måndag 2 november 2020

Film: The way back (2020)

Titel: The way back
Originaltitel: The way back
Genre: Drama
Regissör: Gavin O'Connor
Manus: Brad Ingelsby
Skådespelare: Ben Affleck, Al Madrigal, Janina Gavankar, Michaela Watkins, Brandon Wilson
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 108 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 9 oktober 2020
Handling
Jack Cunningham var ett basketfenomen när han gick på high school. Många år senare har förlorat sitt liv och äktenskap till alkoholismen. Han får dock en chans att konfrontera sina demoner och bearbeta sitt förflutna genom att träna sin gamla skolas basketlag.

Min kommentar
Jag har alltid varit sportintresserad, rent generellt, och kanske är det därför som jag är svag för sportfilmer. Eller så beror det på att sportfilmer ofta innehåller den där passionen som jag gillar att se hos andra. The way back är i egentlig mening ingen sportfilm, det är inte det den handlar om egentligen. Köpte den gjorde jag i stort sett bara för Ben Affleck.

Basket, som är sporten i den här filmen, gillade jag att spela när jag var yngre, men det är min enda relation till den. Jag vet inte speciellt mycket om termer och regler och jag kan tycka att det är lite för många baskettermer här, men det är inte något större problem. Det jag har problem med är klyschnivån, det är fullt av dem, men det blir ändå lite berörande ibland. Främst tack vare att man inte får all information från början. Det kommer lite i taget och då tar det tag litegrann.

Själva historien går för lätt, framför allt så går det för snabbt mot slutet. Då händer plötsligt allt på en gång och det känns konstigt, eftersom filmen i övrigt har ett väldigt lågt tempo. Jag får känslan av att man har haft en lista med ingredienser som måste vara med i den här typen av film och bara checkat av dem. För att de måste vara där, inte för att de tillför något. I synnerhet så saknar jag den där passionen jag nämnde tidigare. Det blir liksom aldrig någon nerv utan den.

Ben Affleck gör ett bra jobb i den här rollen som är ganska olik vad han brukar göra. De andra karaktärerna får man egentligen inte veta något om, de är bara där som stöd för huvudpersonen. Filmen handlar om Jack (punkt).

Jag tror att The way back, med bara några små ändringar, hade kunnat bli i klass med Remember the Titans, men det var kanske inte det man eftersträvade.Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 27 040 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 25 926 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Den filmen är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 2. Ja som sagt var såg vi den i lördags. Vi är ju båda intresserade av basket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Basket har egentligen aldrig fångat mitt intresse, på riktigt, men jag är ju mer för vintersporter. Skulle vara intressant att höra vad du tyckte om filmen.

   Radera