måndag 18 juli 2022

TV-serie: Stranger things #4 (2022)

Titel: Stranger things
Originaltitel: Stranger things
Genre: Skräck
Skapad av: Matt Duffer, Ross Duffer
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Joe Keery, Maya Hawke, Natalia Dyer
Premiär: 2022-05-27
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 9
Avsnittslängd: 64 - 139 min
Såg den på HBO juni-juli 2022





Handling
Ett halvår efter den så kallade Battle of Starcourt Mall, med andra ord slutet av den tredje säsongen, är våra hjältar helt åtskilda. Familjen Byers – som nu inkluderar Eleven – har flyttat till Kalifornien, medan resten av Hawkins-gänget fortfarande bor i Indiana, där de yngsta medlemmarna i truppen har börjat på Hawkins High School. Sheriffen Jim Hopper, som tros ha dött efter händelserna i den hemliga basen i den senaste säsongen, sitter nu fängslad på Kamchatkahalvön i Ryssland.

Det är tusentals mil mellan dem och alla försöker bearbeta den traumatiska konfrontationen med The Mind Flayer. Det blir inte bättre av att försöka passa in i gymnasiet, uthärda kölden i östra Sibirien och bearbeta dödsfall i den närmaste kretsen.

Inte överraskande måste våra hjältar ta itu med ett nytt övernaturligt hot från The Upside Down, som gör ett fjärde försök att ta över världen. Offentliga myndigheter har förstås ingen chans stå emot hoten, så Eleven och gänget blir än en gång tvungna att kliva in och lösa årets mysterium - denna gång kopplat till det ökända Creel House - i ett försök att förstöra The Upside Down, en gång för alla.

Min kommentar
Väntan har ju varit lång, men till slut kom då fjärde säsongen av Stranger things. Dock inte alla på en gång, utan först sju stycken och sedan två till. Av den anledningen så väntade vi lite innan vi började titta för vi vill inte gärna göra ett uppehåll mitt i en säsong. Det räcker liksom med en cliffhanger. För det gissade vi ju att det skulle finnas både i sjunde och nionde avsnittet.

Man skulle kunna säga att cliffhangers stod som spön i backen och det gjorde ju att vi gärna ville riva av avsnitten så fort som möjligt. Något som kom lite som en överraskning är att de två sista avsnitten, 8 och 9 alltså, inte direkt har avsnittslängd. Inte ett enda avsnitt är under en timme, oftast bara strax efter. Men. När man kommer till sjunde avsnittet så är det drygt 1,5 timme. Likaså det åttonde. Vilket gjorde att vi började lite tidigare på kvällen för det nionde och sista, men det var nästan 2,5 timme långt. Inte direkt något man klämmer så där när man bara vill ha ett avsnitt av en serie. Dessutom så är det så mörka scener, väldigt ofta, att det är omöjligt att titta på när det är ljust ute.

Den här säsongen utspelar sig 1986, om jag tolkade allt rätt. Det borde ha betytt ett bra soundtrack. Eller ett soundtrack överhuvudtaget. Jag minns i stort sett ingen musik alls. En bra låt hörde jag. Det är lite synd, tycker jag. Jo, det var ju den där Kate Bush-låten då, men den gillar jag inte och gillade den inte på 80-talet heller.

I början tyckte jag att det var lite rörigt, ganska mycket faktiskt. Det hoppade rätt rejält mellan olika trådar, fem stycken om jag inte räknat fel. Till slut får jag i alla fall rätt på vilka som befinner sig var. Mycket av det som händer är ju konstigt, men å andra sidan så heter ju faktiskt serien det. På något sätt så tycker jag ändå att det mesta går ihop. Kanske inte i trovärdighetsfaktor, men i logik.

Sjunde avsnittet, som ju var det första sista, förklarar en hel del. Dock blir det mycket, mycket övertydligt där vad gäller det som hände på massakern på labbet (du som vet, vet). Det var lite som att de var rädda att man missade/inte förstod så det visades på minst tre olika sätt. Det kändes verkligen som att bli skriven på näsan.

Karaktärerna är de gamla vanliga och några till. Mitt dåliga minne gör ju att jag ibland har svårt att komma ihåg vilka alla är, men det mesta ger sig. Eleven... ja, hon är ju inte så kul utan krafter. Robin är en ny favorit, hon är rolig och skärpt. Steve har blivit riktigt sympatisk och det är ju lite av en överraskning. Tror jag. Och Dustin, alltså hans humor är exakt som min.

Det tog oss bara lite drygt en vecka att se hela säsongen av Stranger things och det är ju både bra och dåligt. En av de negativa sakerna är att nu får man väl vänta i två år på den femte säsongen. Minst. Hur säsongen slutade? Jag orkar inte ens försöka börja att sammanfatta det. När femte kommer så får jag helt enkelt hitta en re-cap på nätet.



TV Time har serien 9,66 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,7 i genomsnitt (beräknat på 1 075 699 betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar