onsdag 21 april 2021

"Utmarker" av Arne Dahl

Författare: Arne Dahl
Titel: Utmarker
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 383
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Sam Berger & Molly Blom 1
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2016
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 1 april 2021
Första meningen: Asplöven darrar.

Baksidetext
Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor. Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott.

Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.

Min kommentar
Ända sedan jag läste min allra första bok av Arne Dahl så har jag nog betraktat hon om som ett säkert kort och en favoritförfattare. Speciellt böckerna om A-gruppen blev något av en kär gammal vän. Utmarker är första delen i en helt ny serie. Av någon extremt oklar anledning så har den här boken blivit stående oläst i hyllan. Tillsammans med efterföljande tre delar. Nu var det nästan fem år sedan jag senast läste en av hans böcker och då platsade han ju plötsligt i min Vi möts igen-utmaning.

Början på boken är osammanhängande och lite rörig. Det känns som att det saknas några kapitel där. Jag blir mest irriterad på att jag inte får veta saker som antyds, bland annat detaljer om Sam Bergers privatliv. Jag blir nästan tokig på att han tänker och gör saker som inte betyder något alls för mig. Jag bestämmer mig för att helt enkelt lita på att författaren vet vad han gör. Vi snackar ju ändå om Arne Dahl. Ett beslut som visar sig vara helt rätt.

Jag undrade ganska länge (det kändes som en evighet) när den där Molly Blom skulle dyka upp. Det där var riktigt snyggt gjort. Det känns inte som att man kommer nära vare sig Sam eller Molly. De är båda två väldigt distanserade och släpper inte gärna någon inpå livet. Men det är ju en serie så det kanske ger sig. Det är ovanligt få karaktärer här. Faktum är att det är, nästan, lika många poliser som offer. Det felar på en, tror jag. Det är inte så många fler än de här två sorterna.

Språkmässigt så känner jag igen mig, men annars så är detta inte den Arne Dahl som jag har blivit van vid. Framför allt så saknar jag den humoristiska tonen. Hans böcker brukar också vara mer politiska/samhällskritiska än vad denna är. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag saknar det eller ej. En annan stor skillnad är att intrigen brukar vara väldigt mycket mer komplicerad. Här är det mer pang på rödbetan.

Jag kände mig lite besviken i början, men någonstans, egentligen utan att jag märker det, så blir det en helomvändning. Det blir andlöst spännande och nästan omöjligt att sluta läsa. När jag ändå måste det så längtar jag hela tiden tillbaka. Dock är jag fortfarande oerhört less på att poliser hela tiden blir personligt inblandade.

Molly och Sam är onekligen en intressant duo och jag kan bara hoppas på att jag även fortsättningsvis slipper romantiska inslag. Utmarker innehåller egentligen bara en enda rejäl vändning som överraskar mig. Förutom slutet då. Slutet alltså...

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,82 i genomsnitt (beräknat på 2 344 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Utmarker: Lottens bokblogg, Bokstunder och Böckermm.

4 kommentarer:

 1. Det här var ju lite tvärtom för mig, den första av Arne Dahl som jag tyckte var riktigt bra. Utan att jag kunde exakt förklara varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte ju om böckerna om A-gruppen, oerhört mycket. De om Opcop inte så mycket. Denna bådar gott för resterande delar.

   Radera
 2. Jag är kluven till den här serien. Jag har lyssnat på de två första men nu har det gått fyra år sen jag lyssnade på tvåan och minns bara fragment. Sen stannade det av för mig. Och jag velar fortfarande kring om jag ska fortsätta eller ej.
  Den andra boken börjar för övrigt några få veckor efter att första boken slutar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste försöka se till att läsa de andra böckerna i ganska snabb följd. Det brukar göra det bättre. Jag har ju alltid haft problem med att komma ihåg detaljer ur böcker/filmer.

   Radera