söndag 22 november 2020

Smakebit på søndag: Det slutna ögat

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

I veckan påmindes jag om exakt varför jag planerar vilka böcker jag ska läsa varje månad. I onsdags läste jag ut den sista planerade boken för november och sedan stod jag där. Som en åsna mellan två hötappar (eller boknörd mellan 500 olästa böcker). Beslutsångesten drabbade mig och vankelmodet satte in. Till slut slog det mig att jag för ett par månader sedan, i Tisdagstrion, hade med tre böcker jag ville läsa under hösten. Bara en av dem har jag läst hittills (ojdå, vilken miss!), därför föll valet på Det slutna ögat av Belinda Bauer. Hon brukar vara ett säkert kort.

Min smakebit är från sida 194:
James Buck vaknade av skriken från hustrun som låg vid hans sida.
    "Ta bort den! Ta bort den!
    Hon kastade sig omkring som en galning, slog sig över ansiktet och huvudet, grep nävarna fulla av hår och försökte rycka upp det med rötterna.
    "Anna!" skrek han. "Anna! Vakna!"
    Det gjorde hon inte. I stället började hon slå och sparka honom, hysterisk av fasa.
    James rullade ut ur sängen, tände lampan, valde ut ett ställe.
    Och slog till.
    Bara en gång, men exakt. En örfil som i samma ögonblick väckte henne och hejdade henne.
    Hon tittade på honom med uppspärrade, chockade ögon.
    "Tack", sa hon, och brast i gråt.

26 kommentarer:

 1. jag lyckas inte planera min läsning, utöver olästa egna, hämtar jag nya på biblioteket... inte läst denna av Bauer, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer inte in så många oväntade/oplanerade böcker som blir högprioriterade så för mig funkar det bra att planera.

   Radera
 2. Blir intressant att se vad du tycker om den här. Jag var tvungen att kolla lite vad jag tyckte ;-)
  Jag har också hamnat i att välja fritt i november.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kändes lite osäker i början, men nu har den tagit sig rejält. Jag vet ju inte hur den slutar än, men jag känner mig lite tveksam till det som antyds.

   Radera
 3. Oj, hon verkade ordentligt svårväckt. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog bli så där om man är så djupt inne i skräcken från drömmen.

   Radera
 4. Jag tror att jag läst något av den författaren och om inte anat så har jag nog någon/några av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har ju skrivit några stycken. De flesta har jag nog gillat.

   Radera
 5. Kan vara jobbigt att vara en åsna mellan två hötappar, men hellre det än att vara en hötapp mellan två åsnor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Så klart. Det vore ju väldigt mycket värre 😁

   Radera
 6. Oj! Får lite Lewy Body-vibbar, men det antar jag att det INTE rör sig om. Känner igen det där med att välja. Skönt att ha en TBR. Sedan kan man alltid välja annat om det dyker upp någon bok man är akut sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att googla, men nej, det är med allra största säkerhet inte det det handlar om. Jag brukar ändå inte planera in alla böcker jag ska läsa, då hade jag blivit stressad, men jag brukar ha ett hum om vad nästa ska bli. Det hade jag inte nu.

   Radera
 7. Det er rart hvor forskjellige vi er. Jeg mister leselysten hvis jeg planlegger for mye av hva jeg skal lese. Jeg trenger å kunne velge fritt. Det vil si at jeg akkurat nå prøver å lese alle bøkene til Agatha Christie, men jeg må velge mellom alle de uleste bøkene mine (ja, sikkert 500) mellom når jeg leser Agatha Christie :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sällan jag känner mig sugen på att läsa något specifikt. Bara det är en bok så går det bra 🙂 Jag planerar inte in alla böcker, utan bara fyra eller fem, men jag brukar ha någon på lut i kön så att jag inte ska bli så där rådvill.

   Radera
 8. Läst en bok av författaren men blev inte helt såld så det har inte blivit fler. Kanske skulle testa någon mer och ge författaren en chans till....planerar sällan läsning, men kan förstå känslan då det blir lite av det till bokcirklar och jobbläsning. Välja fritt efter lust och humör passar mig bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog gillat dem jag har läst, i olika grad 🙂 Jag har oftast bara lust att läsa, det är väldigt sällan som jag känner att det måste vara en speciell genre eller bok. Ofta försöker jag planera så att det blir olika typer av böcker. Det är dock inte alltid det lyckas.

   Radera
 9. Den där har jag läst och tycker att den var riktigt spännande. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 10. Bauer är en skräckens drottning om jag förstått det rätt. Därför har jag aktat mig från att läsa hennes böcker, huvva....
  Tack för ryslig smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, skräckens drottning vet jag inte om jag skulle kalla henne. Hon skriver thriller/deckare. De är visserligen, ofta, spännande men skräck skulle jag inte kalla det.

   Radera
 11. har läst flera titlar av Belinda Bauer men nte den här. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker läsa hennes böcker i den ordning de har kommit ut och denna är ju inte purfärsk.

   Radera
 12. Oj då, brutalt sätt att vakna upp på. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte så skönt sätt att vakna kanske, men jag tror att det var värt det.

   Radera
 13. Haha, ja människan ska inte ha för många val i livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De konstiga är att jag har mycket lättare för att fatta viktiga beslut än vilken bok jag ska läsa härnäst 😁

   Radera