måndag 12 april 2021

Film: Long shot (2019)

Titel: Long shot
Originaltitel: Long shot
Genre: Komedi
Regissör: Jonathan Levine
Manus: Dan Sterling, Liz Hannah
Skådespelare: Charlize Theron, Steh Rogen, June Diane Raphael, O'Shea Jackson Jr, Ravi Patel
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 125 min
Serie: -
Såg den på Netflix 19 mars 2021
Handling
Han är en hårdkokt politisk journalist med en talang för problem. Hon är en av landets högsta diplomater med en talang för ... ja, allting. När Fred Flarsky återförenas med sin första förälskelse som också råkar vara den nuvarande amerikanska statssekreteraren Charlotte Field, charmar han henne med sin ironiska humor och hans minnen av hennes ungdomliga idealism. I sina förberedelser för att ta sig in i Vita Huset, anlitar Charlotte Fred för att hjälpa till med att skriva hennes kampanjtal och deras omistliga attraktion leder till en världsomspännande kärleksaffär. Men Freds sorglösa och lite obetänksamma öppenhet, historiskt och nuvarande, kan stoppa hennes valkampanj innan den ens börjar.

Min kommentar
Jag vet inte om Long shot är ny på Netflix, men plötsligt så dök den upp där, på förstasidan. Det är i alla fall en gammal film, som jag helt har missat. Förmodligen kan jag ha valt bort den eftersom jag rent generellt brukar ha lite svårt för Charlize Theron. I alla fall... det fick bli den att se som fredagsfilm efter en ganska psykiskt påfrestande jobbvecka.

Filmen överraskade mig, på ett väldigt positivt sätt. Det är svårt att förklara varför jag gillar den så mycket, men den tilltalade mig verkligen. Först och främst kanske för att jag direkt tyckte väldigt mycket om Fred. Han är så fullständigt kompromisslös. Samtidigt är det just den egenskapen som gör att jag senare inte gillar honom fullt så mycket. Ibland är det bättre att få igenom något än ingenting alls.

Humorn är ganska lågmäld, även om nu Fred ibland blir lite hysterisk. Seth Rogen gör det väldigt bra. Och helt ärligt, detta kan nog vara det bästa jag har sett Charlize Theron göra. Hon är en naturlig komiker. Jag gillar verkligen att Charlotte faller för Fred för hans egenskaper. Inte för hans utseende. Som par betraktat är de osannolikt charmiga. De sexistiska morgonvärdarna är obetalbara.

Filmen har till och med ett budskap, som den förmedlar högt och tydligt. Tack och lov utan ett skriva en på näsan vad man ska tycka, det blir en naturlig del i berättelsen. Det är okej att inte alltid tycka och tänka likadant. Personen kan vara okej ändå. Det är väldigt mycket svenskt här, vilket jag alltid uppskattar. Bland annat musiken, men inen mindre än Alexander Skarsgård dyker upp i rollen som den kanadensiske premiärministern. Eftersom filmmakarna uppenbarligen vet om att det finns svenska skådespelare så kan jag inte låta bli att undra varför de inte valde en svensk för rollen som den andra killen i folkdräkt. Han pratar så dålig svenska att det var riktigt svårt att höra vad han sa.

Long shot är en riktigt humörlyftare. Den är charmig, underhållande och jag mår bra av den.Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 103 022 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 96 473 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag var överraskad över hur mycket jag gillade den här :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var ju egentligen ganska tramsig och inte ett dugg trovärdig, men de hade gjort det så bra att det inte störde mig ett dugg.

      Radera