måndag 7 november 2022

Film: Bullet train (2022)

Titel: Bullet train
Originaltitel: Bullet train
Genre: Actionkomedi
Regissör: David Leitch
Manus: Zak Olkewicz, Kôtarô Isaka (bok)
Skådespelare: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA | Japan
Längd: 126 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 21 oktober 2022

Handling
En neurotisk och otursförföljd lönnmördare får ett till synes enkelt jobb: gå ombord på ett japanskt snabbtåg, sno en väska och kliv av på nästa station.

På tåget finns dock ett flertal andra skumma personer, som alla har olika uppdrag, men har en person gemensamt: White Death, en yakuzaboss som antingen är någons måltavla, släkting eller uppdragsbeställare. Snabbt blir situationen ombord betydligt mer komplicerad, medan alla försöker överleva och samtidigt lista ut vem som är ute efter vad.

Min kommentar
Det blir inte speciellt många köpefilmer längre, för mig. Många filmer vill jag gärna se, men har inget behov av att äga. Ibland villhöver jag dem dock, de där extra, speciella filmerna, som bara måste stå i filmhyllan. Bullet train var en av dem och den förbokade jag redan i augusti och fredagen efter att den kommit med posten så var den ett självklart val.

Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, eller egentligen så hade jag nog inga alls så jag blev överraskad när detta visade sig vara, nästan, som en Quentin Tarantino. Det är fullständigt absurt, vansinnigt roligt, extremt våldsamt och mycket blodigt. På ett roligt sätt. Om det nu kan vara det.

Tempot är skyhögt och det händer så mycket hela tiden. Förmodligen missar jag massor av små, roliga detaljer, men det är bara en anledning att se den igen. Historien är komplicerad och man får inte tappa fokus. Då är man väck. Väldigt ofta är det rent kaos, men jag tycker inte att det blir (för) rörigt. Jag får så mycket Kill Bill-vibbar att jag nästan förväntade mig att soundtracket därifrån skulle spelas.

Karaktärerna är underbara och alla har sin egen historia. Replikskiftena är i de flesta fall helt fantastiska. Brad Pitt är i högform och förvåningen (och glädjen) är stor när några andra stora stjärnor uppenbarar sig i små biroller.

Bullet train är, som sagt, nästan som en Tarantino. Den är inte riktigt lika bra, men närapå. Den saknar en del smarthet och det är lite för desperat. Det här är i alla fall underhållning i dess renaste form. Spänn fast säkerhetsbältet, luta dig tillbaka, åk med och njut av färden. Och fartvinden.Letterboxd hade den 3,6 i genomsnitt (beräknat på 281 904 betyg).
IMDb hade den 6,3 i genomsnitt (beräknat på 146 612 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar