onsdag 23 december 2020

"Flimmer" av Anne Holt & Even Holt

Författare: Anne Holt & Evan Holt
Titel: Flimmer
Genre: Thriller
Antal sidor: 461
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Flimmer
Översättare: Margareta Järnebrand
Serie: Sara Zuckerman
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2011
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 december 2020
Första meningen: När Sara Zuckerman fick syn på mannen med den ljusblå, urtvättade pyjamasen stannade hon tvärt.

Baksidetext
Hjärtspecialisten Sara Zuckerman behärskar avancerade ingrepp till fullo. Trots en god prognos dör ändå en av hennes patienter två dagar efter genomförd operation.

Kort därefter dör ytterligare en patient. Det visar sig att det lilla chip hjärtstartaren som opererats in i patienterna har varit infekterat av ett datavirus. Någon har medvetet manipulerat den digitala tekniken.

Stora ekonomiska värden står på spel och det framgångsrika amerikanska företaget Mercury Medical, liksom dess grundare och ägare Otto Schultz, ställs inför en annalkande katastrof.

Min kommentar
Flimmer har stått i min bokhylla sedan bokrean 2012. Egentligen är det lite märkligt för jag har läst mycket av Anne Holt, som jag har tyckt om. Den här boken är ju ingen regelrätt deckare, utan mer en thriller och den utspelar sig på ett sjukhus. TV-serier om sjukhus är något av en favorit, bokformen har jag inte provat på. Om man inte räknar de de Allers-romanerna i min barn-/ungdom och det tycker jag inte att man ska göra.

Början på boken får mig väldigt fientligt inställd. Efter 50 sidor så har vi gjort hastiga besök i runt åtta olika trådar och det är olika personer i dem allihop. Det är ett evigt hoppande mellan karaktärer, platser, tider. För att göra det än värre så är alla mått i de, för mig, underliga enheterna fot, tum och pund. Jo, jag vet hur mycket de är, men jag måste "översätta" det varje gång. Det är rörigt och splittrat.

Efter ett tag utkristalliserar sig tre huvudtrådar; Norge i nutid, USA i nutid, USA i dåtid. Båda de amerikanska trådarna hoppar mellan olika trådar och den i dåtid förflyttar sig långsamt framåt i tiden. Och plötsligt dyker det upp ännu en tråd, i London i nutid. Det är väldigt mycket facktermer, både inom medicin och aktiehandel (och lite programmering). I bokform blir alla medicinska termer nästan övermäktigt och hela biten om aktieaffärer är lite långrandig.

Det blir till slut inte så många karaktärer och jag gillar verkligen gestaltningen av Sara. Hur hon är hård och kylig (alltså professionell) i sitt jobb och en helt annan person med sin brorsdotter Thea. Hon har väldigt hög integritet, vilket tilltalar mig. Hennes "undersåte", Ola Farmen, får man inte veta jättemycket om. Förutom att han har ett helt hus fullt med ungar och att han är trött hela tiden. Den där andre läkaren, Lars Kvamme, skulle jag helst vilja sparka på.

Temat i sig är fasansfullt och ger mig ångest. Min bror har en sådan där mackapär inopererad och jag tycker det här är otäckt på riktigt. Rent generellt så gillar jag inte långa stycken på ett annat språk än det boken är på. Här finns massor av text på engelska, vilket jag visserligen förstår, men jag kan ju inte rekommendera boken till vare sig min syster, mamma eller svärmor.

Upplösningen är jag inte alls glad i. Jag avskyr när det som händer händer. Flimmer är ju första delen i en serie så kanske det ordnar upp sig. Om jag kommer att läsa andra delen? Det är faktiskt inte helt omöjligt.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,29 i genomsnitt (beräknat på 318 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Flimmer: Bokstunder, Nilmas bokhylla och Bokberoende.

2 kommentarer:

  1. Det är faktiskt över åtta år sen jag läste den här. Och jag har ännu inte tagit mig nästa bok Sudden Death (jag ser ingen mer bok i serien sen). Men vi får se om du väckte upp ett sug nu :). När jag läste den är tyckte jag att den var ok men inte mycket mer än så. Delvis för alla människor och för att den var så faktaspäckad på ett inte helt naturligt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland var det ju så att en läkare förklarade något för en annan läkare, som ju borde ha vetat redan. Det är störigt. Och aktieaffärerna fick mig nästan att ge upp. Får se om jag läser andra delen. Någon gång.

      Radera