måndag 21 december 2020

Film: Holidate (2020)

Titel: Holidate
Originaltitel: Holidate
Genre: Komedi
Regissör: John Whitesell
Manus: Tiffany Paulsen
Skådespelare: Emma Roberts, Luke Bracey, Kristin Chenoweth, Frances Fisher, Andrew Bachelor
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 103 min
Serie: -
Såg den på Netflix 13 december 2020





Handling
Två främlingar som tröttnat på singellivet under högtider väljer att vara varandras dejt under storhelger, men arrangemanget hotas snart – av äkta känslor.

Min kommentar
Vi har några julfilmer på listan som helst ska betas av innan jul, men när man får ett tips på en som inte ligger på listan så går den före. Holidate hade jag nog sett i något nyhetsbrev, men av någon anledning inte lagt till där. Sedan dök det upp ett inlägg på Lottens bokblogg...

Den här filmen handlar inte bara om julen, alla storhelger i USA avhandlas, men det är mest jul. Jag har förstått det som att det värsta som kan hända en amerikan är att vara utan dejt på en storhelg. I alla fall är det det som alla filmer ger sken av. Att gå ensam på en nyårsfest verkar vara otänkbart. Då är det ju en lysande idé att ha en hittepå-dejt. Det är lite typiskt att de verkligen är sig själva när de går ut som vänner. De har hur kul som helst. Så där hade det aldrig betett sig om de hade varit på en "riktig" dejt. Så trist och lite sorgligt. De lär i alla fall känna varandra. Vilket är rena motsatsen till Sloanes lillebror och hans flickvän. De känner inte varandra överhuvudtaget.

Sloanes familj är ett kapitel för sig och då speciellt hennes mamma. Om min mamma hade lagt sig i så mycket så hade jag aldrig hört av mig. Det finns faktiskt värre saker som kan hända ens barn, än att de är singel vid 30. Ibland blir det lite väl mycket och det händer att det gränsar till hysteriskt, men oftast är det kul på riktigt.

Holidate är inte så förutsägbar som den här typen av film brukar vara. Det fanns alternativ till upplösning i alla fall. En avslutning som är riktigt amerikansk, inklusive folksamling och applåder. Det gör inget. Det funkar här. Hela filmen är liksom knasig.



Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 41 324 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 33 605 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Roligt att läsa ditt intryck :-) Och också alla andra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit en del julfilmer. Dessvärre så kommer en av de bättre inte med i den här bonanzan, eftersom vi såg den igår och nu blir det inget mer julfilmsinlägg.

   Radera
  2. Nu blev jag nyfiken på vilken det är...

   Radera
  3. Christmas at the Plaza, tror jag den heter... finns på C More. Mycket julkänsla i den 🙂

   Radera