lördag 14 november 2020

"Lockdown" av Peter May

Författare: Peter May
Titel: Lockdown
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 268
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Lockdown
Översättare: Åsa Brolin
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 oktober 2020
Första meningen: Hennes skrik ekar i mörkret, tränger ut genom en strupe som blivit trång av rädsla.

Baksidetext
London - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.

Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen.

Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först - viruset eller mördaren?

Min kommentar
Det känns som att jag har ett lite komplicerat förhållande till Peter May. Jag har tyckt väldigt mycket om hans senare böcker, men de tidigare... inte så mycket. När det då kommer en ny bok, som dessutom handlar om ett mord under en pandemi, så kan jag ju bara inte stå emot. Därför blev besvikelsen desto större när jag upptäckte att Lockdown egentligen är gammal, den skrevs 2005 och det är fågelinfluensan som har orsakat pandemin i boken. Då var det inget förlag som ville ge ut den, tydligen var den alldeles för orealistisk. Inte skulle väl ett land behöva stänga ner för ett litet virus? Nu har världen drabbats, på riktigt, och Peter May är en känd författare. Så bråttom de måste ha fått att ge ut den.

Egentligen är det inte pandemin som är det viktiga i den här historien, den är bara en bakgrund. För mig blir det en del av trovärdigheten, att befolkningen har lärt sig att leva med pandemin, att den liksom har blivit normal. Så har det ju, mer eller mindre, blivit på bara ett halvår i verkligheten. Vad jag vet så har jag inte läst något liknande innan, så det känns nytt.

Med hans bok Ett kallt fall i ganska färskt minne så var jag lite orolig för att läsa Lockdown, som ju är skriven i ungefär samma veva. Den största anledningen var att kvinnoporträtten i den var, minst sagt, sexistiska. Så var det tack och lov inte i den här. De kvinnor som är med är starka och självständiga. Karaktärerna är inte speciellt många och jag tycker att de är hyfsat bra. Många är lätta att tycka om och oftast får de liv genom sina tankar och sitt agerande. Det är inte mycket som berättas för mig. Jag kan inte påstå att jag gillar karaktären Pinkie, men jag tycker om hur han gestaltas med sina inre demoner och, trots allt, sin känsla för rätt och fel. Det är honom jag kommer att minnas längst. Personligen tycker jag att jag får lagom mycket bakgrund till dem allihop, i alla fall tillräckligt för att förstå dem.

Något som är likadant i Lockdown som i Ett kallt fall är känslan av att Peter May är en Dan Brown-wannabee, att han förväntar sig att att det ska skapas en fotvandring i MacNeils fotspår. Varenda gata de kör/går på är med, varenda sväng. Jag har visserligen varit i London, men inte i de här områdena så de flesta gatorna säger mig absolut ingenting. Tyvärr så är Peter May mycket, mycket sämre på detta än vad Dan Brown är.

Lockdown är spännande, men inte speciellt oviss. Den kunde ha behövt någon mer redigeringsvända, men de hade nog bråttom att få ut den. De kunde gott ha tagit det lite lugnare för verklighetens pandemi lär vara kvar ett tag till.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,74 i genomsnitt (beräknat på 4 016 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Lockdown: Jag har inte lyckats hitta någon.

4 kommentarer:

 1. Jag älskade ju den första serien som kom på svenska men har inte varit imponerad annars. Den här står i hyllan, men jag vet inte om jag orkar läsa om en pandemi... Även om det är i bakgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lewis-trilogin är helt fantastisk och ett par av hans senare fristående har jag också tyckt väldigt mycket om. Denna sällar sig inte till dem. Det hände en del jobbiga saker som har med pandemin att göra, så den kan nog vara lite för nära. Om inte annat så kan man ju läsa den efteråt, om/när allt blir så normalt som det kan bli efter det här.

   Radera
 2. Jag gillade ju också Lewis-trilogin och har även läst Entry Island och Coffin Road. Sen hade jag tänkt att ge mig på Ett kallt fall framöver men blir lite tveksam till både den och den här. Samtidigt kan de ju bli lite bättre när förväntningarna är väldigt låga. Vad svårt det blev nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kallt fall blev jag mycket besviken på. Då är Lockdown bättre. Men ingen av dem är i nivå med hans senare böcker, tycker jag.

   Radera