måndag 21 december 2020

Film: Last Christmas (2019)

Titel: Last Christmas drop
Originaltitel: Last Christmas drop
Genre: Komedi
Regissör: Paul Feig
Manus: Bryony Kimmings, Emma Thompson, Greg Wise
Skådespelare: Emilia Clarke, Emma Thompson, Michelle Yeoh, Henry Golding, Boris Isakovic
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 103 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 4 december 2020
Handling
Kate ränner runt i London och tar en massa dåliga beslut till ljudet av bjällrorna på hennes skor – ytterligare en irriterande följd av hennes jobb som tomtens medhjälpare i en året runt-öppen julaffär. När Tom dyker upp i Kates liv verkar han för bra för att vara sann och han genomskådar många av hennes känslomässiga barriärer. Fast London, under julen, förvandlas till världens mest underbara stad, verkar ingenting fungera för de här två.

Min kommentar
Det finns så otroligt många julfilmer att det är svårt att navigera sig fram utan att köra på grund. Därför är det tacksamt när man får tips. Last Christmas kände jag inte till, men jag blev genast sugen på att se den när @josefinesbokresor skrev om den på Instagram. Främst för att den är brittisk, vilket brukar funka bättre rent generellt, och så var det ju det där med George Michael.

Här befinner vi oss i ett ordentligt juligt London (det finns till och med snö) och gör sällskap med den osympatiska Kate. Jag skulle nog våga påstå att man förstår att något har hänt, för hon verkar inte alltid ha varit så självisk och, faktiskt, ganska förfärlig som människa. Både sambon och jag funderade över vad twisten skulle vara. Antingen så var vi båda ovanligt sega den här lördagseftermiddagen eller så var den inte så förutsägbar som andra julfilmer/romantiska komedier för vi lyckades inte klura ut det speciellt långt i förväg.

Det är betydligt mer underfundig och subtil humor här än i amerikanska filmer och det uppskattar jag. Som att ringsignalen när mamma ringer är She drives me crazy. Det fick mig nästan att bryta ihop. Musiken är mestadels George Michaels och det är ju bra, så klart.

Om jag inte hade vetat att det här var Emilia Clarke så hade jag nog inte känt igen henne. Hon är sig inte alls lik. Sin roll gör hon riktigt bra. Detsamma gäller så klart även Emma Thompson, hon är helt fantastisk. Hon som har den där affären är obetalbar. Speciellt i scenerna med den bleke "Boy". Den där affären, för övrigt, finns den på riktigt? Jag kunde inte bestämma mig för om den var fin eller bara vulgär.

Last Christmas är en fin historia, med både handling och budskap. Den har allt. Den är rolig, varm, charmig och hoppfull.

Avdelningen för olika funderingar:
Det här har egentligen inte alls med filmen att göra, men det är lite förvirrande att den börjar i Jugoslavien. Julen 1999. Om de var kroater, som det sägs senare i filmen, så borde det ha varit Kroatien, eftersom det deklarerades som självständigt 1991. Och varför fly därifrån så sent som 1999?Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 41 219 betyg).
IMDb hade den 6,5 i genomsnitt (beräknat på 44 022 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den såg vi på bio förra året. Var tvungen att kolla och såg att jag gett betyg 8,0 vilket är "ungefär" 4+. Så jag gillade den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så den gick alltså på bio förra året? Det missade nog jag, men vi går inte så ofta på bio. Jag skulle nog våga påstå ett detta blev favoriten i år bland julfilmerna.

      Radera