onsdag 16 november 2022

Bok: Slutet av Mats Strandberg

Författare: Mats Strandberg
Titel: Slutet
Genre: Science fiction
Antal sidor: 512
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 oktober 2022
Första meningen: Mina ben känns konstigt stumma när jag följer strömmen ut i korridoren.

Baksidetext
Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Vad vill du göra den sista tiden? Och vem vill du vara med när allt tar slut?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragisk händelse binder dem samman och växer till en gemensam besatthet, men kommer de att få svar på sina frågor innan himlen blir vit och haven förångas?

Min kommentar
Läsningen i oktober gick undan så bra att jag hade massor av dagar kvar på månaden när läsplaneringen var färdigläst. Då tänkte jag att det minsann skulle bli skräcktober här hos mig. Eller nja, Slutet är väl egentligen inte skräck, men jag tyckte att den platsade ändå.

Den här boken gav mig riktigt starka vibbar av På stranden av Nevil Shute, i alla fall som jag minns den. Det kan ha varit den allra första bok jag läste om jordens undergång. En fantastisk bok och bara hälften så lång som Slutet. I alla fall ... mitt problem nu när jag ska skriva ihop det här inlägget är att det egentligen inte finns något mer att säga om boken. Alla har läst den och jag tycker ungefär som dem. Det känns som att jag bara kommer att upprepa samma saker. Förvånansvärt nog så blir det ändå ett ganska långt inlägg. Tänk ändå att den här fantastiska boken har stått oläst i hyllan i fyra år ...

Karaktärerna är fantastiska. Strandberg är ett geni när det handlar om att teckna människor och beskriva känslor samt relationer. Precis som Stephen King så skriver ju Mats Strandberg om vanliga människor i ovanliga situationer och det är exakt så jag vill ha det. Jag får lov att känna själv. Och jag känner. Lättnad över att inte vara själv om att dö. Att världen liksom inte fortsätter utan en, att helt enkelt få veta hur det slutar.

Tyvärr så dyker det upp en mordgåta mitt i apokalypsen och det drar ner betyget. Den hade jag klarat mig utan. Det känns som att jag får fel fokus när den dyker upp. Jag glömmer bort att jorden håller på att gå under och kastas ut ur min ångestbubbla. Kanske är det meningen, men jag hade hellre varit kvar i den bubblan.

Ett embryo till ångest dyker upp ibland, men det som kunde ha blivit en hemsk och panikframkallande läsning blir i stället en fin historia. På något underlig sätt så är den hoppfull. Katastrofer har ju en tendens att ta fram både det bästa och det sämsta hos människan. För flertalet så är det lyckligtvis det bästa. När samhället kollapsar så finns det ändå volontärer som håller det viktigaste flytande. Ingen får lön. Pengar har ju inte längre något värde.

Det här känns trovärdigt och jag kan tänka mig att det skulle vara ungefär så här. Det långsamma accepterandet. Att man (de flesta i alla fall) plötsligt förstår vad som är viktigt här i livet. Att ha sina nära och kära omkring sig, i möjligaste mån. Jag tycker det är lysande att boken fokuserar på det lilla, detta enda samhälle. Egentligen bara två personer.

Slutet på Slutet är det bästa man kan få, tycker jag. Det känns bra att Strandberg har vett att avsluta i tid. Alla vet vi ju ändå vad som händer sedan. Detta är en viktig bok. Inte bara för ungdomar, utan för alla. Den väcker många tankar. Vem blir man när det inte finns något hopp? Egentligen så borde man ju lite leva som att varje dag skulle kunna vara den sista. Till skillnad från de i Slutet så vet vi ju inte vilken dag det blir.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,86 i genomsnitt (beräknat på 3 089 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Slutet: Just nu - just här, Nilmas bokhylla och Carolina läser.

4 kommentarer:

 1. Som sagt var, den här måste jag flytta upp på läslistan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att jag vill höja dina förväntningar, men det är en riktigt bra bok 🙂

   Radera
 2. Tyckte också den var riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får nog ta och läsa Konferensen snart också 🙂

   Radera