måndag 21 december 2020

Film: Switched for Christmas (2017)

Titel: Switched for Christmas
Originaltitel: Switched for Christmas
Genre: Komedi
Regissör: Lee Friedlander
Manus: Tracy Andreen, Lee Friedlander
Skådespelare: Candace Cameron Bure, Eion Bailey, Mark Deklin, Natasha Bure, Cooper Johnson
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 83 min
Serie: -
Såg den på C More 27 november 2020

Handling
Tvillingsystrarna Kate och Chris har det jobbigt på varsitt håll inför jul, en har i uppdrag att fixa julfest och den andra en julparad. Båda tycker att den andra har det bättre förspänt och bestämmer sig för att byta liv med varandra ett tag.

Min kommentar
I det här hushållet så brukar julfilmstittandet dra igång på eller efter första advent. Eftersom inget annat är som det brukar det här året så startar det lite tidigare den här gången. Switched for Christmas fick jag tips om av malinsbokblogg (@malinsbokblogg på Instagram), den lät som något man kunde börja med. Lite förvånad såg jag senare att filmen är från 2017, men att det tydligen tog den två år att ta sig över till Europa (man kunde se den redan förra julen). Julfilmer brukar ju vara tidlösa så det är egentligen inget problem.

Eftersom detta är en amerikansk film så skildras två helt perfekta liv. Visserligen väldigt olika varandra, men ändå inget mindre än perfekta. Och julen i USA alltså... där är det verkligen inte något less is more. Här handlar det om more is... even more. Det lyser, glittrar och blinkar precis överallt. Det är omöjligt att se granen under allt pynt. Med det sagt, så är det här helt underbart.

Filmen har allt som en julfilm ska ha. Kanske är det för mycket av vissa saker (närbilder av stora ledsna ögon tillsammans med ett bländande leende och stort hårsvall) och för lite av andra (humor), men den gör sitt jobb. Den ger mig lite julstämning. Och tro det eller ej, jag anar ett budskap här, gömt någonstans långt inne i det glättiga. Det där med att gå i någons skor innan man dömer. Ingen har den blekaste aning om hur någon annans liv ser ut. Och att alla faktiskt inte blir lyckliga av samma saker.

Humorn som ändå finns (jodå, den finns) är rolig, på det glada sättet, och det blir en del skratt. Favoritscenen måste nog bli den Kate, den första morgonen som Chris, ska fixa frukost till barnen. Det är humor! Här finns till och med en liten twist och den gav mig nästan huvudvärk när allt skulle förklaras. Jag uppskattar, väldigt mycket, att man inte drar ut på allt i slutet.

Länge satt jag och undrade varför Kate/Chris kändes så otroligt bekant. Det var något med ögonen och leendet. Sedan slog det mig: D.J. i Full House! Herregud, hon har blivit stor!

En julfilms enda uppgift är att skänka julstämning och enda målet är att man ska må bra efter att man har sett den. Switched for Christmas uppfyller båda sakerna. Den är lättsam. underhållande och gullig.Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 846 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 2 153 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar