fredag 18 november 2022

Fullbordad utmaning 2022:2

Du vet hur det är. Det kommer så mycket nytt och spännande att man på något sätt glömmer bort de där författarna som man kanske bara har läst någon enstaka bok av, men som man verkligen gillade. På något sätt har det känts som att de alltid får stå åt sidan, jag vet ju att de är bra, till förmån för det okända som kanske blir en ny favorit. Och så där håller det på.

Enda lösningen var att helt enkelt göra en utmaning för att hitta tillbaka till de där gamla favoriterna, eller i alla fall de jag ville läsa något mer av. Så föddes Vi möts igen. Detta är femte året och det har fungerat alldeles lysande. Även om de kanske borde ha varit fler, men sex stycken tycker jag är ett rimligt antal.

2022 blev Andra chansen för följande författare:
Tove Alsterdal (I tystnaden begravd)
Katarina Bivald (Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt)
Anders Björkelid (Eldbärare)
Kate Mosse (Kryptan)
Graeme Simsion (Rosieeffekten)
Sarah Waters (Hyresgästerna)

I denna femte upplaga har jag bara valt författare som jag endast har läst en enda bok av, det är det enda de har gemensamt. Någon författare är det tio år sedan jag läste, för andra är det åtta eller bara fem år sedan. Hälften av dem är dessutom av den sorten som riktigt tar emot, eftersom jag inte riktigt gillade det jag läste första gången. Men alla är ju värda en andra chans.

När det gäller Anders Björkelid så blev det faktiskt ytterligare två böcker lästa av honom. Jag läste klart hela Berättelsen om Blodet. Han verkar inte ha skrivit något mer än den serien, egentligen, så jag behöver inte ens fundera på om jag vill läsa mer eller ej.

Av Kate Mosse vill jag nog inte läsa något mer, men jag har en liten tunnis av henne stående i hyllan. Den blir säkert läst, eftersom jag har svårt för att ge bort böcker som jag inte har läst.

Tove Alsterdal, Katarina Bivald, Graeme Simsion och Sarah Waters har samtliga förvaltat sin andra chans på ett förtjänstfullt sätt. Jag har inga fler böcker i hyllan av någon av dem, men jag kan helt klart tänka mig att läsa mer.

Slutresultatet är att jag definitivt kan plocka bort två författare ur min vill-läsa-mer-av-lista. Tre av författarna kommer det med största säkerhet att bli mer av. En är det lite mer osäkert, men fullt möjligt att jag läser någon ytterligare bok av.

Betygssnittet för 2022 blev 3,5 och det var det minsann även 2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar