måndag 14 november 2022

TV-serie: Derry girls #3 (2022)

Titel: Derry girls
Originaltitel: Derry girls
Genre: Komedi
Skapad av: Lisa McGee
TV-bolag: Channel 4
Skådespelare: Saoirse-Monica Jackson, Louisa Harland, Nicola Coughlan, Jamie-Lee O'Donnell, Dylan Llewellyn
Premiär: 2022-04-12
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 7
Avsnittslängd: 25-48 min
Såg den på Netflix oktober-november 2022
Handling
Det har blivit 1996 i Derry och de fem vännerna har blivit äldre. Dock inte klokare. Konflikten i Nordirland fortsätter. Liksom den det innebär att växa upp.

Min kommentar
Glädjen var stor när jag såg att tredje säsongen av Derry girls hade kommit på Netflix. Av olika anledningar så dröjde det ändå ett halvår innan vi började titta. Detta är ju av tradition vår lunch-TV-serie, men eftersom vi inte jobbar hemma så mycket längre och inte heller samma dagar så tog det ett bra tag innan vi hade tittat färdigt. Sista avsnittet är dessutom dubbelt så långt så det hann vi inte ta på en lunch.

Den nordirländska konflikten, som alltid funnits i bakgrunden förut, hamnar nu ännu längre bak och märks knappt. Ända till det där extra långa sista avsnittet. Då blir det plötsligt väldigt politiskt. Inte på ett dåligt sätt. Jag tycker det känns väldigt äkta.

Jag gillar tokigt, men det får inte bli för knäppt. Här blir det lite väl hysteriskt ibland och det känns som att nästan allt är skruvat, minst, ett extra varv. Mitt stora problem, tror jag, är att de har gjort tjejerna så korkade. Nu är det nästan på imbecill-nivå och nej, det är inget jag uppskattar. Fokuset tappas också lite, tycker jag, och det känns som att man är lite överallt. Vissa händelser/scener förstår jag överhuvudtaget inte meningen med. Här finns bland annat ett dödsfall, som egentligen inte betyder något, och en dansscen, som jag visserligen gillar, men inte förstår vitsen med. Soundtracket till sista avsnittet är för övrigt fantastiskt.

Erins pappa är nog lite oväntat min stora favorit. Han har i särklass de roligaste replikerna och scenerna. Han är i sanning en mästare på ironi. Syster Michael, som varit favoriten tidigare, är sitt vanliga ironiska jag, men hon är med på tok för lite. Mest på grund av att de i stort sett inte alls är i skolan och jag saknar de roliga scenerna som brukade utspela sig där. Liam Neeson dyker upp i en pytteliten roll och det är alltid välkommet.

Den här säsongen av Derry girls verkar vara den absolut sista, vilket kanske är lika bra, och detta känns ändå som en värdig avslutning. Även om jag totalt sett inte tycker tredje säsongen är lika bra som de andra. Sista avsnittet lyfter den rejält.TV Time har serien 9,38 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 41 462 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag har inte skrivit mitt omdöme än, men jag gillade även säsong 3, men mest för att jag tycker så mycket om karaktärerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är ju onekligen speciella och jag gillar dem, men jag tycker de hade gjort dem lite för korkade den här säsongen.

      Radera