måndag 18 juli 2022

Film: Döden på Nilen (2022)

Titel: Döden på Nilen
Originaltitel: Death on the Nile
Genre: Crime
Regissör: Kenneth Branagh
Manus: Michael Green, Agatha Christie (bok)
Skådespelare: Kenneth Branagh, Tom Bateman, Annette Bening, Gal Gadot, Emma Mackey
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA | Storbritannien
Längd: 127 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 23 juni 2022





Handling
Hercule Poirots egyptiska äventyr ombord på en glamorös flodbåt förvandlas till en skrämmande jakt på en mördare när en idyllisk smekmånad blir krossad av ond bråd död. Flera offer. Flera misstänkta. Vem gjorde det, och vem står näst på tur?

Min kommentar
När jag letade efter film att se blev jag nästan lite brydd. Jag tyckte att vi hade så många filmer på alla listor, men plötsligt fanns det inget som lockade. Tills jag kom till Disney+ och såg att Döden på Nilen låg på vår lista där. Den fick det så klart bli.

Ensemblen i den förra filmen, Mordet på Orientexpressen, var ju något i hästväg. Riktigt detsamma är det inte här, även om det finns en del kändisar. Yngre kändisar, framför allt. Jag vill inte säga att jag var besviken på Orientexpressen, men jag var inte heller speciellt imponerad. Man skulle nog kunna påstå att den känslan har förstärkts efter den här nya filmen. Boken, som filmen bygger på, läste jag någon gång på 80-talet och jag minns ingenting av den. Ändå kunde jag direkt peka ut både förövare och motiv.

Som vanligt, när det handlar om Agatha Christie i allmänhet och Poirot i synnerhet så är detta en pusseldeckare. Åtminstone så till vida att det är ett begränsat område och ett begränsat antal misstänkta. Men så mycket pusslande är det inte. Utanpåverket känns mycket viktigare än själva handlingen och allt blir lite som ett kostymdrama. Dock är det väldigt snyggt filmat.

Startsträckan här är mycket (onödigt) lång, ändå känns inte filmen (för) lång. Hela förhistorien känns obefogad. Den tillför egentligen ingenting. Eller så är det bara jag som inte är ett dugg intresserad av Poirots bakgrund. Poirot är i alla fall betydligt mer sympatisk i filmversion än vad jag kan påminna mig att han är i böckerna. Tyvärr så hjälper inte det. Rent generellt så tycker jag att det är mycket överspel, men jag misstänker att det eventuellt kan hänga ihop med att den utspelar sig 1937. Då agerade/pratade överklassen precis så här. Det är i alla fall vad vi alla verkar tro.

Det påstås att det har ändrats en hel del från boken, bland annat så sägs vissa karaktärer ha ändrats, slagits ihop/tagits bort. Det är inget jag kommer ihåg och jag har inte heller några synpunkter på det.

Döden på Nilen är inte speciellt spännande, det hela lunkar på i en långsam och behaglig takt. Hela filmen blir lite av en axelryckning och inget jag kommer att minnas om några dagar.



Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 166 889 betyg).
IMDb hade den 6,3 i genomsnitt (beräknat på 119 661 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Nej, den gjorde inte något större intryck. Jag begriper inte behovet av en remake.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte varför man måste göra om filmer som redan finns, men kanske är det så att manusförfattare inte kan komma på nytt. Det är ju lite samma sak med musik. Många covers blir det.

      Radera