fredag 23 april 2021

Kommande böcker maj 2021

Många, många böcker blir det i maj. Innan jag satte ihop det här inlägget så var min önskelista inför födelsedagen kanske inte tom, men där fanns utrymme för att önska sig annat än böcker. Det gör det inte längre. Så kan man väl säga.

En evighet från dig av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 413
Utgivningsdatum: 2021-05-03
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Lissie jobbar som sjuksköterska i ett skitigt och hektiskt område i London. Efter en traumatisk händelse drabbas hon av PTSD. När hennes chef ger henne möjligheten att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lugna lilla staden Kirrinfeif i de skotska högländerna, tar hon den.

Den som ska ta Lissies plats i London är Cormac. En yrkesmilitär som sökt sig till Kirrinfeif i jakt efter lugn och ro. Men även om han trivs i sin roll som ortens sjuksköterska så har rastlösheten börjat bli alltmer påtaglig. Kanske kan ett miljöombyte vara precis vad de båda behöver?

De har aldrig mötts, men eftersom de nu har bytt liv med varandra är de i ständig kontakt om stort och smått, som kan vara bra för den andra att veta.


Jag har bara läst böckerna om det lilla bageriet och det kan vara så att jag tycker att de blev för mycket samma likadant, men än så länge får hon hänga med här.Den sista spiken av Stefan Ahnhem
Genre: Kriminalroman
Serie: Fabian Risk (6)
Antal sidor: 500
Utgivningsdatum: 2021-05-17
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.


Jag läste precis ut femte delen och ja, det får väl bli den här också.Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: Emma Sköld (9)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-05-24
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Körsbärsträden står i full blom, men kriminalinspektör Emma Sköld kan inte glädjas över den annalkande påsken. Sju månader har gått sedan en nära kollega försvann spårlöst före en rättegång. Hon är fast besluten om att hitta honom, död eller levande.

Samtidigt som polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett ödelagt mentalsjukhus. Men det är när hans identitet framkommer som hon blir besatt av att lösa fallet.


Det är lite oklart om jag har slutat läsa den här serien eller ej.En bättre människa av Eli Åhman Owetz
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-05-03
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv.

När hon än en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl.

Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut. På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.


Jag har hört mycket bra om hennes böcker och någon gång ska jag nog läsa en också.Senare av Stephen King
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-05-03
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Ibland betyder "växa upp" att du måste möta dina demoner. Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor, vill bara ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn - han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Det kan hända att denna släpptes redan i slutet av april, det är lite oklart. Jag hade inte med den i april så den får vara med nu. Utan närmare förklaring än "Stephen King".Uppdrag Hail Mary: Ensam i rymden av Andy Weir
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 510
Utgivningsdatum: 2021-05-04
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten.

Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting. Inte ens vem han själv är.

Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap.


Den här var ju inget att tveka om.Det som är dolt av Gytha Lodge
Genre: Kriminalroman
Serie: Jonah Sheens (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-05-06
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Året är 1983. Det är mitt i sommaren och värmebölja. Ett tonårsgäng har bestämt sig för att tälta i skogen. Aurora Jackson är yngst i gänget, bara 13 år gammal, och är med på nåder eftersom hon är lillasyster till en av de äldre tjejerna. Kvällen och natten runt lägerelden avlöper som vilken tonårsfest som helst. Men tidigt nästa morgon upptäcker ungdomarna att det är någon som saknas. Aurora är borta. Polis kallas till platsen och en stor sökinsats inleds, men dagar blir till veckor och till månader - och till slut år. Aurora är fortfarande försvunnen. Inte förrän trettio år senare hittas kroppen, i ett gömställe i skogen som ingen annan än ungdomarna runt lägerelden kände till. Jonah Sheens var själv inte mycket äldre än ungdomarna i gänget när tragedin inträffade och han var med och hjälpte till i den stora sökinsatsen. Numera är han kriminalkommissarie och får ansvar för utredningen. Frågan är vem eller vilka som i trettio år har ljugit om vad som hände den där kvällen

Jag tycker den här låter spännande!Svart sommar av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (2)
Antal sidor: 352
Utgivningsdatum: 2021-05-12
Förlag: Modernista

Från Bokus
Jared Keaton avtjänar en livstids fängelsedom för mordet på sin egen dotter, Elizabeth. Keaton är före detta stjärnkock, charmig och karismatisk - och en psykopat. Elizabeths kropp återfanns aldrig och Jack Keaton dömdes främst på kriminalkommissarie Washington Poes vittnesmål.

När en ung kvinna stapplar in på en ensligt belägen polisstation med oemotsägliga bevis på att hon är Elizabeth Keaton, hamnar Poe därför i fel ände av en brottsutredning något som kan komma att kosta honom mycket mer än hans karriär. Med hjälp av den enda person han litar på, den lysande men socialt inkompetenta Tilly Bradshaw, måste han besvara den verkligt ofrånkomliga frågan: Hur kan en människa vara samtidigt levande och död? Så försvinner Elizabeth igen, lika plötsligt som hon dök upp. Och samtliga spår i utredningen leder tillbaka till Washington Poe...


Woohoo! Andra delen!Rummet av Lisa Hågensen
Genre: Thriller
Serie: Raili & Ylva (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-05-15
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
När Ylvas sjuttioåriga mamma plötsligt sätter ut sitt hus till försäljning och försvinner, tar det inte lång tid för Raili och Ylva att spåra henne till en sekt i en ödslig herrgård långt inne i de bohuslänska skogarna. De två bibliotekarierna tar sig under falsk förespegling in i sekten, bara för att upptäcka att det som pågår där är mycket värre än de någonsin kunnat föreställa sig, och begreppet "att ta sig in i någons huvud" får en helt annan, och mycket farlig, innebörd. Om människor får möjlighet att leva ut sina innersta drömmar och fantasier på riktigt, ska man hålla sig långt därifrån, inser Raili och Ylva - försent.

Det ska bli kul att läsa mer om Raili och Ylva.Satans sommar av Kim Faber & Janni Pedersen
Genre: Kriminalroman
Serie: Martin Juncker (2)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-05-18
Förlag: Modernista

Från Bokus
Martin Junckers hustru, Charlotte, får ett anonymt tips: Den fruktansvärda terrorattacken för sex månader sedan kunde ha undvikits.

Charlotte är grävande journalist och konfronterar Juncker, som utreder brottet, men han fruktar för både sitt eget och Charlottes liv om hon ger sig djupare in i frågan. Junckers gamla kollega Signe är mer benägen att hjälpa Charlotte, men hon har sina egna utmaningar att brottas med. När det visar sig finnas en koppling mellan terrorbrottet och ett lik som hittats i Kongelunden släpper Signe ändå alla sina personliga problem och satsar allt på att få fram sanningen.

Juncker befinner sig i Sandsted, plågad av mardrömmar efter sin fars död. När en av stadens advokater hittas mördad i stadsparken kastas han in i en omfattande utredning som också visar sig ha anknytningar till hans eget förflutna.


Dubbel-woohoo! Andra delen!En sommar i York av Lucy Diamond
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 353
Utgivningsdatum: 2021-05-19
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
När Frankie snubblar över ett oöppnat brev från sin bortgångna mamma blir hon först glad ? tills hon läser det och upptäcker sanningen om sin pappa. Hennes huvud fylls av frågor, och hon bestämmer sig för att resa till vackra York, i norra England, för att få svar.

I York bor familjen Mortimer. Till ytan en väldigt trevlig och omtyckt skara människor, men som bär på många hemligheter. Robyn Mortimer och hennes man John har varit gifta i många år, men Robyn börjar mer och mer tro att han döljer något för henne.

Och så har vi Bunny, som blev tokförälskad i David Mortimer när hon först kom till York. Men Bunnys förflutna håller på att jaga ikapp henne. Kommer David fortfarande älska henne ? när han får reda på vad hon gjort?


York! Ja, jag vill läsa en bok som utspelar sig där!Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Storm (4)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-05-19
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Välkommen tillbaka till Bullholmen - där vårkänslorna blandas med ett olöst mysterium från det förflutna.

Det är maj och kriminalreporter Cilla Storm trivs med livet, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Bästisen Zacke är det dock värre med, han har tillfälligt separerat från Jonathan och får låna Cillas kolonistuga på Bullholmen för att vila upp sig.

På samma ö befinner sig mat- och vinprofilen Julia som håller på att färdigställa sin bok. Men en kväll när hon ser över till grannhuset på andra sidan viken blir hon vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord...


Jag har fortfarande inte läst någon bok i den här serien, men det kommer. Det kommer.Iskall tystnad av Jane Isaac
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-05-20
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
När en poliskvinna hittas död och svårt torterad i en övergiven fabrikslokal lamslås Hamptonshires poliskår av chocken. Kriminalkommissarie Helen Lavery har just återgått i tjänst efter en tids sjukskrivning och kastas omedelbart in i en utredning som inte liknar någon tidigare. Är det en slumpmässig attack eller någon som riktar in sig mot polisen? Vilka hemligheter bar egentligen den mördade kvinnan på, hennes liv verkar inte riktigt ha varit så som fasaden lät påskina. Ligger den organiserade brottsligheten eller en ensam gärningsman bakom det brutala dådet? Helens utredning visar snart att sanningen finns på närmare håll än någon kunnat föreställa sig. Och hon står inför en mördare som uppenbarligen är beredd att gå långt för att bevara sina hemligheter. Kommer Helen Lavery och hennes team att hitta den skyldiga innan fler liv sätts på spel.

Den här låter väl spännande!Monstret av Ane Riel
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2021-05-25
Förlag: Modernista

Från Bokus
Ingen vet varifrån lille Leon har fått sin styrka. Men hans mamma vet i alla fall att han är svår att hantera. Särskilt när han vill kela. Och Leon gillar verkligen att kela.

Samtidigt som Danica kämpar med sin son, kämpar Mirko med sina förbjudna känslor. Han är fortfarande bara en pojke när han blir hett, våldsamt förälskad i Danica. Det är en omöjlig kärlek. Danica är inte bara en vuxen kvinna och Leons mamma, hon är också gift med en jätte till man. Men hans hjärta och hans passioner driver Mirko ut ur hans hem och in i Danicas hemliga helvete.

Resultatet är ödesdigert för dem som han bryr sig om. Och efter en dramatisk natt blir Mirko knuten till Leon och hans mystiska krafter för resten av sitt liv.


Jag gillade Kåda så den här måste jag nog läsa.Sommar i strandhuset av Veronica Henry
Genre: Feelgood
Serie: Everdeen (2)
Antal sidor: 344
Utgivningsdatum: 2021-05-25
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Sommaren är på väg och Robyn och Jake håller på att planera sitt bröllop. Det ska äga rum i familjens lilla strandhus i Devon, och planerna inkluderar en picknick vid det glittrande vattnet, mängder av dans och rosébubbel. Det kommer att bli fantastiskt.

Men Robyn är mer oroad än förväntansfull. Hon kan nämligen inte sluta tänka på den där lådan hon fick på sin artonårsdag, och alla hemligheter den kan tänkas innehålla. Vågar hon verkligen öppna den dörren till sitt förflutna? Den kan antingen hjälpa Robyn ? eller krossa hjärtat på de hon älskar allra mest. Hur ska hon veta vad som är rätt?


Jag är nyfiken på hennes böcker och jag behöver mer feelgood.Konsulten som inte ville bada av Mikael Bergstrand
Genre: Gubb-lit
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-05-25
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Kenneth V Anderssons liv leker. Som framgångsrik konsult har han gjort sig en förmögenhet på att rationalisera bort anställda på olika företag. Hemma i lyxlägenheten njuter han av svindyra hämtmiddagar, fina viner och filmkvällar framför den exklusiva storbildsteven tillsammans med sin tio år yngre sambo. Kenneth är en mästare på att välja bort saker. Av bekvämlighetsskäl har han valt bort att gifta sig, skaffa barn och umgås med andra människor.

Men så en fredagskväll väljs han plötsligt bort själv. När flickvännen gör slut med honom rasar hela hans tillvaro samman. Plötsligt inser han hur brutalt ensam han är. Efter ett par misslyckade dejtingförsök åker han ut till sommarhuset i Baskemölla på Österlen för att slicka sina sår och pliktskyldigt besöka sin far på ett äldreboende i närliggande Simrishamn.

När den vresige och något senildemente fadern avslöjar att en familjehemlighet är orsak till mammans försvinnande för snart fyrtio år sedan påbörjar Kenneth en sällsam resa, där hans väg korsas av den mystiska Elisabet och hennes udda familj. I sin jakt på vad som verkligen hände hans mamma blottas hans förflutna bit för bit, och när sanningen avslöjas tvingas Kenneth konfrontera både sin barndom och sina känslor för Elisabet och sin pappa.


Den här är ju ett måste.Olympia av Mons Kallentoft
Genre: Kriminalroman
Serie: Herkules (7)
Antal sidor: 396
Utgivningsdatum: 2021-05-03
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Två barn avrättas. En organisation som liknar en terrorsekt tar på sig det fruktansvärda dådet. Men vilka är de, och vad vill de? På Särskilda enheten är Zack Herry och hans kollegor satta i högsta beredskap. Zack, som nu har fått en son tillsammans med Hebe, oroar sig för att något ska hända dem. Olympia har förbjudit honom att träffa dem, och han slits mellan sin kärlek och rädslan för vad hans maktfullkomliga mor är kapabel att göra. Så sker en explosion på Grand Hôtel och Zack dras in i en grym härva som blir djupt personlig. I ett samhälle som post covid blivit alltmer ojämlikt, där vissa människor kämpar för sin överlevnad och andra vältrar sig i rikedom, kan vad som helst hända.

För att inte tala om denna... men varför ingen medförfattare? Och varför byter man förlag och namn på serie mitt i?Blodskam av Caroline Engvall
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2021-05-24
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?

Jag har faktiskt inte läst något av henne. Än. Men jag vill.En rysk gentleman av Karin Alfredsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Ellen Elg (6)
Antal sidor: 280
Utgivningsdatum: 2021-05-31
Förlag: Brombergs

Från Bokus
Läkaren Ellen Elg åker till St Petersburg för att hålla ett föredrag. Snart hittar hon där sin mystiskt försvunna syster Maria. Det visar sig att Maria blivit utsatt för ett romansbedrägeri i Sverige. Utblottad och skamfylld har hon flytt till Ryssland och sin nya kärlek, läkaren och gentlemannen Oleg. Men någonting är allvarligt fel med Olegs privata sjukvårdsprojekt, och Maria förstår snart att burar också kan byggas av rosor och champagne. Korruption, våld och förljugen kvinnosyn leder till brutalt våld med oväntade konsekvenser.

I sju år har jag väntat på en ny bok om Ellen Elg.

10 kommentarer:

 1. Här blir det nog många av majböckerna som hamnar. Ahnhems, Sarenbrants och Kallentofts böcker är givna, Hågensens bok ska jag få för recension. Sen finns det många fler intressanta titlar som du tar upp, bl a Det som är dolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite överraskad av att det var så många som kändes som ett måste 😮 Det brukar vara många som verkar spännande, men som inte behöver ha. Känns lite som att alla böcker jag villhöver ges ut i maj.

   Radera
 2. Kings och Weirs vill jag absolut läsa! Det som är dolt låter lite spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppdrag Hail Mary har jag redan börjat läsa. Lovande så här långt 🙂

   Radera
 3. Konstigt att det inte finns någon medförfattare på Kallentofts bok. Och varför namnbytet på serien och förlag? Blir lite orolig. Är inte förtjust i böcker Kallentoft skrivit ensam..

  Det kommer många intressant böcker i maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också lite problem med böckerna Kallentoft har skrivit på egen hand så ja, jag är lite orolig. Läsa den måste jag ju förstås ändå.

   Radera
 4. Sex gemensamma böcker. Men jag var nära att ta med Christoffer Holsts bok men har precis som du inte testat på just den här serien än. Eller jag var nära att ta med ytterligare tre av dina om jag ska vara korrekt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt många böcker som jag bara inte kunde ignorera 😁 Och Christoffer Holsts serie måste jag ju bara ge mig på. Någon gång.

   Radera
 5. Här var det väldigt många som jag måste notera. Man blir både glad och stressad ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa av dem gör mig glad, andra bara stressad. Jag önskar nästan att jag kunde få läsa på heltid 😁

   Radera