måndag 28 december 2020

TV-serie: The undoing (2020)

Titel: The undoing
Originaltitel: The undoing
Genre: Thriller
Skapad av: David E Kelley
TV-bolag: HBO
Skådespelare: Hugh Grant, Nicole Kidman, Donald Sutherland, Noah Jupe, Matilda De Angelis
Premiär: 2020-10-26
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 55 min
Såg den på HBO december 2020

Handling
Serien kretsar kring den framgångsrika terapeuten Grace Fraser, hennes man och deras son. Ett våldsamt dödsfall följt av en rad hemska upptäckter förändrar plötsligt deras till synes perfekta liv till ett avgrundsdjupt mörker.

Min kommentar
När jag såg reklamen för The undoing första gången så åkte den rätt upp på listan. Trots det så har det ändå tagit ett tag innan det var dags att se den. På något sätt hade jag lyckats förbli ovetande om handlingen och det var nog en stor fördel. Så om du har tänkt se den är det dags att sluta läsa här. Det finns inga spoilers, men ju mindre man vet desto bättre.

Det här är en riktigt smart historia och för mig var det i stort sett omöjligt att slita blicken från det som utspelade sig på TV-skärmen. Inte ens mot slutet var vi riktigt säkra på vem som egentligen var mördaren. Visst nämndes karaktären som möjlig (men det gjorde ju nästan alla), men vi visste inte alls vad vi skulle tro. Kanske hade den kunnat tajtats till, om man tog bort alla scener där Nicole Kidman vandrar omkring i ensamt majestät eller där hon med uttryckslöst ansikte, i närbild, stirrar rätt ut i tomma luften.

Lite kuriosa också... När titellåten kom så satt jag och funderade på om det inte lät som Nicole Kidman. Jag har ju sett Moulin Rouge och vet att hon kan sjunga. Och jodå, det är hon som sjunger Dream a Little Dream of Me.

Här finns riktigt bra skådespelare. Då menar jag inte bara Hugh Grant och Nicole Kidman, som i många år har varit stora favoriter. Hugh Grant gör inte sin vanliga smått komiska, lättviktiga karaktär även om man anar den ibland. Noah Jupe, som spelar sonen, är helt fantastisk och honom kommer vi nog att se mer av i framtiden. Men jag måste bara nämna detta, elefanten i rummet liksom... Nicole Kidman. Sambon frågade om hon inte är "gammal" och hur man kan vara så slät när man är över 50. Hon har inte en enda linje i ansiktet. Faktum är att det ibland är svårt att veta vilket ansiktsuttryck hon försöker förmedla. Donald Sutherland, som väl måste betraktas som Nicole Kidmans raka motsats i det här avseendet, har ett uttrycksfullt ansikte, där varenda linje och rynka har en historia att berätta. Han är lysande.

Jag hade förväntat mig att detta skulle vara bra, men det är inte bara bra. Det är fantastiskt bra. The undoing är fascinerande och det blev mer eller mindre sträcktittning här. Passar alltså utmärkt över helgerna nu, om du inte har hunnit se den än.TV Time har serien 9,64 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,6 i genomsnitt (beräknat på 27 292 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Håller helt med om Nicole Kidman. Tanken "botox" kom upp mer än en gång för oss...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så sorgligt att se. Speciellt när gamle Sutherland kommer undan med alla dessa rynkor.

      Radera