lördag 9 juli 2022

Bok: Lust att döda av Anki Edvinsson

Författare: Anki Edvinsson
Titel: Lust att döda
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 385
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Charlotte von Klint och Per Berg 1
Förlag: MiMa Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 juni 2022
Första meningen: Saras ögon ryckte under ögonlocken.

Baksidetext
Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.

Min kommentar
Lust att döda dök plötsligt upp som en överraskning hemma på hallgolvet för ett bra tag sedan. Jag hade nog varken hört talas om bok eller författare innan det, men jag är alltid nyfiken på svenska deckardebutanter. Trots det så kan det ta lång tid innan boken blir läst, som i det här fallet. I år tog jag med den i min Boktolva.

Om jag hade vetat att boken utspelar sig i Umeå (jo, jag vet att det står på baksidan, men den ser jag inte när jag väljer bok) så kanske jag hade sparat den till senare i sommar. Då kommer jag att resa norrut och åtminstone passera Umeå. Som det är nu så har jag aldrig varit där och har därför ingen aning om hur det ser ut. Dock är miljön ett plus, jag är ganska less på de vanliga deckarmiljöerna.

Man kastas rätt in i handlingen här, eller ja, det där förskräckliga eventuella terrorattentatet har redan hänt. Just den här händelsen, eller egentligen verkningarna av den, ställer jag mig lite frågande till. Kanske var det så man trodde att ett samhälle skulle reagera vid ett sådant här tillfälle för några år sedan, men en hel stad stänger inte ner i flera veckor på grund av en skjutning (eller annat attentat). Det tror jag vi allihop har ett exempel på i verkligheten.

I början är jag lite lätt förvirrad, bland annat får jag inte grepp om hur gamla David och Kalle är. Jag fick uppfattningen att de var 25-30, men efter ett bra tag får man veta att de går i skolan. Om det är högstadium eller gymnasium framgår inte vid den tidpunkten. Ungefär halvvägs in i boken får man veta att de är runt 17 år gamla. Det hade underlättat om jag hade vetat det från början.

Något annat som gör det lite jobbigt att läsa är att det är en aning rörigt skrivet, osammanhängande om man hellre vill det. Bland annat så kommer det oannonserade tidshopp, visar det sig. Det här är ett billigt och väldigt onödigt trick (fusk) för att försöka lura läsaren. En bra bok ska inte behöva ta till sådant. Upprepningarna står också som spön i backen, eller egentligen är det samma sak som beskrivs flera gånger, men med lite andra ord. Gärna i form av en-ordsmeningar staplade på varandra. Jo, jag brukar uppskatta tempohöjningen som automatiskt sker med snabba, korta meningar, men jag klarar inte att läsa staccato hela tiden. Då blir det bara tjatigt.

Själva huvudbrottet, om man ska gå efter baksidetexten, spelar efter ett tag andrafiolen. Eller eventuellt tredje. Det hamnar helt i bakgrunden och upplösningen blir lite som av en slump. Kidnappningsfallet har mest luckor (se nedan) och jag tycker det är synd att det inte fick ta större plats. Det är ju ett högaktuellt ämne. Fortfarande.

I stort så är Lust att döda en lovande debut. Jobbiga saker hanteras på ett bra sätt, men jag får lite känslan av att författaren har försökt få in lite för mycket för det spretar en hel del. Om jag kommer att läsa andra delen? Jag vet faktiskt inte. Kanske om jag någon gång kommer till Umeå.

Avdelningen för olika funderingar:
Hela kidnappningsfallet känns lite som ett korthus och jag blir osäker på om det saknas information eller om jag bara missade det. Som vem kidnappade nn? Vem lämnade över nn till vem på bensinmacken? Varför? Vem misshandlade xx? Varför? När?

Det kanske var annorlunda när den här boken skrevs, men jag är osäker på det. En polis med insulinbehandlad diabetes får inte ha yttre tjänst. Av säkerhetsskäl.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,22 i genomsnitt (beräknat på 106 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Lust att döda: hyllan, Romeo and Juliet och Tankar från en samlares hjärna.

2 kommentarer:

  1. Det där med Umeå låter ju lockande. Annars var det mycket här som inte verkar passa mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en debut och då får man väl mer eller mindre räkna med alla de där grejerna som stör en.

      Radera