lördag 23 juli 2022

Bok: Generation X av Douglas Coupland

Författare: Douglas Coupland
Titel: Generation X
Genre: Drama
Antal sidor: 172
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Generation X
Översättare: Johan Frick
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 1991 (min) 2017
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 juni 2022
Första meningen: I sluet av sjuttiotalet, när jag var femton år, tog jag ut alla pengar jag hade på banken och flög med en 747:a tvärs över kontinenten till Brandon i Manitoba, långt ute på den kanadensiska prärien, för att bevittna en solförmörkelse.

Baksidetext
Andy, Dag och Claire har inte tillräckliga resurser för kostnaderna i det samhälle de fötts i. De är i tjugoårsåldern, uppvuxna med skilsmässa, Watergate och kärnkraftsolyckan på Three Mile Island. Präglade av åttiotalsfenomen - yuppies, lågkonjunktur, crack och Ronald Reagan - representerar de den nya generationen: Generation X.

Men de vägrar ställa upp som målgrupp för smarta marknadsförare, har sagt upp sig från sina meningslösa och otacksamma jobb och dragit i väg till Kaliforniens öken. Där dricker de, försörjer sig på ströjobb, och berättar humoristiska och oroande sagor för varandra om en värld av popkultur, gamla TV-serier och svensk slit-och-släng-design.

Fram växer lysande porträtt av fanatiskt oberoende individer, patologiskt ambivalenta inför framtiden och fulla av otillfredsställd längtan efter någonting bestående.

Min kommentar
Generation X. Hur mycket har jag hört talas om den här boken? Det är omöjligt att svara på, men det är mycket och jag har alltid varit lockad av att läsa den. När den kom ut i nyutgåva för några år sedan så var det nära att det blev av, men det dröjde ända till förra årets bokrea innan jag köpte den. Och nu är den då äntligen läst.

Som medlem i den ironiska generationen, som jag föredrar att kalla den, så hade jag förväntat mig hög igenkänning och, framför allt, ironi. Det blev inget av det. Det som var roligt var egentligen de där fotnotsaktiga rutorna där det sattes namn på en hel del bekanta företeelser. Kände igen mig gjorde jag överhuvudtaget inte. De känns inte alls som de jag växte upp med och jag kan inte känna igen dem som vuxna heller.

Den här boken skrevs redan 1991, men när jag läser så känner jag nog att den lika gärna hade kunnat vara skriven i dag. Förhållandet mellan den "nya" och den "gamla" generationen verkar vara precis detsamma. Huvudkaraktärerna här är födda samma år som jag, efter vad jag kan sluta mig till, men de är i stort sett raka motsatsen till mitt tjugo-någonting jag. Nog för att jag är inåtvänd och funderar mycket, men det de sysslar med liknar mest flum. Förmodligen är jag för pragmatisk för det här filosofiska navelskåderiet. Jag minns så klart både den här slacker-typen och yuppiesarna, men jag tillhörde inte någon av dem. Precis som vanligt så är det bara ytterligheterna som får böcker skrivna om sig.

Någon egentligen handling finns det inte. Allt är ett sammelsurium av osammanhängande berättelser och sagor. Jag får inget flow när jag läser. Allt blir rumphugget och sönderhackat av eviga tillbakablickar och historieberättande. Jag bryr mig inte om de här personerna och de bryr sig heller inte om något. Man skulle kunna likna det här vid Friends, med den skillnaden att de i Friends faktiskt är roliga. Och intressanta.

Kanske hade jag uppskattat Generation X mer om jag hade läst den i början av 90-talet, men jag är nog lite tveksam till det. Kanske är det så att just den här versionen av generation X är ett amerikanskt fenomen. Det är i alla fall inget jag identifierar mig med och inte heller låter definiera mig. Det är nog tur att jag inte visste om den här boken när jag var yngre. Den hade bara gjort mig förvirrad. Men jag är glad att jag äntligen har läst den.

Goodreads hade den 3,74 i genomsnitt (beräknat på 27 677 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Generation X: Just nu - Just här.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte också den här på bokrean (fast i år) och jag hoppades att den skulle ha lite mer substans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här kan vara ett klassiskt fall av för höga förväntningar och även felställds sådana. Jag förväntade mig en rolig bok och framför allt igenkänning. Det blev helt fel alltihop.

      Radera