lördag 30 juli 2022

Kommande böcker augusti 2022

Oj, så många nya intressanta böcker det kommer i augusti. Överraskande nog. Många feelgood blir det, men det kan man väl behöva.

Kallmyren av Liza Marklund
Genre: Thriller
Serie: Stenträsktrilogin (2)
Antal sidor: 369
Utgivningsdatum: 2022-08-15
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Stenträsk, 1990.

Lappen på köksbordet.

Älskade, jag plockar lite hjortron. Måste ut ur lägenheten. Markus är hos Karin.

Och så stjärnan nere i högra hörnet, den som såg ut som ärret efter kejsarsnittet. Helenas bomärke. Mörkret föll, men Helena och babyn kom inte hem.

Det var ljudet av insekterna som vägledde räddningsteamet, det dova suset av tusentals blodsugande flygfän. Flickan hade för länge sedan slutat skrika. Myror kröp in och ut ur hennes mun. Man tog henne för död, allt annat verkade orimligt, men när hundförare Petterson lyfte upp henne gav hon ifrån sig ett kvidande läte. Barnet överlevde, men inte Helena. Hon var och förblev försvunnen. Hennes kropp återfanns aldrig. Hon hördes aldrig mera av. Kallmyren blev hennes grav.

Wiking Stormberg kom aldrig över förlusten av sin fru. Han levde för sina barn och sitt jobb på polisen i Stenträsk, och han blev besatt av myrar. Åren gick, decennierna. Ett halvt liv.

Men så en fredagseftermiddag, i augusti 2020, landade ett brev i brevlådan hos Markus, Wikings och Helenas son. Ett hot, eller kanske en varning, skrivet med Helenas handstil och undertecknat med hennes signatur: stjärnan.

Wiking måste ställa sig frågan om han börjar bli galen, om han ser spöken, eller om någon utomstående kraft hotar honom och hans familj och i så fall vem eller vilken.


Jag har inte läst den förra boken än, men den ligger faktiskt redan här.Bokfestivalen i Djupa skogen av Sofie Axelzon
Genre: Feelgood
Serie: Sidhäll (2)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-08-01
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Kommunen har gått in med extra pengar och allt ser ut att bli ett trevligt och lagom hanterbart arrangemang för bibliotekarierna Eva och Lisa, vars brinnande, kreativa engagemang gjort att Sidhäll utsetts till "Årets kulturkommun" i Sverige.

På kommunhuset har dock kulturnämndens ordförande helt andra planer. I hemlighet planerar han att göra om filialens lilla evenemang till en gigantisk bokfestival. Den extra uppmärksamhet som bygden fått genom media ska utnyttjas till max - och det finns inga gränser för vilka stjärnförfattare han bokar in och hur storslaget allt ska bli! Därefter anser han sig inte behöva ta mer ansvar, och som en överraskande present lämnar han åt bibliotekarierna i Sidhäll att "ta hand om det praktiska".

Snart får Lisa, Eva, nyanställda Saga, pensionerade Kåge och stödtruppen i Bibliotekets vänner ännu en kalldusch. Men med hjälp av generösa bybor, de lokala raggarna, en bokälskande bonde, en korsordskonstruktör och en rejäl dos koka-soppa-på-en-spik ska de se till att genomföra den där förbenade bokfestivalen trots att inget talar för att det ens är möjligt!


Jag måste ha missat första delen, men nu är jag nyfiken på de här böckerna.Andra sommaren på Katthotellet av Jessika Devert
Genre: Feelgood
Serie: Katthotellet (2)
Antal sidor: 347
Utgivningsdatum: 2022-08-03
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
För ett år sedan flyttade Jonna till Bohuslän med en dröm: att starta katthotell. Nu närmar sig andra sommaren på Räkholmen och drömmen håller på att bli verklighet. Tillsammans med Esmin har hon byggt och fixat hela våren och nu står hotellet öppet för gäster. Men affärerna går trögt och när en djuraktivist på Räkholmen vill stänga ner katthotellet, då undrar Jonna om hon har begått ett stort misstag.

Som stöd har hon som tur är Anita, den sjuttioåriga kvinnan som gjorde entré i hennes liv samtidigt som hennes farfar försvann. Och det visar sig att Anita bär på en livshistoria som tar med henne och Jonna på en resa både bakåt i tiden - och framåt.

Samtidigt som Jonnas 30-årsdag närmar sig måste hon också kämpa med sitt förflutna. Rättsprocessen mot exet Victor som sol-och-vårade henne året innan river upp många sår. Och hur säker kan hon vara på kärleken till Esmin, när charmige Anders också lurar runt hörnet?


Det är nog inget annat att göra än att läsa även den här serien. Den skulle faktiskt passa bra under ett besök i Bohuslän. Det kanske kan bli av någon gång.Livets lyckliga omvägar av Charlotte Butterfield
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 328
Utgivningsdatum: 2022-08-05
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Vad skulle du förändra i ditt liv? Jessica Bay har allt och det är alldeles för mycket. Griniga tonåringar, ett hektiskt läkarjobb och en man som minns att det är 632 dagar sedan de låg med varandra, men däremot inte kommer ihåg att ta ut soporna Jess är nära den berömda väggen.

När chansen att byta liv dyker upp, tar hon den direkt. Jobbet som husläkare på en pytteliten ö i engelska kanalen kan vara familjens möjlighet att hitta tillbaka till varandra. Isle of Forth visar sig vara en vacker, charmig och välkomnande ö, trots att öborna har koll på varje steg man tar, och att allt avhandlas på den lokala puben.

Men ön har en hemlighet: om du sitter på en speciell bänk på klipporna i solnedgången kan du färdas tillbaka i tiden och återuppleva vilken dag du vill i ditt förflutna. Du får en chans att göra om och göra rätt.

När Jess av en händelse upptäcker det, blir hon yr av alla möjligheter men glömmer att fundera över om det är så klokt. För om du förändrar ett enda ögonblick i dåtiden kan hela din framtid se helt annorlunda ut. Hur mycket är Jess beredd att riskera för att ställa saker till rätta? Och kommer hon att inse riskerna innan hon förlorar allt?


En helt okänd författare för mig, men hennes böcker har löjligt höga betyg på Goodreads.Pendlarsällskapet av Clare Pooley
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 332
Utgivningsdatum: 2022-08-10
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
I kollektivtrafiken pratar man inte med varandra. Det är nästintill en regel. Men vad händer när ett gäng främlingar bestämmer sig för att bryta mot den?

Varje morgon åker den excentriska tidningskrönikören Iona Grey tunnelbanan tio stationer, från Hampton Court till Waterloo Station. I hemlighet betraktar hon alla de karaktärer som reser samma rutt: Den söta bokmalen. Den ensamma tonåringen. Sjuksköterskan. Den till synes framgångsrika mansgrisen som alltid sitter för brett isär med benen.

Men en morgon sätter en av resenärerna en vindruva i halsen. Detta skapar en kedjereaktion som gör att de annars så tysta resenärerna måste börja prata med varandra. Och plötsligt börjar vänskaper att blomma...


Den här låter ju högintressant! Pendling är jag väldigt bekant med.Galen i dig av Mhairi McFarlane
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 377
Utgivningsdatum: 2022-08-12
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Harriet Hatley är bröllopsfotograf, men själv tror hon inte på romantik längre. Hon ryggar inför tanken på äktenskap och avskyr chokladfontäner mer än allt annat. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta - gör slut och flyttar ut.

Istället hyr hon in sig hos Cal Clarke, som själv har upplevt en riktig bröllopskatastrof. Men med ett ex som vägrar släppa taget och ett annat som beslutat sig för att hämnas upptäcker Harriet snart hur snabbt tillvaron kan rasa samman.

Medan hon kämpar för att rädda sin karriär och sitt rykte går Harriet och Cal från rumskompisar till vänner, och det visar sig snart att båda två har hemligheter och erfarenheter som de måste ta itu med.


Jag borde verkligen, verkligen läsa något mer av Mhairi McFarlane.Iskall sol av Lilja Sigurðardóttir
Genre: Kriminalroman
Serie: Áróra-serien (1)
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2022-08-26
Förlag: Modernista

Från Bokus
De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra. Men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att leta upp systern. Hon upptäcker snart att Ísafold inte håller sig undan familjen... Hon har försvunnit, spårlöst.

När Áróra konfronterar Ísafolds våldsamma, droghandlande pojkvän Björn och börjar ställa frågor till grannarna - som har egna skäl att hålla sig undan - leds Áróra in i en mörk väv av intriger och manipulation.

Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv och bländad av den isländska sommarens midnattssol, tar Áróra hjälp av polisen Daniel för att spåra hur Ísafold har rört sig - och hon börjar följa efter Björn. Men det visar sig att Áróra inte är den enda som betraktar...


Ännu en isländsk författare alltså.Offervilja av Ewa Klingberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Värnamord (3)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2022-08-15
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Journalisten Niklas får allt fler frilansjobb från lokaltidningen i Värnamo, vissa mer spännande än andra. Motvilligt bevakar han ett trädgårdsfynd i form av en nedgrävd pistol. Men när vapnet tycks höra ihop med det sista kalla fall som hans pappa lämnade efter sig blir han nyfiken.

Niklas börjar nysta i fallet. År 1967 skedde ett våldsamt rån i stadens största bank och en kund blev skjuten till döds. Än idag vet ingen vem som avlossade det dödande skottet. I sina efterforskningar stöter Niklas på stadens livliga frikyrkoliv och han börjar misstänka att det innanför kyrkans väggar döljer sig en och annan hemlighet. Vem var den karismatiske pastorn som hade rykte om sig att charma stadens kvinnor? Och vad hade bankdirektörens hustru med pastorn att göra?


Men varför har jag inte börjat på den här serien än?!Svartfågel av Frida Skybäck
Genre: Kriminalroman
Serie: Fredrika Storm (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-08-24
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?

Den här är ju ett måste.Skred av Sara Strömberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Vera Bergström (2)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2022-08-25
Förlag: Modernista

Från Bokus
Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokal redaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.


Nej, men titta här! Den måste jag ju läsa.

6 kommentarer:

 1. Kallmyren kommer jag att läsa, gillade första delen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte läst Polcirkeln än, men jag tror att jag kan komma att gilla den.

   Radera
 2. Mhairi McFarlanes nya vill jag verkligen läsa. Hon skriver fruktansvärt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst en av hennes böcker och ända sedan dess har jag tänkt att jag borde läsa fler.

   Radera
 3. Det var inte lätt den här månaden men du har med de flesta av de som jag var nära att ta med vilket känns bra (förutom de vi båda har). Landet Island är verkligen en trigger till att vilja läsa :-). Och så får jag alltid en känsla av att det är så många serier som jag inte testat på än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar jag att färre författare skulle skriva serier. Trots att jag följer extremt många serier så finns det minst lika många till. Nya isländska författare lockar alltid 🙂

   Radera