fredag 11 december 2020

Fullbordad utmaning 2020:1

Detta är en sådan bra utmaning och förhållandevis enkel att det faktiskt är tionde året som jag kör den. Den startade hos enligt O och går ut på att läsa tolv nya författare under året och det är en utmaning som passar mig jättebra, eftersom jag oftast läser betydligt fler. Det brukar alltså inte vara någon utmaning i egentlig mening.

Jag försöker alltid få ihop en bra blandning av genrer och allra helst ska det vara en typ av böcker jag inte brukar läsa. Själv tycker jag att jag har lyckats väldigt bra med blandningen och det har blivit allt från besvikelse till fullträff.

Även i år blev det så att jag hittade omedelbara favoriter. Två av författarna, Candice Fox och Sylvain Neuvel, var jag genast tvungen att köpa fler böcker av. Jag känner mig betydligt mer kräsen och återhållsam nu så det är egentligen bara de två jag vet med säkerhet att jag kommer att läsa mer av. Det finns dock en hel hög med författare som jag kan tänka mig att läsa fler böcker av, om jag ramlar över någon, som till exempel Jessie Burton, Sofia Lundberg, Luiza Sauma och Maggie Stiefvater. Kanske inte lika bra resultat som tidigare år, men jag är nöjd.

Så klart finns det ju då också de där besvikelserna och jag skulle bli förvånad om jag läste mer av Julianne Donaldson, vilket jag väl egentligen visste. Romance har inte passat mig på ganska många decennier. Att läsa Ciarán McMenamin var som att vara den enda nyktra på en fest där alla andra är dyngraka. Det var inte kul i den här versionen heller. Jag har alltid trott att jag gillar spionthrillers, men Manda Scott har fått mig att fundera på att revidera den uppfattningen.

Resultatet blev, betygsmässigt, en femma, en 4,5, tre fyror, tre 3,5, tre treor och en 2,5, vilket ger genomsnittet 3,62 som är lite sämre än förra årets 3,71. Det är ju fortfarande väldigt bra, tycker jag.

Betyg 5

Betyg 4,5

Betyg 4

Betyg 3,5

Betyg 3

Betyg 2,5

2 kommentarer:

  1. Bra sätt att sammanfatta. Jag har redan läst fler än 12 böcker (har ju fler att välja på i min variant) och det är verkligen en bra utmaning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ju en del nya författare, utanför utmaningen, men det gör inget. Jag trivs nog med bara tolv i listan.

      Radera