onsdag 18 november 2020

"Den första frosten" av Anna Kuru

Författare: Anna Kuru
Titel: Den första frosten
Genre: Thriller
Antal sidor: 245
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Kiruna-trilogin 1
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 oktober 2020
Första meningen: Hon är på väg nu.

Baksidetext
Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.

I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.

När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Min kommentar
Den första frosten fick jag ögonen på för någon månad sedan. Psykologisk thriller lockar alltid och denna utspelar sig någonstans utanför Kiruna, något som också alltid lockar. En debut sas det vara också, men det är en sanning med modifikation. Jag upptäckte att denna tydligen har getts ut tidigare, på egen hand fattar jag det som. Hur glad jag blev när den dök upp här på hallmattan, plötsligt en dag, är helt omöjligt att förklara.

Jag vet inte vad det är med miljön norröver som får mig att längta dit som en tok. Så är det i alla fall och så även den här gången. Naturen spelar en väldigt stor roll och nivån på miljöbeskrivningarna passar mig väldigt bra. Naturen är så vacker och den blir en skarp kontrast till människorna som vistas i den. Jag skulle nog ha trivts bra i Allis stuga. Ett tag. Minus läskiga grannar och oväntade gäster då. Det är en väldigt obehaglig stämning som osar ut från sidorna. Alla karaktärer verkar dölja något, jag gissar och gissar, men vet inte säkert. Jag känner att det är fara å färde, men jag vet inte vad den är eller ens vilket håll den kommer ifrån. Det förhöjer läsupplevelsen, kan man säga.

Vi får följa, växelvis, Allis, Raumo, Lars och Jonas. Och katten, faktiskt också. Jag får så läskiga vibbar av alla (utom katten). Alla männen är mer eller mindre läskiga och jag får olustiga rysningar längs hela ryggraden. Och alltså... att bli kallad "lilla gumman" gör även mig rabiat. Allis är nog den jag tycker bäst om, hon är inte utan fel och brister, men alldeles i början av boken tänker hon, vid ett tillfälle: Det finns inget att tala om längre. Ibland kanske man bara måste gå vidare. Där föll jag för henne. Så pragmatisk är hon. Hela tiden.

Jag var tidigt ganska säker på att jag hade förstått vad som hänt. Om man läser mellan raderna och lyssnar på den inre rösten så var det faktiskt det enda alternativet. Pusselbit efter pusselbit hamnar långsamt på rätt plats. Det är riktigt bra gjort att inte göra allt övertydligt och det är fantastiskt snyggt ihopknutet. Kapitlen är för det mesta bara någon sida långa, vilket gör det nästan stört omöjligt att sluta läsa. Bara ett kapitel till... det var en vanlig tanke under läsningen. Som inte varade så länge, eftersom jag läste ut boken med raketfart.

En del av det som händer i slutet gillar jag inte alls, men egentligen gör det bara boken ännu bättre. Den första frosten var inte alls vad jag förväntade mig, men så här ska en psykologisk thriller vara. Nu längtar jag efter nästa del.

Goodreads hade den 3,17 i genomsnitt (beräknat på 6 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Den första frosten: Mina skrivna ord, Tankar från en samlares hjärna och Läsa & Lyssna.

2 kommentarer:

  1. Den här måste jag helt enkelt prioritera! Den ligger ju oläst här hemma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker ju det 😊 Blev väldigt positivt överraskad, så här vill jag ha mina psykologiska thrillers.

      Radera