lördag 2 juli 2022

Bok: Alibi AB av Christina Larsson

Författare: Christina Larsson
Titel: Alibi AB
Genre: Drama
Antal sidor: 283
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 juni 2022
Första meningen: Felix Koskinen låg i sängen med täcket uppdraget till hakan och funderade på vem han skulle välja i kväll - Hilary Duff, Lauren Conrad, Hayden Panetriere eller Victoria Silvstedt?

Baksidetext
Felix Koskinen, 19 år, har haft ett tufft halvår. Pappa Matti ligger på sjukhuset efter en propp i hjärnan, deras rörmokeri har gått i konkurs och storebrorsan Sebbe är dömd till fängelse för bokföringsbrott. Och alla skyller på Felix, numera alltså pank och arbetslös.

På arbetsförmedlingen charmar Felix till sig en Starta eget-kurs där han blir ihopparad med den kufiska Viola Eckerberg, en kvinna i femtioårsåldern som bor ensam i en enorm villa, slaviskt följer sin veckoplanering och skruvar på sin gamla motorcykel. Hon har 153 i IQ, fotografiskt minne, men har aldrig lyckas att få ett jobb. Nu ska det udda paret komma på en affärsidé tillsammans.

Och Felix får en snilleblixt. De ska starta Alibi AB, ett modernt tjänsteföretag som skapar alibin. Inte för att underlätta brott, utan för att underlätta folks vardag. En mellanchef kanske behöver en anledning att hastigt lämna konferensen och den där jobbiga presentationen, någon annan kanske är otrogen medan en tredje måste fejka en jobbresa för att slippa besöket hos svärmor.

En lysande affärsidé, visar det sig. Kunderna strömmar till och inget kan gå fel. Eller? Lite synd bara att Sebbe har skaffat sig nya vänner på fängelset: Jalle och Ryssen. De är nämligen mycket intresserade av Felix nya affärsverksamhet...

Min kommentar
Jag har läst ett flertal deckare av Christina Larsson, främst kanske för att de utspelar sig i Göteborg och jag har passat på att läsa dem under vår årliga hotellvistelse där. Alibi AB är ingen deckare. Faktum är att jag nog inte riktigt vet exakt vad det är, den är en aning svår att genrebestämma. I alla fall fick den följa med till Göteborg, men den utspelar sig inte där. Tyvärr.

Den här boken heter tydligen, numer, Allt eller inget Viola. Om jag har förstått det hela rätt så bytte den titel efter att den omarbetats och placerades sedan sist i en trilogi, där den egentligen släpptes först. Fast då hette den ju något annat. Jag tror inte att detta är en serie i dess snävaste betydelse, utan mer en serie om klimakteriekvinnor (jo, seriens namn är Klimakterierebellerna) i största allmänhet.

Karaktärerna har gjorts väldigt korkade, trots att i alla fall en av dem har extremt hög IQ. Vilket ju alla vet inte alls säger något om hur intelligent man är när det gäller livet i stort. Det verkar inte heller finnas något hopp om bättring för någon av dem. De gör, om och om igen, fullständigt huvudlösa val. Jag brukar inte ha så mycket invändningar mot (saknat) karaktärsdjup, men här är de för endimensionella. Helt enkelt för klyschiga och de blir närmast karikatyrer. Nu tycker ju jag egentligen att det här till den här typen av bok, men jag klarar inte riktigt av det. Jag gillade ju inte Hundraåringen heller... En liten reflektion är att rörmokaren Matti Koskinen verkar förekomma även i Slaskjobbet. Det är roligt när författare återanvänder sina karaktärer.

För mig blir det här en aning för tramsigt/hysteriskt och jag saknar att känna något för personerna som dyker upp. Man skulle kunna tycka att Viola är precis den typ av personlighet som jag brukar gilla, men även hon blir för mycket. Även om hon faktiskt ligger bäst till. Problemet, för mig, är att jag inte tycker att jag får lära känna dem, bakom fasaden. Jag kommer inte nära och jag känner i stort sett inte någonting för dem.

Alibi AB är rejält skruvad och även om den är bitvis underhållande så blir det för mycket Jönssonligan för mig. Om man gillar buskis/skrönor/revyer så är det högst troligt att man gillar även den här boken.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,15 i genomsnitt (beräknat på 54 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Alibi AB: Jennys blogg, Zidsel och DAST Magazine.

2 kommentarer:

  1. Ja, jag gillar ju inte buskis och skrönor så den åker inte upp på läslistan. För den står i sonens bokhylla bland böcker han lämnat kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du någon gång skulle känna att du vill läsa en skröna så kanske denna kan passa 😁 För mig var den som Hundraåringen som... vad-den-nu-heter och det är inte min grej.

      Radera