måndag 26 april 2021

Film: The half of it (2020)

Titel: The half of it
Originaltitel: The half of it
Genre: Dramakomedi
Regissör: Alice Wu
Manus: Alice Wu
Skådespelare: Leah Lewis, Daniel Diemer, Alexxis Lemire, Wolfgang Novogratz, Collin Chou
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 104 min
Serie: -
Såg den på Netflix 1 april 2021

Handling
Den blyga plugghästen Ellie blir anlitad av den gullige men bortkomne Paul för att hjälpa honom att få en populär tjej på fall. Men deras nya och osannolika vänskap blir komplicerad när Ellie upptäcker att hon har känslor för samma tjej.

Min kommentar
The half of it har legat på min lista ganska länge, men det har aldrig känts som rätt läge att se den. Den här skärtorsdagen tänkte jag mig att se en mörkare film, det kändes som att man hade orkat med det just då. När det var dags att börja titta så föll valet ändå på den här mer lättsamma. Varför vet jag inte, men plötsligt så stod alla stjärnor rätt.

Det här är inte den vanliga, lite tramsiga high school-komedin, den är något helt annat. Med ett budskap. Den är också väldigt svår att genrebestämma, eftersom jag inte riktigt kan räkna den till en ren komedi och den är för lite romantisk för att bli en romantisk komedi. Humorn är ständigt närvarande och det är den lågmälda sorten. I det här läget är det nog bara dramakomedi som passar.

Skådespelarna är riktigt bra och det finns en trovärdig kemi mellan dem. Man kan nog säga att det är tre huvudpersoner här och de har väldigt olika bakgrund. Men den är mer lika än olika. Paul Munsky dömde jag ganska snabbt ut som korkad, men efter inte alltför lång tid så fick jag revidera det. Jag började gilla honom mer och mer. Jag gillar verkligen när jag måste konfrontera mina fördomar och ändra mig. Ellie finns det inte så mycket att säga om, men hennes pappa gillar jag verkligen. Han är så försynt och tyst att han nästan försvinner, men han är fantastisk. Mitt stora problem är nog Aster. Varför blir alla kära i henne? Hon beskrivs som vacker (ja, där kan jag nog hålla med) och smart. Hennes smarthet verkar bestå i att hon läser böcker. Jag känner inte riktigt att just den biten blir trovärdig. Och den där idioten Trig... var han verkligen tvungen att vara så överdriven?

Jag älskar verkligen att The half of it slutar som den gör. Det är en väldigt charmig film med mycket hjärta och den får mig att bli glad och må bra. Betyget är egentligen på gränsen till en fyra, men den når inte riktigt ända fram dit.Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 106 076 betyg).
IMDb hade den 6,9 i genomsnitt (beräknat på 29 278 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte mycket om den när jag såg den, vill jag minnas. Tror det blev en fyra för min del :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag velade lite med betyget, men tycker inte riktigt att det var en fyra för mig. 3,75 är mer rätt 🙂

      Radera