligare en flicka försvinner har Adam inte längre något val. Om han inte börjar gräva i sitt förflutna, kanske den här flickan inte kommer tillbaka.


Jag har bara läst första delen i den här serien. Den var fantastiskt bra.Utloggad av Lilly Emme
Genre: Feelgood
Serie: Skrivsystrar (1)
Antal sidor: 246
Utgivningsdatum: 2021-01-25
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Så länge trettioåriga Katie O Farrell kan minnas har hon drömt om att bli författare. Katie och hennes tre väninnor bildade kvartetten Skrivsystrar när de möttes på universitetet i Hull. De avgav då ett löfte: ingen av dem får ge upp skrivandet förrän alla fyra är utgivna författare. Katie samlar refuseringar på hög medan vännernas karriärer pekar spikrakt uppåt. Självförtroendet sviktar samtidigt som väninnornas hets på sociala medier blir allt mer intensiv.

När Katie plötsligt råkar skicka ett mail till fel person, tar det hus i helsike. Katie bestämmer sig för att logga ut från världen den digitala liksom världen utanför dörren. Först när mobilen tystnar får hon äntligen tid att fundera på om det är värt att göra vad som helst för att nå sina drömmar. Hon lovar sig själv att aldrig mer skriva ett ord. Men vad ska hon göra med den där hemliga berättelsen som pockat på att bli berättad ända sedan hon var liten?


Ja, jag kan inte låta bli att bli nyfiken på en bok med den titeln.Än klämtar klockan av Susanne Fellbrink
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Fallander (3)
Antal sidor: 340
Utgivningsdatum: 2021-01-13
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Showartisten Cilla har en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig.

Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in ? för en kickoff.

Samtidigt som en snöstorm väller in över staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?


Ännu en författare/serie som jag är rejält nyfiken på.Profetens sista död av Håkan Östlundh
Genre: Kriminalroman
Serie: Profeten (3) Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-01-44
Förlag: Boförlaget Polaris

Från Bokus
För bara ett år sedan var Elias Ferreira Krantz en vanlig 24-åring. Nu är han Profeten, en agent driven av tanken på att hämnas sin pappas död. Hans mål är Eric Hands, en mäktig industrimagnat som anses osårbar på grund av de högexplosiva hemligheter han kan avslöja, och som lamslår den svenska regeringen. Via den franska underrättelsetjänsten får Elias en möjlighet att göra upp med Eric Hands en gång för alla. Men skuldfrågan visar sig mer komplicerad än han föreställt sig och sökandet efter sanningen för än en gång ihop Elias och Ylva Grey. Allt de utsatts för och övervunnit tillsammans har skapat starka känslomässiga band.

Profetens uppdrag är tydligt och brutalt. Och det kommer att slå tillbaka mot honom själv med full kraft.


Än så länge har det bara blivit en enda bok läst av honom, men det borde verkligen bli fler.Cyklonvarning av Christina Wahldén
Genre: Kriminalroman
Serie: Darwindeckare
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-01-20
Förlag: Bokförkaget Forum

Från Bokus
Det är jul och en våldsam cyklon närmar sig Darwin. Polisen Bluey härjas av minnen från sin barndom, då hans bror dog i katastrofen Tracy på juldagen 1974. Kollegan Jess är rädd att anpassa sig för mycket till poliskårens vita normer. Den svenska konststudenten Greta är mitt uppe i sin nya kärleksrelation. Samtidigt ökar brottsligheten i trakten. Användningen av drogen crystal meth har eskalerat och skördar fler och fler offer. När en ung man hittas ihjälskjuten dras Bluey och Jess in i utredningen. Snart inser de att majoriteten av de drabbade tillhör ursprungsbefolkningen, och medan cyklonen rycker närmare uppdagas en långt mer obehaglig historia än de kunnat ana.

Cyklon... det är ett av mina triggerord.

12 kommentarer:

 1. Mycket intressant att se fram emot! Särskilt Vänligheten är jag riktigt sugen på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajvide hamnar automatiskt alltid väldigt högt i vill-läsa-listan 🙂

   Radera
 2. Fellbrink, Hunter och Dillon vill jag läsa. Det är nog Cara Hunters jag ser fram mest mot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst första delen i Cara Hunters serie, men de andra två delarna står i hyllan. Känner att det kanske är dags att ta tag i dem. Jag gillade ju den första boken.

   Radera
 3. Jag kommer kasta mig över John Ajvide Lindqvist senaste! Lucy Dillon vill jag också gärna läsa. :) Det känns som att det kommer ut mycket kul 2021.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har planerat in Lucy Dillon i en utmaning, tyckte det var dags att läsa något mer av henne. Trots att jag verkligen gillar John Ajvide Lindqvist så har jag en del olästa böcker av honom i hyllan, men den här nya kommer jag med all säkerhet att skaffa mig.

   Radera
 4. När jag såg Ajvides bok visste jag direkt att den skulle vara på din lista :). Men annars känns det som en rätt lagom månad plus att lagret fyllts på under julen.
  Jag ser mest fram emot Christina Wahldéns bok och den finska deckaren av Max Seeck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var nog ingen högoddsare 😁 Den finska deckaren låter onekligen väldigt intressant.

   Radera
 5. Den trogne läsaren låter riktigt spännande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara det att den är från Finland gör den extra intressant.

   Radera
 6. Cara Hunters bok vill jag inte missa. Inte Lucy Dillons heller. och inte John Ajvide Lindqvists. Vissa av de andra har jag med på min januarilista, men jag har skalat av böcker att se fram emot ganska rejält i år, och har bara med dem jag verkligen, verkligen skall försöka hinna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kommit så långt så att jag bara har med böcker jag verkligen skulle vilja läsa. Nästa steg är att bara ha med de jag verkligen ska försöka läsa. När jag kommer dit vet jag inte 😁

   Radera