onsdag 16 december 2020

"Det slutna ögat" av Belinda Bauer

Författare: Belinda Bauer
Titel: Det slutna ögat
Genre: Thriller
Antal sidor: 293
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The shut eye
Översättare: Leif Janzon
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 november 2020
Första meningen: John Marvel tittade på sin armbandsklocka.

Baksidetext
Fem fotavtryck är det enda som visar att fyraåriga Daniel någonsin varit där. Och nu är det allt hans mamma har kvar. Varje dag vaktar hon de små avtrycken i cementen. Polerar dem så att de glänser. Glider allt närmare vansinnets gräns.

När ett medium erbjuder sig att hjälpa henne, tar hon chansen. Vem skulle inte ha gjort det? Kanske kan han tala om för henne vad som hänt hennes son... Men är mannen verkligen den han utger sig för att vara?

Min kommentar
Belinda Bauer hör till de där författarna som känns som säkra kort. Det slutna ögat är hennes sjätte bok och jag har läst samtliga fem innan denna. Jag har gillat dem lite olika mycket, men gillat dem har jag. Jag har fått någon knepig grej för mig att läsa hennes böcker i den ordning de har släppts och många gånger har jag tänkt att jag borde ta tag i den här ganska gamla boken, så att jag kan fortsätta med hennes nyare.

I den här boken befinner vi oss i London och det tror jag är första gången som jag hamnat där när jag läst Belinda Bauer. Förvänta dig inga fantastiska skildringar av miljön, oftast är vi i en bilverkstad, på polisstationen eller någon annanstans inomhus. Personligen tycker jag att det är skönt att slippa detaljerade miljöbeskrivningar som stjäl fokus så jag är nöjd. Faktum är att den här snäva cirkeln gör att jag upplever en smula klaustrofobi.

Karaktärerna är föredömligt få, bara dryga dussintalet, men ändå har jag till att börja med svårt att skilja på John Marvel och James Buck. De låter precis likadant. Ingen av dem är egentligen sympatisk och Marvel tycker jag rent av illa om från början. Efterhand så upptäcker jag, till min förvåning, att jag tycker om honom. Han visade sig vara precis så där kantig, cynisk och helt underbar, med ett hjärta av guld, som jag är så svag för. Jag tror att detta är samma John Marvel som är med i Skuggsida och i så fall utspelar sig Det slutna ögat tidsmässigt före, eftersom Marvel här blir förflyttad till Exmoor. Anna Buck är också en viktig person och även om Bauer inte lyckas få mig riktigt berörd av henne så bryr jag mig om och känner med henne. Lite kuriosa är att karaktären Richard Lathams namn kommer från en riktig person, som vunnit budgivningen om att namnge en karaktär och det är samma man som vann en annan auktion och namngett en karaktär i Dolt i mörker av Elly Griffiths.

Barn spelar alltid en stor roll i Bauers böcker, oftast som offer, och så även här. Dock brukar inte själva brottet vara i fokus och här har de(t) redan hänt när vi kommer in i historien. Det är människorna som är det viktiga; hur de agerar, reagerar och samspelar. I Det slutna ögat har det blandats in lite övernaturligheter och jag känner mig tveksam till det, speciellt i deckare/thrillers. Jag är inte speciellt förtjust i att ett brotts lösning hänger på något övernaturligt. Här sköts det ändå väldigt snyggt och hade det inte varit för det där fotot som dyker upp (min gräns för oförklarligt i deckare går långt innan liknande saker) så hade de inte ens varit självklart att det var något övernaturligt. Det tar i alla fall inte överhanden så det funkar, men det är ett gränsfall.

Jag förstår att det kan låta lite märkligt, men boken är rolig. Också. Det finns en del humoristiska formuleringar här, så typiskt brittiska. Inga trådar lämnas oknutna, men inget skrivs mig på näsan. Det gillar jag. Med Det slutna ögat skulle jag nog säga att Belinda Bauer befäster sin plats som en favorit och nu hoppas jag att det inte dröjer alltför länge innan jag läser nästa.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,78 i genomsnitt (beräknat på 2 998 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Det slutna ögat: Lottens bokblogg, Johannas deckarhörna och Bokfrossa.

2 kommentarer:

  1. Jag är dålig på att komma ihåg namn mellan böcker, så den kopplingen mellan olika böcker hade jag missat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också dålig på att komma ihåg namn, det är därför jag lägger in dem i Book Collector och då håller det reda på dem åt mig 😁

      Radera