måndag 13 mars 2023

Film: The good nurse (2022)

Titel: The good nurse
Originaltitel: The good nurse
Genre: Drama
Regissör: Tobias Lindholm
Manus: Charles Graeber (bok), Krysty Wilson-Cairns
Skådespelare: Eddie Redmayne, Jessica Chastain, Noah Emmerich, Nnamdi Asomugha, Kim Dickens
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 121 min
Serie: -
Såg den på Netflix 10 februari 2023

Handling
Den utarbetade sjuksköterskan Amy har ett stressigt arbetsliv samtidigt som hon är en ensamstående mamma. Hon kämpar minst sagt för att få vardagen att gå ihop. När den nya sjuksköterskan Charlie börjar jobba på hennes avdelning får de snabbt en fin kontakt. Hon öppnar upp sig om sina problem och snart blir de nära vänner. Men allt vänds upp och ner när en patient går bort under mystiska omständigheter, och misstankarna riktas mot hennes nya kollega och vän.

Min kommentar
Verklighetsbaserade filmer brukar hamna direkt på min vill-se-lista, så gjorde även The good nurse. Där har den legat så fint. Ända tills den här fredagen när det skulle väljas en film och jag äntligen såg vilka namn som hade huvudrollerna här. En film med Jessica Chastain och Eddie Redmayne står ju automatiskt högt i kurs.

Jag är osäker på om jag kände till just det här fallet sedan tidigare. Det har ju liksom hänt mer än en gång. Det var helt nödvändigt att googla efter filmen och det är väl det bästa betyg en film kan få. Det är mycket som inte stämmer och det är mycket som inte är med, men själva grunden är tyvärr sann.

Fokus i filmen ligger på Amy Lougher och det är ett riktigt bra val, tycker jag. Om vi hade haft fler Amy Lougher i världen så hade den varit en betydligt bättre plats. Det gör också att allt inte blir en sensationshistoria. Förutom det så är detta en rejäl känga mot amerikansk sjukvård. Där det är viktigare att undvika en stämning än att faktiskt rädda liv. Där personal tvingas jobba trots att de är (dödligt) sjuka för att de inte har en försäkring och därmed inte har råd att vara hemma. Men vänta ... detta känns bekant. Sorgligt nog så är vi på väg åt just det hållet. Och fort går det.

Både Jessica Chastain och Eddie Redmayne är fantastiskt bra, precis som väntat. Lite ovanligt är det att se Eddie Redmayne göra en av de onda, men även det klarar han på ett bra och trovärdigt sätt. Regissör är danska Tobias Lindholm (som jag sett andra, danska filmer, av) och med den här filmen tar han på riktigt klivet in i internationellt filmskapande.

För mig, som programmerare, så är det helt obegripligt hur man kan känna till en bugg i mjukvaran som loggar medicinuttagen, utan att fixa till den. Det känns som ett större problem än att avrundningen slår på några ören på en faktura (som är sådana fel jag rättar). Ännu mer obegripligt är att alla fega sjukhusdirektörer verkar ha gått fria. Undrar om de verkligen kan sova gott.

The good nurse är ingen whodunnit, utan mer en hur kan någon ens komma undan med detta. Nu vet jag varför jag är så rädd för sjukhus i alla fall, jag visste väl att det hade en förklaring. I den utsatta situationen så vill man ju kunna lita på de som tar hand om en. Det känns som ett krav.Letterboxd hade den 3,3 i genomsnitt (beräknat på 98 751 betyg).
IMDb hade den 6,8 i genomsnitt (beräknat på 60 680 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den hade helt gått under min radar, får nog kolla upp den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ganska nära att jag missade den också. Jag trodde att det var en annan typ av film, med den titeln. Så fort jag läste vad den handlade om så insåg jag att jag ville se den.

      Radera