måndag 5 april 2021

Film: Yesterday (2019)

Titel: Yesterday
Originaltitel: Yesterday
Genre: Komedi
Regissör: Danny Boyle
Manus: Richard Curtis
Skådespelare: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran, Joel Fry
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: Sverige
Längd: 86 min
Serie: -
Såg den på Netflix 5 mars 2021

Handling
Den misslyckade pubmusikern Jack Malik karriär får oväntat och plötsligt raketfart. I samma ögonblick som Jack ligger medvetslös efter en cykelolycka drabbas hela världen av ett tolv sekunder långt elavbrott som av okänd anledning raderar Beatles (och lite annat) ur historien. När Jack förstår att ingen annan än han själv kommer ihåg det legendariska Liverpool-bandet börjar han ge ut deras låtar som vore de hans egna.

Min kommentar
Jag vet inte riktigt hur det kommer sig att jag tydligen har missat filmen Yesterday, men det har jag uppenbarligen gjort. Trots att jag alltid har gillat Beatles. I alla fall den tidigare musiken. När Lotten skrev om filmen för någon vecka sedan så la jag omedelbart till den på Netflix-listan. Där behövde den inte vänta speciellt länge. Knappt en vecka faktiskt.

Det här är en riktigt kul idé som faktiskt funkar. I alla fall på film. Många skratt blir det och det känns nästan överflödigt att konstatera att musiken är bra. Det är den ju så klart. Romantiken är inte i fokus här och därför kallar jag inte detta för en romantisk komedi. Filmen är nog egentligen att betrakta som en kärleksförklaring till Beatles och deras musik.

Till vissa delar så är det förutsägbart, men när det gäller andra saker är det inte det. Jag undrade i hela filmen hur de skulle lösa och få ihop allt i slutet, men det fixade de fantastiskt bra. Den stora frågan är väl hur musiken hade låtit i dag om inte Beatles hade påverkat den. Eller om de verkligen hade slagit igenom i dag. Jag vill ju gärna tro det. Att bra musik är bra musik, oavsett när den är skriven.

Skådespelarna är bra och trovärdiga, tycker jag. Lite överraskad blir jag när jag upptäcker att Himesh Patel sjunger låtarna själv, det gör han fantastiskt bra. Mina favoriter, och det bästa i filmen, är nog de andra två som inte tappat minnet, Leo och Liz. Jag tror och hoppas att jag hade känt som dem. Även skivbolagskvinnan, Debra, är en kul (på ett helt annat sätt dock) figur. Tyvärr kanske inte alls speciellt långt från sanningen. Och alltså, Ed Sheeran. Hur kul är det inte att han tydligen vill vara skådis. Också.

Yesterday är väldigt charmig och söt, till och med upplyftande. Den gör inga som helst anspråk på att vara seriös eller utforska huruvida detta är möjligt eller ej. Den är endast för underhållning och den gör sitt jobb riktigt bra.Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 165 292 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 117 001 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Puh (igen) - vad skönt att du gillade den. Jag blir glad av att se den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var egentligen aldrig orolig 😁 Definitivt en humörhöjare!

      Radera