söndag 24 juli 2022

Smakebit på søndag: Den lilla bokhandeln runt hörnet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Andra (och faktiskt sista) semesterveckan blev inte alls som vi hade tänkt oss. Vi fick med oss lite extra bagage från bussresan än vad vi hade önskat. Ett litet virus. Man kunde ju ha önskat att arrangören hade haft något slags policy om/när någon i bussen blev sjuk under färd. Hostandet, nysandet och snörvlandet ökade för varje dag och under hela hemresan satt det en och hostade lungorna ur sig. Det är inte så kul att sitta fast i en buss under de omständigheterna och det kan väl ändå inte vara meningen att de som är friska ska hoppa av resan... Nåväl, i stället för dagsutflykter runtom i Skåne så blev det 40 graders feber. Och i morgon hade det varit dags att jobba igen. Om jag hade varit frisk. Inte så mycket återhämtning och vila alltså.

Jag behövde något upplyftande att läsa så jag plockade fram Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. En bokhandel i en skåpbil och Skottland. Det borde knappt kunna bli bättre än så.

Min smakebit är från sida 199:
De närmade sig högsommar. Man behövde fortfarande ha jacka på sig när solen gick ner men fälten lyste av prakt: vilda blommor, mognande skördar, vajande långt gräs som stått i vätan hela vintern och nu frodades ymnigt i alla häckar och längs alla remsor det kunde hitta; ett överdåd av blommor och växtlighet, hela landskapet flödade över.
    Det var så Nina själv kände sig också: som om hon efter en lång, lång vinter var redo att träda fram, att stolt kasta av sig sina gamla kläder, sitt skyddande pansar av böcker och tajts och sitt sänkta huvud. Hon var som förryckt av nervositet, hon kunde inte rå för det. Och hon var arg på Surinder också, för var det inte hon som alltid brukade säga åt henne att börja leva? Att sluta gräva ner sig? Här var hon nu. På väg ut. Ut i livet. Och ett stort liv också, inte bara hämtmat och teve. Inte bara lyssna på någon som klagade över bristen på möjligheter för poeter i Birmingham och över hur missförstådda de var. Det här var stora lass av blommor, poesi, riktig poesi, och det hon verkligen trodde var innerliga känslor. Hon skulle möta nattåget

20 kommentarer:

 1. den som reser sjuk så, borde ha stannat hemma... Denna är en av favoriterna, man känner verkligen att man är i Skottland, dit vi snart ska... Den lilla bokhandeln i hamnen av Jenny Colgan har jag läst, läser ännu en annan av Colgan just nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte om personen var sjuk när resan började, men det borde finnas en plan för hur man gör om någon blir sjuk på vägen. Man kan liksom inte utsätta 40 andra personer bara för att man själv vill ut och resa.

   Skottland hade jag gärna åkt tillbaka till. Vacker natur och trevliga människor.

   Radera
 2. Den har jag läst. Gullig bok som passar för hängmattan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt mycket hängmatta blir det inte, men den funkar bra i soffan också 😁

   Radera
 3. Nej så trist! Det borde verkligen varit andra regler. Är det covid? När man är sjuk behövs feelgood och liknande, jag gjorde likadant för en vecka sen. Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi räknade nästan med den efter den hemresan och ja, det är det nu så välbekanta viruset. Jag tänkte jag ska fråga arrangören om de verkligen inte har någon policy för detta, men det får bli när hjärnan är lite piggare. Det var ju inte så här vi tänkte oss semestern.

   Ja, feelgood nu känns som en väldigt bra idé.

   Radera
  2. Aj, aj, hoppas det går över snart! Jag sjukanmälde mig faktiskt på jobbet, och hoppas nu att de ska ge tillbaka mina semesterdagar i alla fall... Får se om det lyckas. Men nej, det här var inte planen för oss heller. Nu är i alla fall jag på benen igen, men det är med "peppar peppar"

   Radera
  3. Jag hoppas du får tillbaka dina semesterdagar, det är ju inte så man vill tillbringa semestern. I dag har jag i stort sett ingen feber nu på morgonen så jag har gott hopp. Så det blir väl jobb för mig om någon dag igen. Hoppas du också mår bättre!

   Radera
 4. Vad tråkigt att du blev sjuk. Hoppas du kryar på dig snart. Jag tyckte mycket om Den lilla bokhandeln runt hörnet näe jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag bara hoppas att det inte blir 30 grader ute igen, det vore inte så kul.

   Radera
 5. Nej vad tråkigt att du blivit sjuk. Känner flera som blivit sjuka under sommaren, några i covid, ett par i vanliga förkylningar som varit väldigt jobbiga. Krya på dig!
  Inte läst Colgan, men böckerna lånas mycket på jobbet. Tack för smakbiten.
  Bokdamen
  https://bokdamenblog.wordpress.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så där blir det när man litar på att andra är lika noga som en själv. Jag har väldigt svårt för att se mig sitta och vara så sjuk på en bussresa utan att bry mig om mina medpassagerare. Vi var ju dessutom typ de yngsta på resan så man får hoppas att ingen annan blir alltför sjuk.

   Colgan är underhållande och lättsam läsning 🙂

   Radera
 6. Men fy så tråkigt! Så vill man inte ha det på sin semester! Förstår att du vill läsa något trevligt och lättsmält och underhållande. Tack för smakbit, krya på dig fort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blev ju inte så bra det här. Nu får man bara hoppas att man orkar hålla ångan uppe i två månader till. Och att den semestern blir bättre.

   Radera
 7. Man tycker att den som blev sjuk skulle har förstått att hoppa av resan. Vilken otur att ni smittades!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju gärna tänka att man själv hade hoppat av om man blev så sjuk.

   Radera
 8. tråkigt när det blir så på en resa en sett fram emot. hoppas att du kryar på dig snabbt. Colgan är säkert lagom krävande under konvalescens. Feel good är inte min tekopp, men Colgan har jag läst något av och gillat. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, själva resan gick ju bra. Det är ju efterspelet som inte blev optimalt. Jag hade ju önskat mig en vecka i närområdet när jag kunde koppla av, men så blev det inte.

   Jag är inte jätteglad i feelgood, i alla fall inte den sorten som är rosaskimrande och glättig. Colgan funkar okej.

   Radera
 9. Hoppas feelgood får dig att må lite bättre. Usel situation att utsättas för smitta i en buss. Antar att det inte var krav på munskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feelgood överanstränger i alla fall inte hjärnan 😁 Munskydd hade definitivt inte hjälpt mot den hostan. Det hade stått som en strut, rätt ut från ansiktet.

   Radera