måndag 4 juli 2022

TV-serie: Ozark #4 (2022)

Titel: Ozark
Originaltitel: Ozark
Genre: Thriller
Skapad av: Bill Dubuque, Mark Williams
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner
Premiär: 2022-01-21
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 14
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Netflix juni 2022

Handling
Marty och Wendy vill ut. På något sätt vill de få iväg familjen från knarkkartellens klor. De gör upp en plan. Tyvärr så finns det andra som hela tiden sätter käppar i hjulen för dem. Inget blir som de tänkt och de får hela tiden hitta på nya lösningar.

Mitt i allt detta så bestämmer sig Wendy för att satsa på politiken. Hon är beredd att göra vad som helst för att komma in i maktens finrum.

Allt kompliceras ytterligare av att Wendys (och Bens) far kommer för att leta efter Ben och att en ovanligt nyfiken och grävande privatdetektiv dyker upp för att leta efter Helen.

Min kommentar
Ozark blev ju väldigt snabbt en stor favorit här. Det är en serie som har/hade allt. Första säsongen var helt magisk och även om allt kanske inte har varit exakt lika bra som då så har den höga nivån ändå bibehållits. Fjärde säsongen, som också är den sista, stod väldigt högt upp på listan.

Eftersom denna avslutande säsong var uppdelad i två delar, vardera bestående av sju avsnitt, så väntade vi tills alla fjorton fanns att streama innan vi började titta. När man väl har börjat så kan man liksom inte sluta. I de första sju avsnitten händer det kanske inte så mycket matnyttigt, det är mer placeringsarbete inför finalen. Känns det som. Tråkigt är det definitivt inte ändå. I de sista sju händer det desto mer.

Säsongens första avsnitt börjar egentligen, kanske inte i slutet, men väldigt långt fram i tiden. Efter en ganska omvälvande scen så hoppar vi tillbaka och får börja se hur vi hamnade där.

Som jag minns det så var det en hel del humor med, åtminstone i första säsongen. Den är helt borta nu. Här är det bara mörkt, för att inte säga becksvart. Det är nästan för mycket elände och det är kanske inte för många vändningar och turer, men de är extremt många. Den här serien är liksom motsatsen till förutsägbar. Det är helt omöjligt att gissa vad som ska hända härnäst.

I det stora hela så är det samma ensemble även i fjärde säsongen. En del nya pjäser introduceras och några gamla försvinner (det vill säga dödas). Det är mycket död här. Wendy har fortsatt utvecklas åt fel håll och blivit för mycket av psykopat. Jag gillar henne inte alls. Samtidigt så är det inte alls svårt att förstå hur både hon och Ben blev som de blev. Deras far är inte klok. På riktigt. Ruth är fortfarande den solklara favoriten, med hästlängder.

Det här ska då vara slutet på Ozark och med tanke på vad som händer i slutet så hoppas jag att det inte blir mer. Jag vill inte se mer.TV Time har serien 9,58 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 294 936 betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Det här låter som något för mig och Rickard att titta på tillsammans. Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av de bättre serier vi har sett!

      Radera